Rošáda v ČT je hotová. Železný se prohodí s Klepetkem

Pavel Baroch
6. 3. 2012 8:28
Další personální změny v České televizi, do Událostí, komentářů míří moderátor zpráv
Klepetko vymění Železného.
Klepetko vymění Železného. | Foto: Česká televize

Praha - V České televizi pod novým vedením v čele s Petrem Dvořákem pokračují personální změny v nejdůležitějších zpravodajských relacích.

Veřejnoprávní televize minulý týden nejprve oznámila, že novým členem čtyřčlenného týmu, který bude od dubna uvádět Události, se stane Jakub Železný, dosavadní moderátor Událostí, komentářů. Tím ovšem ČT přišla o jednoho z moderátorů pořadu Události, komentáře.

Teď televize zveřejnila, že na Železného místo nastoupí Bohumil Klepetko, dosavadní moderátor Událostí. Podle vedení ČT má Klepetko k práci v komentovaném zpravodajství dobré předpoklady. V Událostech, komentářích doplní Danielu Drtinovou a Martina Veselovského.

"Bohumil Klepetko spolupracuje s Českou televizí od roku 1992. Moderoval diskusní pořad Debata a komentované zpravodajství "21". V letech 1997 až 1999 byl vedoucím redaktorem domácího zpravodajství a mezi lety 2000 a 2002 šéfredaktorem zpravodajství a publicistiky České televize," řekla mluvčí ČT Michaela Fričová.

A Jakub Železný vystřídá Bohumila Klepetka v hlavní zpravodajské relaci Události.
A Jakub Železný vystřídá Bohumila Klepetka v hlavní zpravodajské relaci Události. | Foto: Česká televize

Nová čtveřice moderátorů

Nové Události, hlavní zpravodajskou relaci veřejnoprávní televize, bude od dubna kromě Železného uvádět ještě Jolana Voldánová, Marcela Augustová a Aneta Savarová.

"Výběr moderátorů je dalším krokem ve zkvalitňování hlavní zpravodajské relace České televize. Věřím, že výsledek diváci ocení. Jsem velmi rád, že se nám jako nejlepší volba moderátorů Událostí potvrdila čtveřice osobností z řad České televize," řekl generální ředitel Petr Dvořák.

Nové Události se přestěhují do nového studia, kde se nyní připravují nedělní Otázky Václava Moravce. Relace se o několik minut prodlouží, takže bude trvat bezmála 50 minut. Zprávy bude uvádět je jeden moderátor, ve vysílání se budou využívat i interaktivní a virtuální prvky.

"Relace by měla být dynamičtější," řekl Aktuálně.cz ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. 

Vysílání ze starého studia na konci března skončí. V novém studiu, odkud se vysílají nedělní Otázky, už nebude průhled do zpravodajského sálu, na což si diváci stěžovali. Psali, že je to ruší.
Vysílání ze starého studia na konci března skončí. V novém studiu, odkud se vysílají nedělní Otázky, už nebude průhled do zpravodajského sálu, na což si diváci stěžovali. Psali, že je to ruší. | Foto: Aktuálně.cz

Personální rošáda ve sportu

Od dubna se zároveň promění čtyřčlenný tým, který uvádí navazující Branky, body, vteřiny. Hlavní sportovní relaci budou moderovat Barbora Černošková, Petr Vichnar, Vojtěch Bernatský a Jan Smetana.

"Stejně jako moderátoři Událostí byli i sportovní moderátoři vedením České televize a za účasti externích odborníků s novinářskou zkušeností z české i zahraniční scény vybráni na základě kamerových zkoušek a po důkladném posouzení profesionálních kvalit jednotlivých osobností," řekla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Stěhování zahraničních zpravodajů

Česká televize chystá i zásadní změny v obsazení svých zahraničních zpravodajů. Například Miroslav Karas, který 14 let působil ve Varšavě, by se měl přestěhovat do Moskvy. Vymění se i zpravodajové v Bruselu, v Německu, Spojených státech a na Slovensku.

ČT zároveň reálně uvažuje o zřízení nových zpravodajských postů v cizině, ve hře je především Blízký východ.

 

Právě se děje

Další zprávy