Má víc diváků ČT, nebo Prima? Vítězí i prohrávají obě

Pavel Baroch
7. 2. 2012 17:06
Od 18:54 do 19:22 měla větší podíl Prima, ale od 18:59 do 19:54 zase ČT
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vedení České televize oznámilo, že se veřejnoprávní televizi podařilo po více než roce přeskočit ve sledovanosti hlavní večerní zpravodajské relace zprávy na komerční televizi Prima Family. V pondělí večer dokázala ČT získat o malinko větší podíl na vysílání.

Vedení Primy se proti tomu okamžitě ohradilo. Tvrdí, že v pondělí večer si naopak před Českou televizí udržela mírný náskok.

Pravdu mají svým způsobem obě stanice. Každá sice operuje s údaji od stejného zdroje - ATO-Mediaresearch - ale všímají si jiného časového úseku. A několik minut pak rozhoduje o nepatrném vítězství České televize, respektive Primy.

Veřejnoprávní televize uvedla, že 6. února od 18.59 do 19:39 měly její stanice ČT1 a ČT24, kde se v tu chvíli vysílaly Události, podíl 25,7 procent, tedy o 1,7 procent více než Prima.

Privátní Prima Family uvedla, že 6. února od 18:54 do 19:22, kdy vysílá své hlavní zprávy, měla podíl 26,2 procent, tedy o půl procenta vyšší než Události.

Foto: ATO-Mediaresearch

Vítězíme! Ne, my!

Z pohledu České televize je tedy v souboji s Primou vítězem ČT. Z pohledu Primy je v souboji s ČT vítězem Prima.

Aktuální údaje každopádně ukazují, že České televizi pod novým vedením v čele s Petrem Dvořákem stoupá sledovanost hlavní zpravodajské relace Události.

Zatímco loni na podzim se na ně dívalo dokonce méně než 600 tisíc lidí, od nového roku přibyly televizi stovky tisíc diváků a výjimkou už není ani to, když se na zprávy dívá více než milion lidí.

"Milionovou hranici sledovanosti se Událostem vysílaných na ČT1 a ČT24 daří dohromady překonat pravidelně o víkendu," řekla Aktuálně.cz mluvčí České televize Michaela Fričová.

Průměr se blíží k milionu diváků

Lednová průměrná sledovanost Událostí na ČT1 a ČT24 byla podle posledních údajů 968 tisíc diváků, čímž ČT dosáhla zhruba čtvrtinového podílu na vysílání všech večerních zpravodajských relací.

Pro ČT to je důkaz, že změny, které provedla, jdou správným směrem. Od ledna se začátek Událostí posunul o několik minut před sedmou večer, po představení hlavních zpráv následuje počasí, mění se i obsah zpravodajství.

Dominantní postavení si nadále drží Televizní noviny TV Nova, i když i jim v lednu o něco poklesl podíl na vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy