Kuba vážně zvažuje rozšíření elektrárny v Dukovanech

ČTK ČTK
12. 2. 2012 13:58
Ministr průmyslu a obchodu to oznámil v České televizi. Šlo by o stavbu třetího bloku
Foto: Karel Toman

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu kromě plánované výstavby dvou jaderných bloků v Temelíně zvažuje ještě jeden další v Jaderné elektrárně Dukovany. Podíl jádra na výrobě elektřiny by díky tomu za 20 až 25 let vzrostl z nynějších 30 procent na více než polovinu.

V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Rozvoj jaderné energetiky bude součástí nové energetické koncepce České republiky, kterou MPO hodlá dokončit v červnu.

"Tímto bychom se (výstavbou tří nových bloků) posunuli nad 50 procent výroby elektrické energie z jaderných zdrojů," uvedl Kuba. Původně zvažovaný osmdesátiprocentní podíl jaderných zdrojů Kuba považuje za příliš ambiciózní plán.

Jedna z dosavadních verzí energetické koncepce, se kterou pracovalo ministerstvo za Kubova předchůdce Martina Kocourka, počítala až s 18 novými reaktory do roku 2060, čímž by podíl jaderné energie vzrostl právě na 80 procent. Kuba časový horizont zkrátil na 20 až 25 let, kdy by si Česko mělo i nadále vystačit jen se dvěma jadernými elektrárnami v Temelíně a Dukovanech.

MPO počítá také se zvýšením podílu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů z nynějších sedmi procent na 13 procent, což je závazek vůči Evropské unii. Kuba by také v koncepci rád stanovil mírný přebytek výroby elektřiny v Česku nad spotřebou.

Přebytek do 15 procent je podle ministra důležitý pro soběstačnost České republiky a stabilitu hospodářského prostředí.

Vláda měla původně energetickou koncepci posoudit do konce loňského roku. Schválení nové koncepce se oddaluje již několik let a různé skupiny se v ní snaží prosadit své zájmy.

 

Právě se děje

Další zprávy