Politici, nelžete. Studenti spustili hlídacího psa

ČTK ČTK
6. 3. 2012 13:28
Studenti Masarykovy univerzity budou kontrolovat výroky politiků v televizním vysílání
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Pravdivost výroků politiků v Otázkách Václava Moravce si bude moci veřejnost od 7. března pravidelně kontrolovat na webových stránkách Demagog.cz.

Každé úterý se po vysílání televizního diskuzního pořadu na stránce objeví výroky politiků zařazené do čtyř kategorií: pravda, nepravda, neověřitelné nebo zavádějící.

"Politici informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech. Není možné, aby byl moderátor připraven na všechno," uvedla dnes expertka z Demagog.cz pro Českou republiku Tereza Skládanková.

Jednotliví politici budou mít na webu i vlastní statistiky pravdivosti.

Ověřování výroků politiků provádí bezplatně skupina jedenácti analytiků z řad studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Projekt s ročním rozpočtem přibližně půl milionu korun chce být podle Skládankové důvěryhodným zdrojem.  

Spolupracovníci nového webu se nechtějí plést do práce novinářů, ale budou se snažit být jejich partnery. Cílem je "poškozovat pověst politiků, kteří neříkají pravdu".

Organizátoři vycházejí z dvouletého působení stánek Demagog.sk, který ověřuje faktické výroky politiků ve třech slovenských diskuzních pořadech. "Zatím jsme nemuseli čelit žádné žalobě nebo nátlaku ze strany politiků," uvedl spoluzakladatel Demagog.sk a expert na metodologii Matej Hruška.

Demagog.cz ověřuje jenom faktické výroky, které je možné zkontrolovat z více zdrojů. Na webu bude hodnocení výroku uveřejněno i se zdroji a bude otevřeno pozdější diskuzi.

Projekt byl inspirován i americkými stránkami Factcheck.org a Politifact.com. Finance na provoz Demagog.cz studenti získali z programu Mládež v akci a z grantu organizace Open Society Fund. Organizátoři výhledově plánují kontrolu výroků i v dalších diskuzních pořadech.

 

Právě se děje

Další zprávy