Ďábelské krabičky. Proč polovina Čechů nemá ráda šéfa

Eliška Morochovičová
13. 3. 2012 14:30
Život zaměstnance v 21. století nekončí se závěrem pracovní doby
Šéf - ilustrační foto.
Šéf - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Více než polovina zaměstnanců českých firem si kvůli práci stěžuje na pocit ztráty soukromí. Ten jim způsobuje zaměstnavatel, který po nich často chce, aby i ve svém volnu byli neustále k dispozici.

Negativní dopady vlastnictví smartphonů, tabletů a jiných komunikačních novinek zjistila ve svém průzkumu personálně poradenská společnost Randstad.

Podle ní dnes více než čtvrtina zaměstnanců vlastní chytrý telefon, díky kterému se snadno připojí například ke své e-mailové schránce, a to kdykoliv a kdekoliv.

Hranice mezi prací a volnem se stírají

Dvě třetiny respondentů uvedly, že čtou maily a odpovídají na telefonáty i po skončení pracovní doby, a to i během dovolené. Často smartphone dokonce dostávají od svého zaměstnavatele. "Ten si je pak vědom, že své zaměstnance zastihne kdekoliv a kdykoliv," vysvětluje Erik Švarcbach, Branch Manager pobočky Randstad Praha.

Podle průzkumu pak více než třetina lidí zažívá pocit selhání, pokud nedokáže okamžitě reagovat na e-mail nebo telefon.

Až 33 % dotazovaných dokonce přiznalo, že si během dne záměrně vytvářejí chvíle, kdy mohou jakékoliv příchozí zprávy zcela ignorovat.

Průzkum dále ukázal, že až 30 % zaměstnanců se cítí zahlceno informacemi. V českých firmách už je totiž připojení k internetu samozřejmostí, a zaměstnanci se tak naskýtá příležitost řešit v práci i soukromé věci.

Z průzkumu vyplynulo, že čtyři z deseti zaměstnanců využívají internet v práci i k soukromým účelům. Více než čtvrtina přitom připustila, že e-mail nebo telefon snadno odvede pozornost od jejich práce.

 

Právě se děje

Další zprávy