Vláda padne. Nepřežije zdanění hazardu, říká poslanec

Jakub Novák
26. 3. 2012 6:00
Buď se zdaní výhry, nebo Věci veřejné opustí vládu, říká Josef Novotný
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Další pokračování Nečasova kabinetu se má lámat na ochotě více zdanit hazard. Podle poslance VV Josefa Novotného Věci veřejné z vlády odejdou, pokud se vyšší zdanění nepodaří prosadit.

Hazard má ve sněmovně podporu ústavní většiny, ale přesto už není možné před ním dál couvat, míní v rozhovoru pro Aktuálně.cz Josef Novotný, hlasitý kritik hazardu a loterijních společností.

"Když bude ze strany hazardu do sněmovny investováno, tak tady neprojde nic. A když tady neprojde nic, tak já - a věřím, že i většina Věcí veřejných, ale i někteří demokrati v dalších stranách - půjdu od toho. A padne vláda," říká k dalšímu možnému vývoji.

Není totiž podle něj možné, aby se dál škrtalo na sociálních výdajích a přitom se nesáhlo na miliardový byznys, který hazard představuje.

A až k tomu dojde, očekává Novotný silný protiútok, který bude stát za pádem této vlády.

A.cz: Během rozpravy k hlasování o nedůvěře vládě jste prohlásil, že na vás padá smutek z toho, že tato vláda nevydrží do konce svého volebního období. Do jaké míry je tato varianta reálná?

Neumím si představit, že ti charakterní poslanci z vládní koalice a drtivá většina Věcí veřejných budou hlasovat pro další "utahování opasků" a zároveň nesáhnou na hazard.

Hazard si tu vždycky dokázal vydobýt své místo - na půdě Poslanecké sněmovny má ústavní většinu.

A.cz: Jak jste k tomuto závěru dospěl?

Ta "hazardní koalice" se tady ukázala, když Sobotka zavelel - měl jsem velice dobré zprávy z klubu sociální demokracie, že na hazardu se rozštípne koalice, že využijí toho, že VV nebudou hlasovat pro Farského novelu, která zakrývá ten povolovací podvod a dává úlevu čtyři miliardy.

A oni toho nevyužili.

Tato hazardní koalice je napříč sněmovnou, a to i včetně komunistů. Mám zprávy od poslanců ze Zlínského kraje, že tam každý - bez výjimky - dostává nějak zprostředkovaně peníze od tamní loterijní společnosti.

A.cz: Jaké jsou finanční dopady rozhodnutí této "hazardní koalice"?

Normální zdanění hazardu při obratu 130 miliard je deset miliard. V letošním roce to bude šest, šest a půl - miliarda je tam navíc, protože Sazka dříve hodně "předaňovala" - čili dejme tomu devět.

Takže tři miliardy letos je rozdíl proti normálnímu zdanění.

A.cz: A co se tedy bude dít dál?

Teď si představte, že se tato situace musí změnit a provozovatelům hazardu se musí zdanit hazard. Když už se daní důchody a další věci, tak se budou muset danit i výhry. K tomu musí dojít.

Já si nedokážu představit - teď mluvím za sebe -, že Věci veřejné zvednou ruce pro církevní restituce a zároveň nebudou zdaněny výhry.

Josef Novotný, lídr VV na Vysočině.
Josef Novotný, lídr VV na Vysočině. | Foto: Aktuálně.cz

Hazard si tohle nenechá líbit a koupí si tady poslance - vždyť to se ukázalo už několikrát. Když mu v letošním roce dali tři a půl miliardy, v době bídy a krize, tak není problém, aby investoval zhruba miliardu - to jsou ty rozdíly ve financování stran.

Takže když bude ze strany hazardu do sněmovny takto investováno, tak tady neprojde nic. A když tady neprojde nic, tak já - a věřím, že i většina Věcí veřejných, ale i někteří demokrati v dalších stranách - půjdu od toho. A padne vláda.

Prostě si nedokážu představit, že bychom hlasovali pro církevní restituce a zároveň neměli záruku, že budou například zdaněny výhry.

A.cz: Takže je zdanění výher jednou z podmínek Věcí veřejných pro setrvání ve vládě?

Samozřejmě. Některá jednání už dokonce i proběhla. Hazard nás stojí, společensky, takových třicet, třicet pět miliard. A získáváme z toho těch šest, takže podnikání v hazardu je pro společnost ztrátové a my ty ztráty chceme snížit zmenšením atraktivnosti sázení.

A.cz: Farského novela tomu nijak nepomohla?

Sněmovna udělala Farského novelou obrovský podvod - sice se zrušilo pět daňových výjimek, ale udělali jsme systém zdanění 20-20-20 a ty neodůvodněné výjimky schovali do normálního zdanění, čili my jsme dosáhli toho, že se vlk nažral a koza zůstala celá. Úlevy zůstaly a my je jen uzákonili.

Cítím se tu jak v žumpě. V době, kdy jsem byl starostou, tak jsem se cítil tak nějak společensky "výš". Tak nějak na polovině jsem si připadal v Senátu a teď jsem někde úplně na dně - tím je Poslanecká sněmovna. To je instituce, které si nevážím.

A.cz: A jak z toho tedy ven?

Koalice se musí "doznemožnit", musíme to dotáhnout, nemůžeme toho v půli cesty nechat, musíme ty dva roky tady vydržet a bojovat s tím. Přijde těžký útok hazardu, aby nás rozbil.

Hazard musí být zdaněn a zneatraktivněn. Navíc se začíná vyšetřovat a nepochybuji, že bude někdo obviněn.

A.cz: Mohl byste se ještě vyjádřit k situaci v klubu Věcí veřejných, i s ohledem na nedávné události?

Odmítám celou tu hrůzu, která se děje kolem Věcí veřejných. Právě proto, že jsou tam lidé jako já. Třeba ta nevole vůči VV - a budu o tom mluvit u soudu s Bártou. Všichni nadávali, že jsme si snížili platy o dvacet tisíc.

Foto: Ludvík Hradilek

Někteří lidé se cítí špatně, že nemáme žádné náměstky na ministerstvech našich koaličních partnerů a ani jsme se nedrali o dozorčí rady. A partneři nám je slíbili, už třeba dva roky nám slibují Lesy ČR.

Naši partneři třeba vzkázali, že Jarolím a Novotný nepůjdou nikam, nedej bože do Lesů ČR. Takže výsledek je i po dvou letech nula.

A pak přišel Bárta s tou nabídkou. To bylo v době, kdy jsme si v klubu nevěřili, to byla strašná situace. Jednou jsem dokonce na jednání klubu sbíral telefony - to nebyla ABL.

Důvodem bylo, že sotva jsme se na něčem shodli, za deset minut to měly agentury. Teď už se to neděje.

 

Právě se děje

Další zprávy