Kalousek: Protesty jdou proti demokracii, ne vládě

ČTK ČTK
18. 3. 2012 14:28
Projev mluvčího Holešovské výzvy útočil podle ministra na rozvrat všech demokratických institucí
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Současné protesty Holešovské výzvy byly namířeny proti demokratickému systému, a nikoli proti vládě a jejím krokům.

V Otázkách Václava Moravce v České televizi to prohlásil ministr financí a první místopředseda vládní TOP 09 Miroslav Kalousek. Výzva dokázala v uplynulých dnech dostat na náměstí velkých měst na protivládní demonstrace tisíce lidí.

Jeden z iniciátorů Holešovské výzvy Slávek Popelka řekl, že Kalouskovo vystoupení v ČT nesledoval. Je ale přesvědčen o tom, že Kalousek i celá vláda zničila v zemi demokracii. "Protože oni působí proti zájmům naší země a lidí, kteří ji obývají," reagoval Popelka.

Kalousek řekl, že protesty vnímá vážně. Protože pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy, včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům. 

To byly protesty skutečně proti demokratickému systému jako takovému," řekl Kalousek. Vystoupení mluvčího Holešovské výzvy útočilo podle Kalouska na rozvrat všech demokratických institucí.

Jak řekl, obává se toho, že v každé demokracii existuje část lidí, kteří se nesmířili s demokratickým řádem a sní o uspořádání "nějakých lepších zítřků" a "nějakého nového spravedlivého řádu".

Tyto výroky podle něj vedou do pekel. "O novém spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu," řekl Kalousek v narážce na Adolfa Hitlera.

"O novém spravedlivém řádu kdysi mluvil i jakýsi malíř pokojů v Německu," řekl Kalousek v narážce na Adolfa Hitlera.

Vláda rozvrátila sociální smír, míní Hašek

Podle Kalouska je nutné odlišit legitimní protesty proti postupu vlády a protesty lidí, kteří protestují proti tomu, že existuje demokratický systém a jeho instituce.

"Já se obávám, že ta demonstrace, která tady byla, a zejména to, co potom předváděl její mluvčí v televizi, byl útok na samotný systém," dodal.

"Já jsem především přesvědčen, že lidem dochází trpělivost a dochází jim dech," podotkl Kalouskův oponent v diskusi, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). 

Vládě vytkl například to, že trpělivě budovaný sociální smír rozvrátila a stačil jí na to rok a půl.

Popelka: Kalousek je škůdce země

Popelka v pátek v ČT řekl, že protest je namířen především k tomu, aby vláda i prezident odešli a byla ustavena vláda odborníků. Lidé si podle něj nepřejí zastupitelskou demokracii. O zásadních věcech by podle něj lidé měli rozhodovat v referendu. 

Prvním krokem k nastolení skutečné demokracie podle Popelkových představ bude zrušení politických stran. 

Lidé potom podle jeho představ vyberou ze svého okolí své zástupce, kterým důvěřují, a tyto lidi pak delegují na vyšší místa.

"Pan Kalousek je škůdce této země a my uděláme vše pro to, aby odešel co nejdřív a přestal této zemi škodit," řekl Popelka.

 

Právě se děje

Další zprávy