Firmy přitvrzují: Za pivo k obědu vyhazov z práce

Domácí Domácí
18. 3. 2012 7:45
V žebříčku důvodů pro výpověď je letos alkohol na čtvrtém místě
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet pracovních výpovědí z důvodu konzumace alkoholu v poslední době roste. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu agentury Commservis.com.

Na alkohol u svých podřízených si zaměstnavatelé dávají čím dál větší pozor. Mnohé firmy už dnes vlastní i drahé testery na alkohol.

"Dříve většina zaměstnavatelů například tiše tolerovala malé pivo k obědu. To ale dnes neplatí," komentuje výsledky vedoucí výzkumného týmu Eva Fruhwirtová.

"Samozřejmě, že to neznamená, že by v Česku vzrostl počet alkoholiků," upozorňuje na možnou špatnou interpretaci výsledků.

Počet propuštěných stoupl

Počet lidí propuštěných ze zaměstnání kvůli alkoholu je letos v Česku nejvyšší za posledních několik let.

Zatímco v roce 2009 byl alkohol v žebříčku důvodů propuštění na osmnáctém místě a v letech 2010 a 2011 na šestém, letos už je na čtvrtém místě.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou podle psychologů ti, kteří pracují s lidmi, tedy lékaři, právníci, učitelé a vedoucí pracovníci.

"Pokud dostane zaměstnanec výpověď z práce kvůli alkoholu, častokrát není schopen tuto situaci konstruktivně řešit, dopady jsou tak patrné nejen v pracovním, ale také v osobním životě.

Je to častá příčina i rozpadů manželství," říká psycholožka Vladana Skutilová.

 

Právě se děje

Další zprávy