Nová taktika neonacistů: Pomáhat charitě a změnit styl

Jakub Novák
2. 3. 2012 13:00
Český neonacismus se profesionalizuje, inspiraci čerpá v Německu a Itálii
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Neonacistické hnutí v Česku prochází proměnou. Profesionalizuje se a snaží se co nejvíce proniknout do běžného života české společnosti.

Česká ultrapravice se inspiruje zejména od svých německých a italských kolegů. S tím souvisí změny ve vystupování a opouštění klasického skinheadského stylu oblékání, upozorňuje studie o trendech na militantní neonacistické scéně v Česku, zpracovaná pro ministerstvo vnitra. 

Evropská neonacistická scéna se nyní orientuje na myšlenku "nacionálně socialistické bílé Evropy".

Právě převzetí této ideje panárijské Evropy umožnilo českým neonacistům přenést se přes některé historické zkušenosti a otevřít si tak cestu například k silné německé scéně.

Jedna z inspirací, převzatá od Němců, je takzvaný autonomní nacionalismus, který jde ruku v ruce se zmíněnou profesionalizací a modernizací. V českém prostředí se tento myšlenkový proud chápe jako nástroj k zatraktivnění neonacistického hnutí.

Skupina se snaží ukázat veřejnosti přijatelnější tvář a podílí se na různých veřejně prospěšných akcích. Pořádá například sbírky pro psí útulky, čistění lesů od odpadků a podobně.

Silná je zde snaha o otevření se a oslovení mladší generace. Součástí plánů, jak toho docílit, je i změna v oblékání.

Z hospod na veřejnost

Autonomní nacionalisté a postupně i zbytek neonacistické scény (samozřejmě s výjimkami, mnozí jsou například stále věrni klasické skinheadské image) okopírovali od levicových autonomů takzvaný "Black Block" (černý blok) styl - kompletně černé oblečení bez nášivek či obrázků.

Punkovou a metalovou hudbu s nacionalistickou a neonacistickou tematikou rozšířily i další styly. Paradoxně se přitom jedná o žánry vycházející z "black music", jako je například hip-hop nebo reggae.

Za zmínku stojí hudební a taneční styl hardbass, který skupinky extremistů provozují na různých veřejných prostranstvích a který vychází z techno hudby.

Tento trend otevírání se veřejnosti bude pravděpodobně nadále pokračovat.

Italský vzor CasaPound

Inspirací pro část české neonacistické scény je italské hnutí CasaPound, které je v současnosti asi nejlepší ukázkou přerodu a modernizace radikální pravice.

Hnutí se věnuje zejména sociálním tématům, podpoře dělníků, organizaci kulturních, sportovních a charitativních akcí. Velký důraz je kladen na prostou a chytlavou rétoriku a využití nových médií.

Tím, že v podstatě zasahuje do všech součástí běžného života, a nabízí tak svým členům a příznivcům téměř vše, co potřebují, eliminuje CasaPound potřebu jedince hnutí opouštět a stýkat se s dalšími lidmi.

Podle části českých neonacistů by byl tento koncept v Česku neproveditelný. Důvodem je podle nich represivnější prostředí a nižší míra politického aktivismu u mladých.

Na CasaPound reagovala i německá scéna, která rozšířila pořádané hudební festivaly na celovíkendový formát, doplněný aktivitami pro ženy a děti.

 

Právě se děje

Další zprávy