První studie o šikaně v armádě. Proč KSČ nezasáhla

Pavel Baroch
1. 3. 2012 6:30
Vojenský historický ústav zmapoval ponižování nováčků od mazáků v ČSLA
Na přehlídkách se ukázala síla lidové armády, šikana veřejně neexistovala.
Na přehlídkách se ukázala síla lidové armády, šikana veřejně neexistovala. | Foto: Vojenský historický ústav

Praha - Když v březnu 1975 zasedalo kolegium ministra národní obrany, bylo na programu celkem sedm bodů. Nakonec se ovšem projednal jen jediný - o šikaně v Československé lidové armádě.

Kolegium o tom debatovalo pět hodin, přičemž základem bylo 17 odhalených případů šikany z předchozího roku. Záznam z jednání pak dostal i generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák. V Husákově archivu ovšem nese tato zpráva jen stručnou poznámku: "ad acta".

Vojenský historický ústav poprvé zmapoval historii a příčiny šikany v předlistopadové armádě.

Objevený Husákův dokument z poloviny 70. let, o němž se zmiňuje studie s názvem "Šikana, skrytý problém Československé lidové armády po roce 1969", dokládá, že o mazáctví a ponižování nováčků v kasárnách vědělo armádní velení i špičky KSČ. Jenže s tím nedokázaly nic zásadního udělat.

Podle Prokopa Tomka, autora studie, vlastně ani nemohly. "Všichni byli v zajetí ideologie a systému, který se nesměl zpochybňovat. Armáda to nedokázala řešit, protože si nedovedla položit ty správné otázky," řekl Aktuálně.cz Tomek.

Komunistický režim vydával horentní sumy, aby působivě demonstroval odhodlanost bránit se útokům západního imperialsmu. Letenská pláň, 1962
Komunistický režim vydával horentní sumy, aby působivě demonstroval odhodlanost bránit se útokům západního imperialsmu. Letenská pláň, 1962 | Foto: Vojenský historický ústav

(Ne)soudružské vztahy

Podle tehdejšího ideologického výkladu byl mladý muž v uniformě obránce socialismu, který má s ostatními vojáky při výcviku i odpočinku soudružské vztahy. Vojenská služba byla čestnou občanskou povinností.

Jenže realita v uzavřené komunitě byla absolutně odlišná. Pro většinu mladých mužů byla vojna omezením svobody, nutným zlem.

A zavedený armádní systém vedl k vytváření kast, takzvaného staromazáctví.

Aby ČSSR plnilo své závazky vůči Varšavské smlouvě, muselo neustále udržovat okolo 150 tisíc záklaďáků. To mimo jiné znamenalo i to, že do kasáren nastupovali prakticky všichni, kdo měli ruce a nohy, tedy včetně asociálů, kriminálníků či alkoholiků.

Druhy šikany

  • NENÁSILNÁ

Obtížnější a málo příjemné práce při výcviku i úklidu vykonávali automaticky vojáci prvního ročníku. Zobáci museli mazákům čistit boty, stlát postele, uklízet nebo připravovat občerstvení. Běžné bylo rozebírání balíčků s jídlem z domova nebo odevzdávání cigaret a peněz.

  • RITUÁLY

Šlo o "povyšování" vojáků do vyšší kategorie podle odsloužených let. Často se tak dělo bitím opaskem. V lednu 1987 v útvaru v Českých Budějovicích při oslavě dvěstěpadesátky (250 dní do civilu) mazáků běhali bažanti po ubikaci oblečeni do protichemického obleku s ramínkem v ruce (jako by řídili Jawu 250), podlézali postele, probíhali pod tekoucí sprchou a venku sněhovým tunelem.

  • PONIŽOVÁNÍ

Jednoznačné ponižování mladých vojáků, mnohdy šlo o násilné činy, kterými se bavili opilí mazáci a supráci po návratu z vycházky. Bažanti byli biti, museli dělat kliky a dřepy, stát v noci na chodbě, mýt svým mazákům nohy, spát s čepicí naraženou přes obličej, drhnout podlahu nebo záchod kartáčkem na zuby, dělat kajak (předstírání jízdy na lodi na horním kavalci se smetákem) nebo diskotéku (voják se nasoukal tělem do šály a předváděl tančící dívku).

Aby se početná armáda udržovala v bojeschopném stavu, rukovalo se dvakrát do roka. Tím se vytvářely čtyři vrstvy vojáků základní služby podle délky odsloužené dvouleté služby - od bažantů po supráky.

Mazáctví založené na nedostatku

V kasárnách, která byla pro mnohé vojáky jen jakýmsi lepším vězením, panoval uměle vytvořený systém nedostatku - peněz, volného času, dobrého jídla nebo zábavy. Toho si pak užívali starší vojáci, když brali těm mladším peníze i jídlo nebo si nechávali za sebe uklízet ubikace i jinak sloužit.

"Naprosto běžnou praxí byl trvale nižší status vojáků, nižší míra práv, která požívali, takzvaná mazácká vojna. S tím byla tiše srozuměna i drtivá většina vojáků z povolání," uvádí se v analýze Prokopa Tomka, která bude zveřejněna v aktuálním vydání odborného časopisu Historie a vojenství.

Staromazáctví, které se nejvíce rozvinulo v 70. a 80. letech, se udržovalo v chodu i díky tomu, že mnozí mladí vojáci - bažanti - se dobrovolně nechali ponižovat, sloužili svým mazákům a starali se o jejich zábavu, protože věděli, že druhý rok nastoupí na jejich místo.

Tisíce potrestaných vojáků

Přesná čísla o tom, kolik vojáků zažilo v 70. a 80. letech šikanu, neexistují. Jak ovšem ukázaly průzkumy z počátku 90. let, šlo o masový jev, prostoupený celou armádou.

Historik Prokop Tomek při pátrání ve vojenských archivech narazil aspoň na nějaká čísla. Například ve výcvikovém roce 1983 až 1984 bylo zaznamenáno 59 případů šikany, o rok později 43 případů.

Od října 1986 do července 1987 ovšem bylo za šikanu postiženo už 256 vojáků, vojenské soudy odsoudily v roce 1986 celkem 304 vojáků a velitelé uložili dalších 1011 kázeňských trestů. Od října 1987 do srpna 1988 bylo odsouzeno 229 vojáků a potrestáno dalších 3182.

"Na základě i takto kusých údajů lze říci, že přes veškerá opatření počet případů šikany stoupal a byl poměrně vysoký," uvedl Tomek ve své zprávě o šikaně.

Dodal, že i tak šlo pravděpodobně jenom o špičku ledovce, mnoho případů nebylo vůbec odhaleno. Výjimkou nebylo ani to, že šikanovaný voják spáchal sebevraždu.

Raději se oběsil

Stalo se to například v lednu 1972, kdy se oběsil vojín J. B., skladník proviantu 8. ženijního praporu 9. takové divize 4. armády. V dopise na rozloučenou uvedl jako příčinu šikanování.

O tři dny později se u jiné jednotky zastřelil na strážním stanovišti vojín L. K. Jako pravděpodobná příčina smrti tohoto vojáka prvního ročníku byla vyšetřováním zjištěna šikana.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu připomněl, že zvláštním terčem šikany se ve skupině nováčků stávali jedinci, kteří byli výjimeční, fyzicky nebo psychicky slabší.

Povědomí o šikaně nových vojáků základní služby bylo na veřejnosti poměrně rozšířené a pro brance, kterým se blížil podzimní nebo jarní nástupní termín na vojnu, to byla černá můra.

Podrobné informace o staromazáctví a šikaně měla i Vojenská kontrarozvědka, ovšem většina informací byla tajná, tabu, noviny ani televize o nich nesměly referovat. Oficiálně byly odhalené případy šikany jen "excesem jednotlivců".

Varování Vojenské kontrarozvědky

Vojenská kontrarozvědka už v roce 1977 přesto varovala před narůstajícími případy šikany.

"U vojáků základní služby, zejména 1. ročníku, vytvářejí nechuť a odpor k vojenské službě, zapříčiňují vznik mimořádných událostí nebo k nim vytvářejí předpoklady a negativně působí na morálně politický stav jednotlivců i jednotek," uvádí se ve studii "Šikana, skrytý problém Československé lidové armády po roce 1969".

Šikany se několikrát týkaly i rozkazy ministrů národní obrany, nejvýznamnější byl asi rozkaz Milána Václavíka z roku 1985, podle něhož například měli být "morálně narušení vojáci a recidivisté rozmisťováni k jednotkám rovnoměrně a systematicky kontrolováni" a velitelé měli "důsledně sledovat a vyšetřovat situaci u jednotek a zjednávat nápravu".

Armáda nedokázala vojáky ochránit

Žádný z rozkazů se ovšem netýkal vytváření kast v jednotkách, staromazáctví. Podle historika Tomka byla prevence šikany nedostatečná a formální.

"Prostředí Československé lidové armády se ukázalo být vhodným pro kultivaci osob, kompenzujících si svoji osobní neschopnost a nedostatek pozitivní tvořivé energie. Izolované prostředí umožňovalo růst vrozeně sadistických osobností, které zde mohly dosáhnout dominance nad jinými lidmi a udělat si z nich bezmocný objekt své vůle," napsal Tomek ve své analýze.

Foto: Ludvík Hradilek

Připomněl, že atmosféra strachu zajišťovala většině pachatelů beztrestnost. "Slepí" bývali i svědci, kteří se chtěli vyhnout případné pomstě za "udavačství". A armáda nedokázala vojáky základní služby před nebezpečnými jedinci chránit.

Šikana po 1989 nevymizela

Prokop Tomek připomíná, že šikana nevymizela z armády ani po listopadu 1989.

I tak to je mezník. "Tehdy se alespoň o šikaně začíná hovořit věcně a bez ideologických zábran a hledají se účinná řešení. To představuje podstatnou změnu," konstatoval Tomek.

Zásadní zvrat pak přichází s úplnou profesionalizací armády a zrušením základní vojenské služby na konci roku 2004.

Jaké jsou vaše zkušenosti se šikanou? Jaké máte zážitky z kasáren? Diskutujte na Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy