Pravda o dotacích: Nečas neříká vše, ČR je může ztratit

Petr Holub
16. 3. 2012 5:30
Poprvé se objevila reálná hrozba, že čerpání peněz z EU už nebude obnoveno
Chrám chmele a piva v Žatci. Jeden z projektů, na které šly peníze EU. Ilustrační snímek.
Chrám chmele a piva v Žatci. Jeden z projektů, na které šly peníze EU. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas ve čtvrtek odpoledne během poslaneckých interpelací vůbec poprvé oficiálně přiznal, jak vážné jsou problémy s čerpáním eurodotací. Ve sněmovně potvrdil, že Brusel Praze do června pozastavil platby, a tvrdil, že v ohrožení je asi třetina všech operačních programů.

Ve stejnou chvíli však vyšla na světlo fakta dokazující, že zastavení penězovodů vůbec nemusí být přechodným krokem, jak se kabinet zaštiťuje.

Deník Insider zveřejnil ve čtvrtek v 16:00 interní dopisy, které si mezi sebou posílají úředníci z ministerstev, která jsou za čerpání peněz odpovědná. Vyplývá z nich, že existuje velmi reálná hrozba, že čerpání evropských peněz nebude obnoveno jako celek.

Přísun miliard se pro Prahu zastavil 9. března. A to ve všech operačních programech.

Brusel by měl začít peníze posílat v červenci, ale pouze tehdy, pokud Česko od základu přebuduje úřady pověřené kontrolou dotací.

V opačném případě operační programy "uzavře" - neboli přestane platit zcela.

Poštovní anabáze

Ministerské dokumenty zveřejněné v Insideru umožňují rekonstruovat chronologii, jak se bruselská zvěst dostala do České republiky.

Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn ji oznámil premiéru Petru Nečasovi v úterý 6. března. Bylo to jen čtyři dny poté, co Nečas jako zástupce České republiky odmítl podepsat evropskou fiskální smlouvu.

Dokument: Dopis z ministerstva financí k eurodotacím.
Dokument: Dopis z ministerstva financí k eurodotacím. | Foto: Zdroj: Insider

Nečas tehdy na dotaz Aktuálně.cz připustil, že s Hahnem jednali o potížích s dotacemi. "Základním problémem je podle něj fungování auditního systému ministerstva financí," dodal Nečas.

Na to reagovalo dotčené ministerstvo, že jeho auditní orgán funguje dobře.

V pátek 9. března odjeli jednat do Bruselu náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun a náměstek ministra financí Miroslav Matej.

Úplné zastavení evropských dotací po návratu zmínili, ovšem s tím, že vlastně nehrozí. "Situace je taková, že nebudou plošně zastaveny všechny operační programy, protože se Česká republika dohodla s Evropskou komisí na opatřeních, která mají zefektivnit využívání strukturálních fondů," řekl například Braun Českému rozhlasu.

Ve stejný den však úředníci obou ministerstev oznámili všem úřadům, které mají čerpání eurodotací na starost, ať už neposílají žádné evropské projekty k proplacení. Podle Bruselu prý selhává kontrola, financují se zbytečné projekty a manipuluje se s veřejnými zakázkami.

Audit je zatím tajný

Ve středu 14. března potvrdil komisař Hahn Aktuálně.cz, že ve čtvrtek 22. března přijede jednat s premiérem Nečasem o tom, jak zlepšit tuzemskou kontrolu evropských dotací. Nechtěl však zveřejnit audit, který popisuje chyby při čerpání.

Dokument: Dopis z ministerstva pro místní rozvoj k eurodotacím.
Dokument: Dopis z ministerstva pro místní rozvoj k eurodotacím. | Foto: Zdroj: Insider

Z Bruselu byl zároveň odeslán tzv. varovný list, který oficiálně potvrdil, že se české projekty nebudou v Bruselu proplácet. Právě informace o tomto dokumentu pronikly na veřejnost.

V reakci na tyto zprávy úředníci ještě tvrdili, že o nic nejde. "Komise nepřistoupí k pozastavení programů, pokud Česká republika splní některé kroky," utěšoval jménem ministerstva financí Radek Ležatka.

Jana Jabůrková z ministerstva pro místní rozvoj v ČTK připustila, že Česko nebude o dotace až do července žádat. Má to ale být jen technické opatření. "Podobně to má asi 80 operačních programů v celé Evropské unii," popsala situaci.

Dopisy jsou autentické

Dopisy, které potvrzují, že Brusel přinejmenším v prvním pololetí nepošle do Prahy ani korunu, odeslal Insider příslušným ministerstvům k ověření. Ministerstvo pro místní rozvoj pravost dopisu potvrdilo, finance nereagovaly.

Dopisy pouze naznačily, co hrozí, pokud Česká republika do června neprovede některé zásadní kroky. Čerpání se prostě neobnoví. Z toho logicky vyplývá, že od července může být verdikt komise definitivní.

Zprávu o riziku, že dotace budou zastaveny úplně, potvrdily Insideru také jeho bruselské zdroje.

 

Právě se děje

Další zprávy