Nahé sportovkyně potřebují peníze. Zůstaly v Sazce

Luděk Mádl Zdeněk John, Luděk Mádl
27. 1. 2012 12:07
Novým šéfem ČSTV byl zvolen Miroslav Jansta
Aleš Hušák na loňské valné hromadě ČSTV v Nymburce. To ještě bylo oč bojovat (o Sazku)
Aleš Hušák na loňské valné hromadě ČSTV v Nymburce. To ještě bylo oč bojovat (o Sazku) | Foto: Ondřej Besperát

* Novým šéfem ČSTV byl zvolen právník a šéf basketbalistů Miroslav Jansta * ČSTV, ale vlastně celý sport, je v kritické finanční situaci * Jansta pro Aktuálně.cz: Budeme žádat kapitolu sport ve státní rozpočtu

Praha/Nymburk - Aby vydělaly peníze svým kolegům na účast na olympijské kvalifikaci, nechaly se hráčky pozemního hokeje fotit nahé do kalendáře.

Finanční situace tuzemského sportu je kritická a už donutila sportovce k dramatičtějším krokům, než jsou akty.

Zvyšují se příspěvky a zavádějí nové za sportování dětí. Trenéři riskují pobyt v dlouho neopravovaných tělocvičnách. Cvičí se na starém, nebezpečném nářadí.

Sobotní valná hromada ČSTV má odstartovat novou éru zchudlého sportu. Novým šéfem ČSTV zvolila právníka Miroslava Janstu, známého především jako šéfa tuzemského basketu a člověka s dobrými kontakty na politiky sociální demokracie. V rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že za jeden z klíčových úkolů si stanovil finanční stabilizaci sportu.

Těsně před valnou hromadou vyplula na povrch zjištění, jak neskutečně draho si nechali sportovci spravovat svůj někdejší majetek, než o něj úplně přišli.

Aleš Hušák a jeho lidé kolem Sazky byli nejspíš nejdražšími správci, jaké si sport mohl najmout, uvedl ve svém pátečním vydání deník Insider.

Od roku 2002 do roku 2011 poslala Sazka na sport zhruba 6,2 miliardy korun. Za totéž desetiletí si Aleš Hušák a další zhruba třicítka lidí přišla v Sazce na 717 milionů korun, píše deník s odvoláním na neauditované účetnictví zkrachovalé loterijní firmy.

Většinu těchto peněz inkasoval Hušák v různých podobách: plat, odměny, mimořádné odměny, tantiémy a další požitky.

V kolonce Součet odměn a mzda zaměstnance je u jména Aleš Hušák cifra přesahující 430 milionů korun.

Aktuálně.cz už dříve publikovalo manažerskou smlouvu Aleše Hušáka, z níž vyplývá, že jen jeho základní plat dosahoval v závěru kariéry v Sazce přes milion korun měsíčně. Hušák později v rozhovoru pro Aktuálně.cz pravost dokumentu popřel.

Jenže kromě základního platu si nechával například vyplácet roční mimořádnou odměnu. Zdroje ze Sazky uvádějí, že se pohybovala mezi deseti a pětadvaceti miliony korun.

"Přesná čísla o jednotlivých zaměstnancích vám potvrdit nemohu, ale vzpomínám si, že jsme byli opravdu šokováni zjištěními o platech a odměnách Aleše Hušáka i jeho lidí," řekla Lenka Tichá, mluvčí insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky.

Na seznamu lidí, kteří inkasovali odměny v milionech, jsou i stále aktivní funkcionáři ČSTV, tedy organizace, která vlastnila většinový podíl staré, zkrachovalé Sazky. Například dosluhující šéf ČSTV Pavel Kořan, odvolaný na konci minulého roku, si v Sazce přišel podle zmíněných neauditovaných čísel na 2,2 miliony, a to za roky 2008 - 2011.

Na slušných 18,2 milionu si díky Sazce přišel současný šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek, o milion víc pak někdejší šéf ČSTV a Kořanův předchůdce Vladimír Srb.

Tuzemský sport a jeho největší organizace - ČSTV - se nyní ocitl na pokraji finančního krachu.

Valná hromada ČSTV má zvolit v sobotu nové vedení. O místo Pavla Kořana se uchází jediný kandidát, právník a lobbyista Miroslav Jansta. Je to majitel nejúspěšnějšího basketbalového klubu v tuzemsku, Nymburka, a současně šéf basketbalového svazu.

Teď má podle něj ČSTV 210 milionů dluhů. "Chceme, aby nám stát vrátil to, o co jsme loni přišli," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a myslel přitom a výnosy z hazardu.

Jansta plánuje získávat na sport peníze z veřejných rozpočtů (ve státním chce například samostatnou kapitulu pro sport) i od soukromých sponzorů.

 

Právě se děje

Další zprávy