Stop PET lahvím. Dánové čepují Evropě vodu z kohoutku

Pavel Baroch
11. 2. 2012 20:45
V Česku se umělohmotné lahve nadále rozmáhají, běžně se do nich stáčí už i pivo
Dánsko chce být ekologické, vodu nabízí evropským politikům jen z kouhoutku. PET lahve jsou "zakázané".
Dánsko chce být ekologické, vodu nabízí evropským politikům jen z kouhoutku. PET lahve jsou "zakázané". | Foto: Reuters

Praha/Kodaň - Dánská ambasáda v Praze už bezmála rok nabízí svým hostům vodu pouze z kohoutku, PET lahve do domu na Malé Straně nesmí.

Teď, co je malé severoevropské království na půl roku předsedající zemí Evropské unie, rozšířilo Dánsko svůj "kohoutkový zákon" i na oficiální jednání evropských politiků. Místo umělohmotných lahví stojí v Dánsku na jednacích stolech karafy s kohoutkovou vodou.

Země chce ukázat, že existuje ekologičtější a levnější "pitný režim".

"Chtěli jsme vytvořit první udržitelné předsednictví EU a voda z kohoutku je důležitým krokem k tomuto cíli," řekl Aktuálně.cz Andreas Clausen Boor ze sekce logistiky dánského předsednictví EU na ministerstvu zahraničních věcí.

V Dánsku máme dobrou vodu

Voda z kohoutku se například podávala koncem ledna, když Dánsko navštívila Evropská komise a jednala s premiérkou Helle Thorningovou-Schmidtovou. Karafy s vodou byly rovněž začátkem února na jednání evropských ministrů vnitra, spravedlnosti a obchodu.

"Reakce zatím byly velmi dobré a žádný z našich hostů nepožadoval balenou vodu," poznamenal Andreas Clausen Boor z dánského ministerstva zahraničí. Dodal, že hosté aspoň mohli ochutnat dánskou vodu z kohoutku, která má podle něho vysokou kvalitu.

Půllitrová PET lahev spotřebuje 10 litrů vody

Foto: Archiv

Boor připomněl, že vodou z kohoutku se šetří voda, protože výroba jedné půllitrové balené vody vyjde až na deset litrů běžné vody.

"Především proto, že plastová výroba vyžaduje velké množství vody," sdělil Aktuálně.cz Boor. Dodal, že voda z kohoutku se nemusí vozit, takže se ušetří emise skleníkového oxidu uhličitého a dalších škodlivin.

Voda z kohoutku rovněž napomáhá k tomu, aby Dánsko dosáhlo "nízkonákladového, ale přesto efektivního předsednictví," jak se vyjádřil ministr pro evropské záležitosti Nicolai Wammen.

"Odhadujeme, že naši hosté během předsednictví spotřebují přibližně 60 tisíc litrů vody. S ohledem na vysokou pořizovací cenu balené vody můžeme vyvodit závěr, že ušetříme hodně peněz," dodal Andreas Clausen Boor z dánského ministerstva zahraničí.

Tři čtvrtiny Čechů kupují balenou vodu

V Česku před časem vznikla iniciativa Česko pije z vodovodu, jejímž cílem je ukázat na ekologické i finanční výhody vody z kohoutku a propagovat například i restaurace, které podávají vodu z kohoutku.

Voda z kohoutku je i přes zdražování vodného a stočného pořád mnohonásobně levnější a její dopad na životní prostředí až milionkrát nižší než voda balená.

Foto: MŽP

Podle několik let staré studie pro ministerstvo životního prostředí se při výrobě jedné 1,5litrové plastové láhve spotřebuje tolik energie jako při 45 minutách žehlení.

Loňský průzkum společnosti Synovate ovšem ukázal, že balenou vodu pravidelně kupují tři čtvrtiny obyvatel Česka. Zbytek ji nechce kvůli ceně nebo právě z ekologických důvodů.

PET lahve se rozmáhají

PET lahve přitom postupně ovládají trh nejen s pitnou vodou, minerálkami a limonádami, ale i s pivem. Stále více pivovarů nabízí i "umělohmotnou" alternativu svých produktů, teď začal stáčet pivo do PET lahví i plzeňský Gambrinus.

"To je balení, o které si pivaři vyloženi řekli," uvedl manažer pivovaru Jan Doležel. 

Zájem o umělohmotné lahve potvrzuje také výzkum společnosti TNS AISA. V uplynulém roce z totoho balení pilo pivo 54 procent pivařů, přičemž 28 procent pilo pivo z PET lahve alespoň jednou za měsíc a 11 procent minimálně jednou týdně.

 

Právě se děje

Další zprávy