Umělci začnou odlévat srdce ze svíček pro Havla

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 1. 2012 11:18
Jako zázemí tvůrci využijí kulturní centrum Trafačka v pražských Vysočanech
Foto: Aktuálně.cz

Praha - O víkendu začne odlévání voskové sochy ve tvaru srdce ze svíček, které lidé na různých místech zapalovali na památku prezidenta Václava Havla. Jako zázemí umělci využijí kulturní centrum Trafačka v pražských Vysočanech.

Organizátoři shánějí dobrovolníky, kteří jim s prací pomohou.

Socha by měla být umístěna od 9. února do 10. dubna na piazzetě Národního divadla. Její další osud zatím stanoven nebyl, řekli  autoři nápadu Roman Švejda a Lukáš Gavlovský.

Plánovaná plastika bude mít tvar otevřeného srdce. "Podařilo se zajistit svíčky nejen v Praze, ale v řadě dalších měst. V nadsázce této iniciativě říkáme 'národ sobě'," poznamenal Švejda. Například jen z pražského Václavského náměstí úklidová četa odvezla 20 velkých pytlů svíček.

Umělci nyní musí dostat vosk z plastových obalů. Na práci na svých webových stránkách a na facebooku hledají dobrovolníky. "Uvítáme jakoukoliv pomoc a podporu - doprava, technické vybavení, finanční prostředky. V tomto duchu nám například vyšla vstříc Trafačka v pražských Vysočanech, která poskytla prostor," uvedl Švejda.

Práce na plastice začne o víkendu 21. a 22. ledna právě v Trafačce. Podobné akce naplánovali studenti v Plzni a v Brně. "Vosk z těchto měst bude dopraven do Trafačky, kde se smísí s ostatním. V tomto termínu a v následujícím týdnu se bude odlévat Srdce do připravené formy," řekl Švejda.

Dobrovolníci ale podle něj jsou potřeba již od pondělí. Potřeba je připravit a vybavit Trafačku na víkendovou akci.

Organizátoři stále řeší umístění objektu. Mělo by podle nich odpovídat celonárodnímu charakteru akce, být maximálně přístupné veřejnosti, ale zároveň musí splňovat některá technická a klimatická kritéria.

Nejprve bude stát u Národního divadla, další osud plastiky je otevřený. "Možná bude přetaveno v jiný objekt, možná bude vosk rozdán, možná se najde příhodné místo, kde může být vystaveno dlouhodobě," uvedl Švejda.

Záměr odlít voskovou plastiku umělci oznámili poté, co úřady začaly uklízet pietní místa, která spontánně vznikla po smrti Václava Havla.

 

Právě se děje

Další zprávy