Neonacistky míří k soudu. Z dětí vychovávaly radikály

Radek Nohl Radek Nohl
20. 2. 2012 6:30
Patnáct obviněných žen podle policie propagovalo neonacismus i na mikulášské besídce

Praha - Jednou to byla mikulášská besídka pro děti členů krajní pravice, poté koncert pro nejtvrdší jádro českých neonacistů.

Teď za organizaci podobných akcí patnáct pravicových extremistek z Resistance Women Unity, které je označováno za ženskou odnož nacistického hnutí Národní odpor, stíhá policie.

Hrozí jim až osm let vězení. Ve všech třinácti případech podle dokumentu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který deník Aktuálně.cz získal, ženy propagovaly podle vyšetřovatelů nacistické nebo neonacistické ideje.

Advokát Robert Cholenský, který šestici stíhaných zastupuje, však označil obvinění za nesmyslné a podal proti němu stížnost.

Policisté ale mají důkazy, které získali při domovních prohlídkách a které svědčí o aktivní činnosti českých neonacistek. I přesto, že se ji snažily co nejvíce tajit.

Vyšetřovatelé mají k dispozici jejich deníky, fotografie z akcí nebo videa. Z nich je podle detektivů z ÚOOZ patrné, že jejich aktivita byla dlouhodobá a detailně naplánovaná.

"Neaspirují na to, vést neonacistickou scénu. Mají ale vlastní cíle a fungují jako podporovatelé mužského hnutí a hlavně dál rozšiřují neonacistickou ideologii," řekla o hnutí pro Aktuálně.cz Klára Kalibová, právnička a ředitelka společnosti In Iustitia, která se zaměřuje na ochranu skupin ohrožených neonacismem.

Uspořádali koncert pro své "bílé muže"

Podle spisu se čtveřice členek hnutí společně s Michaelou Dupovou například podílela na organizaci koncertu na podporu stíhaných a odsouzených neonacistů, který se odehrál v únoru 2009 v Srbech na Kladensku.

Policejní zásahy proti neonacismu
Autor fotografie: Jan Langer

Policejní zásahy proti neonacismu

  • 9. června 2009 - Policisté v ČR zasáhli proti přívržencům krajní pravice. Na různých místech republiky zadrželi deset lidí podezřelých z podílu na organizaci a zajištění koncertů takzvané white power music. Obvinění muži podle policie pořádali koncerty s vědomím, že účinkující i diváci na nich šíří myšlenky neonacismu, nacionalismu, rasismu, xenofobie a že se na nich propaguje hnutí Národní odpor.
  • 21. října 2009 - Policie v rámci tří samostatně šetřených případů zasáhla na různých místech Česka proti přívržencům krajní pravice, prováděla domovní prohlídky a zadržela 24 lidí. Detektivové z ÚOOZ obvinili 18 lidí z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.
  • 13. ledna 2010 - ÚOOZ zasahoval proti příznivcům krajní pravice. Detektivové zadrželi tři příznivce ultrapravice a obvinili je z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.
  • 13. února 2012 - Detektivové ÚOOZ obvinili 15 žen z podpory a propagace neonacistického hnutí Resistance Women Unity. Všechny jsou stíhány na svobodě.

Akce se tehdy zúčastnilo zhruba 120 pravicových extremistů. A jen na vstupném organizátorky vybraly přes 30 tisíc korun. Podle vyšetřovatelů však obviněné věděly, že při koncertu budou účinkující i přítomní šířit neonacistické nebo rasistické myšlenky.  

Zazněly na něm písně, které oslavovaly ikony neonacismu nebo byly namířeny proti Židům či Romům.

Při další akci Dělnické strany viní policisté Michaelu Dupovou z propagace neonacismu na litvínovském náměstí.

"Jak je možné, že se mohou cikáni v Janově beztrestně ozbrojovat," prohlásila tehdy Dupová. Mítink se konal 17. listopadu 2008 a právě u janovského sídliště došlo v ten den k jednomu z nejtvrdších střetů radikálů s policií za posledních několik let.

Z akcí pro děti byla propaganda

Policisté však viní členky Resistance Women Unity také z toho, že pořádaly v pražském gymnáziu mikulášskou besídku nebo v rekreačním středisku u Kutné hory dětský den.

Těchto akcí se účastnili členové krajní pravice se svými dětmi. A podle vyšetřovatelů na nich členky hnutí propagovaly neonacismus a také prodávaly propagační předměty svého hnutí na podporu trestně stíhaných nebo odsouzených neonacistů.

Podle Kalibové se právě na takových akcích snaží rozšiřovat nacistickou ideologii i mezi děti. 

"U nás to ještě není takový problém, ale v Německu například chodí do mateřských školek, které navštěvují Turci, a požadují, aby byl program pro jejich děti více proněmecký," prohlásila Kalibová.  

Nemáte důkazy, tvrdí advokát 

Advokát Robert Cholenský, který některé členky hnutí zastupuje, obvinění neonacistek odmítá.  

"Je těžko představitelné, že by k propagaci nedovoleného hnutí mohlo dojít například tím, že obviněná držela megafon, květinu nebo že se podílela na pořádání mikulášské besídky či dětského dne," prohlásil Cholenský.

Navíc podle něj má policie důkazy, že k trestné činnosti jeho klientek mělo docházet mezi roky 2007 až 2009, přitom prý některé z nich už dnes nemají s neonacistickým hnutím nic společného.

Resistance Women Unity bylo založeno v létě 2007 kvůli posílení systému, jež jde podle žen "cíleně proti dlouhodobému přežití bílých rodin". Hnutí vystupuje také proti feminismu.

Podle vyšetřovatelů se ale jeho hlavní činností stalo získání peněz na podporu stíhaných nebo odsouzených neonacistů. Seznam těch, které podporovalo, našli policisté také při domovní prohlídce. Jen pro představu na něm byl třeba Juraj Lukáš, který byl odsouzen za to, že zmlátil a upálil bezbranného Roma.

 

Právě se děje

Další zprávy