Online: Státní pohřeb i loučení s V.H. v krematoriu

Domácí Domácí
23. 12. 2011 21:00
V online reportáži jsme zaznamenávali dění při státním pohřbu prvního českého prezidenta
Rakev s Václavem Havlem je převážena do Strašnic.
Rakev s Václavem Havlem je převážena do Strašnic. | Foto: Jan Langer

Praha - Dvouhodinovou mší ve Svatovítské katedrále se Češi a svět rozloučili s prezidentem Václavem Havlem a po čtvrté odpoledne pak ve strašnickém krematoriu i rodina a nejbližší přátelé.

Čest Havlovi do Prahy přijeli vzdát státníci z celého světa.

Státního pohřbu se zúčastnili například ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová s manželem exprezidentem Billem Clintonem, či Madeleine Albrightová.

Přicestoval také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, britský ministerský předseda David Cameron, jeho předchůdce John Major. Ale třeba i herec Alain Delon... To je jen krátký výčet osobností, které sledovaly v Chrámu sv. Víta slavnostní rekviem.

Zádušní mši sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka, závěr pak Havlův přítel biskup Václav Malý. Po obřadu byla rakev s tělem Václava Havla převezena do strašnického krematoria, kde se od 16. hodin konalo soukromé rozloučení.

Obřad v katedrále sledovaly tisíce lidí na Hradčanském náměstí, Havlovu rakev poté vyprovázel potlesk a symbolické cinkání klíčů.

21:43

Emotivní moment. S naplněnou Lucernou zpívá americká folková zpěvačka Susanne Vega, kterou uvedl Ivan Král jako hvězdu světového jména. Zpívá píseň Tom's Diner, kterou zpívala Václavu Havlovi před několika lety na koncertu v USA - a má v očích slzy.

21:00

Program v Lucerně zahájili členové brněnského Divadla Husa na provázku částí pozapomenuté Havlovy hříčky Prase, která se ani nedostala do jeho sebraných spisů. Tato scéna ji hraje od loňského března a uvedla ji pro své publikum i tento týden jako výraz úcty zesnulému exprezidentovi.

Na pódiu Velkého sálu se už objevili Garage & Tony Ducháček, David Koller, s nímž si zahrál Ivan Kral, který přiletěl z Ameriky, Tata Bojs a slovenská skupina Bez ladu a skladu. Moderátorem je Jiří Černý.

18:16

V Lucerně, kde bratr zesnuléhoVáclava Havla Ivan pořádá sešlost muzikantů a dalších umělců, začal poslední díl pátečního loučení s bývalým prezidentem. Na pódiu už hrají první kapely. Podle pořadatelů přijde asi čtyři tisíc diváků, kteří si vyzvedli vstupenky. Koncert od 20:00 vysílá také Česká televize.

18:01

Na závěr rodinného rozloučení ve strašnickém krematoriu zazněla hymna někdejšího Československa, kterou lidé zpívali, a Havlův hlas ze záznamu. Kromě rodiny, blízkých přátel z řad herců se obřadu zúčastnilo asi 200 dalších osob, kterým ochranka nebránila, aby z předsálí pozorovali poslední dnešní událost z loučení s prezidentem Havlem.

Pohřeb Václava Havla v krematoriu - Jiřina Bohdalová
Pohřeb Václava Havla v krematoriu - Jiřina Bohdalová | Foto: Jiří Herman

17:08

Podle mluvčí letiště Praha Evy Krejčí už kromě dvou odletěly všechny zahraniční delegace. Dvě poslední se na cestu vypraví později večer. Na poslední rozloučení s prezidentem do Prahy nakonec dorazily delegace ze 42 zemí. Na smutečním obřadu pak nechyběli ani zástupci NATO, Evropského parlamentu, Evropské komise a Suverénního řádu maltézských rytířů.

16:40

Na úvod obřadu v krematoriu zazněl jeden ze symbolů sametové revoluce - píseň Modlitba pro Martu, píše agentura ČTK. Havlova manželka Dagmar položila k rakvi kytici.

Mezi smutečními hosty jsou například herečky Táňa Fischerová, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, herec Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou, herci Tomáš Töpfer, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser, Jiří Bartoška, chirurg Pavel Pafko či zpěvák Jiří Macháček. Fischerová na začátku ceremoniálu přednesla proslov.

Obřad byl původně míněn jako soukromé rozloučení, před jeho začátkem ale ochranka otevřela velkou bránu a přes 100 lidí vpustila do předsálí. Další lidé do smuteční síně přicházejí.

Pohřeb Václava Havla v krematoriu - Marta Kubišová
Pohřeb Václava Havla v krematoriu - Marta Kubišová | Foto: Jiří Herman

16:01

Po státním smutečním aktu ve svatovítské katedrále, na který přijeli i význační hosté ze zahraničí, se s prezidentem ve Strašnicích loučí vdova Dagmar a další blízcí. Obřadu přihlíží více než 100 lidí, kterým bylo umožněno vstoupit do předsálí. Havel bude pohřben do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově, kde bude uložena urna s popelem.

16:00

Ve strašnickém krematoriu začíná soukromé rozloučení s Václavem Havlem. Jeho tělo bude zpopelněno.

15:56

Většina delegací už opustila Prahu, z Ruzyně odlétá jedno letadlo za druhým.

15:42

V poledne se na pět minut zastavil Staroměstský orloj. Apoštolové se po dobu vyzvánění zvonů zastavili v otevřených okénkách, vidět byl svatý Petr a svatý Jakub, řekl ČTK Petr Skála, který se o orloj stará.

15:35

Americký speciál odletěl z Ruzyně, hlavní město už opustil také britský ministerský předseda David Cameron. K odletu se šikují i další letadla s politiky, kteří se zúčastnili Havlova pohřbu.

15:20

Prahu postupně opouštějí zahraniční delegace. Z ruzyňského letiště už odletěl francouzský prezidentský speciál, k odletu se chystá i ten americký, hlásí reportér Aktuálně.cz

15:00

U krematoria už je na 200 lidí, mezi nimi například herečka Jana Brejchová.

14:52

Pohřební vůz dorazil ke strašnickému krematoriu. Lidé jej doprovází potleskem.

14:48

Kolona s rakví Václava Havla se blíží ke strašnickému krematoriu. Na místě čekají desítky novinářů a televizních štábů. Soukromá část rozloučení s prezidentem začíná v 16 hodin.

Foto: Vojtěch Marek

14:40

"Přišel jsem se rozloučit s největší osobností, nejen pro nás, ale i jediným člověkem, kterému se podařilo v tomto rozměru zviditelnit naši zemi v pozitivním smyslu," řekl ČTK při cestě do chrámu zpěvák Karel Gott, který přišel se svou ženou Ivanou.

14:38

Smuteční hosté se přemístili do reprezentativních prostor Pražského hradu. Po krátkém společném setkání ale většina z nich postupně zamíří na ruzyňské letiště.

14:27

Pohřební vůz míří do strašnického krematoria. Doprovod mu dělají policejní motorky. Podle České televize při soukromém rozloučení s Václavem Havlem znovu zazní Modlitba pro Martu a také Óda na radost.

14:15

Rakev s tělem Václava Havla, zakrytá českou státní vlajkou, je právě nakládána do pohřebního vozu.

Ten poté pojede do strašnického krematoria, kde ve Velké obřadní síni proběhne odpoledne poslední rozloučení s bývalým prezidentem v rodinném kruhu.

14:10

Chrámem zní zpěv latinské modlitby "Zdrávas, Královno", hosté pomalu odcházejí.

14:06

Čestná jednotka nastupuje k rakvi. Opatrně pozvedá rakev s tělem Václava Havla.

Chrámem se rozezněly zvony.

Rakev si vojáci pokládají na rameno.

První prezident svobodného Československa a první prezident České republiky je vynášen z Chrámu sv. Víta.

Zní potlesk.

Dagmar Havlová.
Dagmar Havlová. | Foto: Ludvík Hradilek

14:02

Odpočinutí věčné dej mu, Pane, říká biskup Malý. Následně celý chrám zpívá českou státní hymnu "Kde domov můj". Na tvářích mnohých je viditelné silné pohnutí. Dagmar Havlová zpívá, Václav Klaus nikoli.

13:59

Probíhá pokropení a okouření rakve. Následně zní biblická píseň Antonína Dvořáka "Při řekách babylonských".

13:57

Biskup Malý poděkoval všem slušným občanům za účast a vyjádření lítosti. Poděkoval i za Chartu 77 a za různé občanské iniciativy.
"S vírou jsme se za našeho bratra Václava pomodlili a nyní se s ním loučíme. Jsme smutní a pláčeme, ale ne jako ti, kdo nemají naději..."

13:55

Následuje smuteční promluva biskupa Václava Malého.

Malý vyjmenovává kříže, které si Havel nesl. Jeho nemoci, ale i jeho slávu, kdy si do osoby Václava Havla lidé projektovali své nesplněné naděje a "dávali to najevo často nejapným způsobem".

13:50

Postřeh reportéra Aktuálně.cz z Hradčanského náměstí: Zatímco po projevu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga lidé tleskali, předcházející proslov prezidenta Václava Klause zůstal bez odezvy.

13:50

Zpívá se Svatováclavský chorál s textem M. V. Šteyera z roku 1683.

13:48

Albrightová  se na úvod své řeči obrací přímo na Dagmar Havlovou slovy "milá Dášo", ta se na bývalou ministryni usmívá.

Albrightová mluví nádhernou češtinou, oceňuje Havlův důvtip, laskavost a hloubku jeho myšlenek."Svědomí vnímal jako lidský orgán, který je potřeba pravidelně vyživovat a posilovat tím, že bude vystaven nepříznivým vlivům... Bude nám hrozně chybět, ale nikdy, nikdy na něj nezapomeneme."

Agentura AP se loučí s Václavem Havlem
Agentura AP se loučí s Václavem Havlem | Foto: Tereza Holanová

13:47

Hovoří bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

13:44

"Vážená paní Dášo, vážení Havlovi," začíná svou řeč Schwarzenberg. "Promiňte, když teď nebudu mluvit o činech a zásluhách Václava Havla. To činili v posledních dnech, počínaje prezidentem republiky, povolanější, než jsem já. Chtěl bych připomenout jeho nesčetné přátele. Tento prastarý chrám je plný lidí, ale mnozí jeho přátele tu chybí. Někteří proto, že Václava předešli. Jiní proto, že o nich protokol nic neví."

Schwarzenberg pak jmenuje řadu osob, kteří nebyli pozváni - běžní lidé, kteří se k Havlovi hlásili v době, kdy to bylo nebezpečné. Připomíná ale i pořadatele festivalu Rock for People v Trutnově, kteří přejali zvyk oslovovat Havla "náčelníku, protože on náčelník byl".

Na závěr slibuje, že neustane bojovat za pravdu a lásku. "Pane prezidente, můžete se na nás spolehnout," slíbil Schwarzenberg.

13:41

Slova se ujímá ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

13:38

"Dovolte mi, abych této velké osobnosti složil poslední hold. Odešel prezident, politik, intelektuál, umělec. Odešel člověk, na kterého budeme vzpomínat s vděkem, úctou a respektem. Připadá mi, že za těch pět dní, které uplynuly od jeho smrti, o něm už bylo řečeno a napsáno snad všechno. Pokoušet se nalézt něco nového a originálního, něco, na co ostatní zapomněli, je marné...," říká Klaus.

Prezident hovoří o odcházení a Odcházení a připomíná, co by s Václavem Havlem odejít nemělo.

"Neodchází myšlenka, že svoboda je hodnotou, které stojí za to přinášet oběti... Neodchází myšlenka, že svobodu je snadné ztratit, když o ni nedostatečně pečujeme, a že jedině demokracie umožňuje svobodný život jednotlivce a materiální i duchovní prosperitu země... Neodchází myšlenka, že svoboda je univerzální princip, a že berou-li ji komukoli a kdekoli, ohrožuje to i svobodu naši. Neodchází myšlenka, že slovo má nesmírnou váhu že umí zabít i léčit, uškodit i pomoci, že umí měnit svět. Neodchází myšlenka, že se mají říkat i nepříjemné pravdy. Neodchází myšlenka, že menšinový názor nutně není nesprávný a že o něm musíme přemýšlet a diskutovat. Neodchází myšlenka, že naše republika je naším dílem a že bude taková, jakou ji sami uděláme."

13:35

Po další modlitbě začínají smuteční projevy. První bude hovořit současný prezident Václav Klaus.

13:30

Přílety zahraničních delegací podle správy ruzyňského letiště zpozdilo zhruba deset ostatních letů, jiné komplikace zaznamenány nebyly. Klid hlásí také policie, která zajišťovala hladký průjezd automobilů se státníky z Ruzyně na Hrad.

13:25

Stanice jako CNN, Sky News nebo BBC World News smuteční akci věnují komentované přímé vstupy. Zpravodaj televize Sky News Havla označil za "Nelsona Mandelu střední Evropy".

Odvysílání celého pohřbu nabídla slovenská veřejnoprávní televize STV či Polská televize, živé vstupy do svého programu zařadila mimo jiné slovenská televizní stanice TA3 či Joj.

Francouzská televizní stanice France24 v poledne dodržela i minutu ticha, která panovala v Česku.

Občasné živé vstupy střídané s medailonky Václava Havla dnes vysílaly také německé televize včetně zpravodajské veřejnoprávní ARD nebo zpravodajské n-tv či stanice Euronews. Ta se sice věnovala proudu ostatních světových událostí, ale souběžně ukazuje přímý přenos z Prahy v menším okně.

Přenos mše na Hradě
Přenos mše na Hradě | Foto: Martin Novák

13:22

Došlo na lámání chleba. Po tomto obřadu zní chrámem Agnus Dei z Dvořákova Requiem.

13:13

Arcibiskup Duka a kardinál Miloslav Vlk spolu s dalšími biskupy vedou eucharistickou modlitbu. Následuje Modlitba Páně. Poté jáhen vyzval věřící, aby se navzájem pozdravili a ujistili se vzájemnou láskou.

13:07

Zní Sanctus - Benedictus, další část Dvořákova Requiem.

13:02

V Chrámu sv. Víta probíhá slavení eucharistie. Obětní dary přinášejí sestry z Kongregace svatého Karla Boromejského,
které v poslední době o prezidenta Václava Havla pečovaly.

Následuje modlitba nad dary a eucharistická modlitba.

12:55

V Olomouci se v poledne zastavil na minutu provoz MHD. V centru města se sešlo několik stovek lidí, z nichž někteří položili svíčky či květiny před orloj radnice. Přímý přenos z pohřbu je zde promítán na velkoplošné obrazovce.

Z královéhradecké dominanty Bílé věže se mimořádně rozezněl zvon Augustin z roku 1509, který je třetím největším tuzemským zvonem. K minutě ticha se připojili také někteří vlekaři, lanovka i vleky se zastavily například v lyžařském areálu Říčky v Orlických horách.

12:50

Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické a Miloš Klátik, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, čtou přímluvy:

Modleme se za naši zem, kterou prezident Havel miloval a statečně se jí zastal: Kéž je státem spravedlivým a pokojným.

Modlime sa za cirkvi a svetové náboženstvá: Nech v duchu vzájomnej úcty dokážu pravdivo odpovedať ľudstvu i každému jednotlivcovi na otázky o zmysle a konečnom cieli bytia.

Modleme se za národy žijící pod jařmem nesvobody a totalitních systémů: Kéž pociťují naši solidaritu, zachovají si svobodu ducha a jejich naděje ve spravedlnost se naplní.

Modlime sa za literátov a mysliteľov: Nech dokážu správne rozpoznávať znamenia doby a sú statočnými služobníkmi pravdy a spravodlivosti.

Modleme se za toto shromáždění a za všechny občany našeho státu: Kéž si nepřestáváme vážit daru svobody a nejsme lhostejní k správě věcí veřejných...

Foto: Ludvík Hradilek

12:47

Hlavní celebrant Dominik Duka uvedl modlitbu věřících:

Bratři a sestry, stojíme na samém prahu Vánoc, kdy vrcholí naše touha po setkání s betlémským dítětem. Modleme se, aby se pan prezident Václav Havel - a o Vánocích i každý z nás - mohl setkat s tím, kdo je vtělená pravda a láska.

Sbor dále předzpívává: Kyrie, Kyrie, eleison.

12:43

Dominik Duka vzpomíná na společné chvíle, které oba strávili v komunistickém vězení. "Ve vězení jsme hrávali šachy. Bylo tvým skvělým nápadem použít tuto povolenou chvíli k tomu, abych mohl vést mši. Sám jsi přitom asi myslel na šachy. Teď už nemyslíš na velkou šachovnici světa a já zde sloužím zádušní mši za tebe..."

 "Jsem ti vděčný za vězeňské chvíle tehdy, tam a za svobodu tady a teď," říká Duka.

12:37

Homilii přednáší arcibiskup Dominik Duka.

"Po celý týden byli jsme svědky, jak český národ vzdává dík tomu, který ho s nástupem svobody reprezentoval. Dovolte mi, abych tónem své řeči stal se jedním z těch, kteří po tento týden prožívali smutek, vděk... Dovolte mi, abych vstoupil do společenství toho velkého množství přátel prezidenta Václava Havla. Abych poděkoval i Bohu, že jsem mohl velký kus svého života být po jeho boku, být mu blízko...," říká Duka.

Duka připomíná například Havlovo přivítání tehdejšího svatého otce Jana Pavla II.: "Nevím, zda vím, co je to zázrak. Ale to, že tu jste, zázrak je."

12:35

Jako zpěv před evangeliem zazněl úryvek z Händelova Mesiáše. Následně začal jáhen předčítat z Janova evangelia:

Ježíš řekl zástupům: "Každý, koho mi Otec dává, přijde ke mně, a kdo ke mně přijde, toho jistě neodmítnu, protože jsem sestoupil z nebe, ne abych konal svou vůli, ale vůli tomu, který mě poslal. A to je vůle toho, který mě poslal: abych neztratil nikoho z těch, které mi dal, ale vzkřísil je v poslední den. Neboť to je vůle mého Otce: aby každý, kdo vidí Syna a věří v něho, měl život věčný. A já ho vzkřísím v poslední den."

12:30

Lidé na Hradčanském náměstí sledují přenos z katedrály sv. Víta v naprosté tichosti, líčí reportér Aktuálně.cz.

I na jiných místech Prahy se v pátek vzpomíná na Václava Havla. Stovky lidí se sešly na Václavském náměstí, kde se po doznění sirén rozléhal děkovný potlesk. Život se na chvíli zastavil i na Národní třídě. U památníku 17. listopadu, kde také hoří tisíce svíček, se shromáždily desítky lidí již několik minut před polednem.

12:19

Chrámem zní další část Dvořákova Requiem: Den hněvu. Členové České filharmonie, kteří tradičně vystupují na svých koncertech s bílými vázankami, hrají ve Svatovítském chrámu mimořádně s černými motýlky.

12:14

Za řečnický pult se postavil herec Josef Abrhám, čte z knihy Job:

"Kéž by byla napsána má slova, kéž by byla vyryta do mědi, železným rydlem do olova, navěky vtesána do kamene. Ale já vím, že můj Obhájce žije a jako poslední vstane na zemi, u sebe mě postaví po mém probuzení a ve svém těle spatřím Boha. Já sám ho spatřím."

Josef Abrhám stvárnil ve filmu Odcházení, Havlově režijní premiéře i derniéře, postavu bývalého kancléře Riegla, který je nucen se rozloučit s vysokou politickou funkcí a složitě se vyrovnává s tím, když se musí vystěhovat z vládní vily. Abrhám krátce po revoluci hrál také v legendárním představení Havlovy Audience spolu s Pavlem Landovským.

12:11

Hovoří arcibiskup pražský Dominik Duka. Vede modlitbu.

Vdova po prezidentovi Havlovi Dagmar sedí vedle současné hlavy státu Václava Klause. Hned za ní, v lavici určené pro rodinu a nejbližší  přátele, sedí fyzioterapeut Pavel Kolář, který o Havla dlouhodobě pečoval během jeho chornických potíží s dýchacím ústrojím.

12:10

Na Vinohradském hřbitově u hrobky Havlových přibývá vánoční výzdoba. Nosí ji sem lidé, kteří u hrobu zapalují svíčky. "Byl to hodný a skromný člověk," vzpomenula pro Aktuálně.cz starší žena. "Zbavil nás komunismu," dodala druhá.

12:08

BBC vysílá přenos z Chrámu svatého Víta živě a simultánně tlumočí proslov arcibiskupa Dominika Duky z češtiny do angličtiny.

12:05

K přítomným promlouvá velvyslanec Vatikánu Giovanni Coppa. Přečetl dopis Jeho Svatosti papeže Benedikta XVI. adresovaný prezidentu Václavu Klausovi.

Papež ocenil Havlův boj za lidská práva za totality a vyzdvihl jeho vizionářskému vedení při vytváření demokracie po pádu komunistického režimu. (Plné znění dopisud - zde.)

Poté uvedl Dominik Duka úkon kajícnosti.

Minuta ticha v Ostravě.
Minuta ticha v Ostravě. | Foto: Tomáš Netočný

12:03

V Brně na Moravském náměstí se nakonec sešlo více než 200 lidí, zvonění zvonů ale zastavilo i většinu kolemjdoucích. Život v centru města se tak na chvíli téměř zastavil, popisuje reportérka Aktuálně.cz.

12:02

Začíná rekviem. Přítomní se budou modlit za spásu duše Václava Havla a vyjádří i vděčnost za jeho životní  kroky. Zádušní mše prosí rovněž Boha, aby zesnulému odpustil hříchy a chyby, které měl.

Hlavní celebrant Dominik Duka zahájil mši svatou znamením kříže. Poté pozdravil shromáždění slovy: Kristův pokoj ať je s vámi.

11:59

V pravé poledne začne minuta ticha za Václava Havla. Zároveň se celým Českem se rozezní zvony a sirény.

Dolní část Hradčanského náměstí se postupně zaplnila lidmi. Reportér Aktuálně.cz jejich počet odhaduje na pět tisíc.

Foto: Aktuálně.cz

K minutě ticha se přidala také společnost Centrum Holdings, vydavatel Aktuálně.cz. V pravé poledne jste místo služeb společnosti mohli vidět jen tento vizuál (fotografie nad popiskou).

11:57

Na brněnském Moravském náměstí se scházejí desítky lidí před Moravskou galerií. Tedy na místě, kde už od neděle hoří stovky svíček, hlásí z místa reportérka Aktuálně.cz. Řada lidí si zde před polednem domluvila sraz prostřednictvím sociálních sítí, chtějí minutou ticha uctít památku Václava Havla.

11:55

Na rozdíl od ostatních biskupů má Dominik Duka liturgické roucho nikoli fialové barvy, ale černé barvy. Fialová je v liturgii barva naděje, Duka zvolil smuteční černé roucho.

11:50

Chrámem zní hudba. Stejně jako ve středu ve Vladislavském sále řídí Českou filharmonii Jiří Bělohlávek, v současnosti šéf symfonického orchestru BBC a světově nejproslulejší český dirigent. Vedení filharmoniků se jako jejich šéfdirigent ujme opět v příštím roce, více než 20 let poté, co členové orchestru dali v hlasování před Bělohlávkem přednost německému dirigentu Gerdu Albrechtovi a Bělohlávek od orchestru odešel.

V rámci zádušní mše zazní Requiem Antonína Dvořáka, které skladatel napsal jako výraz víry v nesmrtelnost duše.

Procesí
Procesí | Foto: Ludvík Hradilek

11:49

Rakev s tělem Václava Havla leží symbolicky na zemi, jen na nízkém katafalku, který vyrovnává výši schodů. Je překrytá státní vlajkou. Na podlaze katedrály leží rudý koberec, po kterém přicházejí smuteční hosté. Uličku lemují vojáci Hradní stráže v uniformách.

11:45

Přichází prezident Václav Klaus. V těsném závěsu za nimi přichází do Svatého Víta také Nicolas Sarkozy, francouzský prezident.

Sestava smutečních hostů by již měla být kompletní.

11:44

Dagmar Havlovou doprovází dcera Nina s manželem a šéf hradního protokolu. Zjevně uplakaná, s černým krajkovým šálem přes vlasy, přichází do katedrály.

11:43

Americká delegace už z hotelu Mandarin, kam si jela odpočinout, dorazila na Hrad. Madeleine Albrightová, Hillary Clintonová a Bill Clinton právě vstoupili do chrámu. 

Manželé Clintonovi na Pražském hradě
Manželé Clintonovi na Pražském hradě | Foto: Ludvík Hradilek

Jazz v Redutě a rock v Bílém domě. To je symbolické pojítko manželů Clintonových s Václavem Havlem. Prezident Clinton si při své návštěvě Prahy zahrál v Redutě na saxofon, který mu věnoval Václav Havel s vyrytým podpisem s typickým srdcem. Clinton Havlovi oplatil kulturním programem v Bílém domě, kdy na slavnostním banketu při příležitosti státní návštěvy zahrál Havlův přítel Lou Reed spolu s českou skupinou The Plastic People of the Universe.

11:40

Na druhém hradním nádvoří stovky lidí sledují pohřeb na velkoplošné obrazovce. Někteří mají na oblečení trikolóry. Až ke katedrále se ale nedostanou. Do vyhrazeného prostoru je možné přicházet od Prašného mostu či přes Hradčanské náměstí, kde se utábořily televizní štáby z Česka i ciziny.

Havlovu památku uctilo i přes 200 skautů, kteří ve smutečním průvodu prošli Prahou od Památníku obětem komunismu na Újezdě k Hradu, kde položili věnce na počest svého bývalého člena. Ve vodáckém oddílu měl Havel přezdívku "Chrobák".

Na Hrad dorazilo i několik menších skupinek turistů, kteří ani pořádně nevědí, že se zde právě koná pohřeb. Chtěli si prohlédnout památky, ale narazili na policejní zábrany.

11:39

Svatovítská katedrála se již plní v rychlém tempu. Nejpřednější lavice určené zahraničním státníkům obsazují hlavy států. Místo vedle slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče zaujala finská prezidentka Tarja Halonenová.

Kromě státníků jsou k vidění i mnozí herci, režiséři a lidé z umělecké branže, z níž Havel vzešel. Například Josef Abrhám, představitel Havla alias Ferdinanda Vaňka ze slavné hry Audience.

11:38

A do Prahy dorazila další delegace, na Ruzyni dosedl speciál s italským předsedou dolní komory parlamentu Gianfrancem Finim.

11:36

Přímý přenos z Pražského hradu a Svatovítského chrámu už do svého vysílání zařadila také britská BBC. Obrázky z Prahy vysílá na svém mezinárodním kanálu pod jednoduchým titulkem Pohřeb Václava Havla.

11:34

Slovenská delegace již vstoupila do Chrámu svatého Víta. Jejím členem je také bývalý prezident Rudolf Schuster, kterého s Havlem spojila nemoc - Schusterovi musel coby prezidentovi - stejně jako Havlovi - zachraňovat při operaci perforovaného tlustého střeva v Rakousku život rakouský chirurg Ernst Bodner. Ten se angažoval na přímou přímluvu Havla a jeho ženy Dagmar.

11:32

Rekviem se zúčastní i velvyslanec Vatikánu Giovanni Coppa, který byl posledním apoštolským nunciem v Československu (1990-1993) a prvním v České republice (1993-2001). S prezidentem Havlem organizovali návštěvy papeže Jana Pavla II. u nás. Dnes přivezl z Vatikánu poselství od Benedikta XVI., které zazní před smuteční mší.

11:28

Pod sochou T. G. Masaryka a na prvním hradním nádvoří lidé zapalují svíčky.

Liturgický průvod
Liturgický průvod | Foto: Ludvík Hradilek

11:25

Z Arcibiskupského paláce právě vyšel liturgický průvod, kterým započíná rekviem za Václava Havla. Průvod přechází za křížem Hradčanské náměstí a přes 2. nádvoří vstoupí do katedrály svatého Víta.

Na začátku průvodu jdou asistenti jednotlivých částí smuteční mše, následují je biskupové a na závěr kráčí celebrant mše arcibiskup pražský Dominik Duka.

Svatovítská katedrála pojme podle odhadů odborníků asi tisíc až dvanáct set sedících lidí.

11:24

"Byl takový milý a hodný, bude nám trochu chybět, ale evidentně na druhé straně ho bylo více potřeba," zavzpomínala na Václava Havla v polském rádiu TOK FM ikona boje proti komunismu v Polsku Lech Walesa. Ten na rozloučení s posledním československým a prvním českým prezidentem zastupuje současnou polskou hlavu státu Bronislawa Komorowského, který se kvůli nemoci musel omluvit.

11:23

Před Svatovítskou katedrálu přijel mikrobus se členy české vlády. Do lavíc usedá například i expremiér Mirek Topolánek.

11:20

Do Svatovítského chrámu vstoupil ministr zahraničí Carl Bildt, který zastupuje švédské království. S Havlem Bildta spojovala starost o etnické války, které zachvátily v 90. letech Balkán. Bildt působil jako vyslanec Evropské unie pro bývalou Jugoslávii a později i Bosnu a Hercegovinu, podílel se na zorganizování daytonské mírově konference. Havel byl jedním z nejhlasitějších stoupenců vojenského zásahu na podporu bosenských a kosovských muslimů, za což si na české politické scéně vysloužil hlasitou kritiku.

11:15

Na Václava Havla vzpomíná také Bono, zpěvák irské skupiny U2. "Václav byl až moc vzácný chlap. Když jsem slyšel, že zemřel, smutek, který jsem pocítil při ztrátě přítele, byl následován strachem. Strachem, že na úsvitu 21. století potřebujeme právě takové vůdcovství, jaké nám on nabídl za soumraku století dvacátého," citovaly frontmana U2 Hospodářské noviny.

11:10

Na Hradčanském náměstí lidé sledují příjezdy oficiálních smutečních hostů. Tísní se zde také desítky televizních štábů z celého světa, hlásí reportér Aktuálně.cz. Do katedrály sv. Víta už dorazil například ruský ombudsman Vladimir Petrovič Lukin, který v Česku zastupuje ruskou vládu a prezidenta.

11:07

Další speciál, tentokrát v německých barvách, sedl na plochu ruzyňského letiště. Německou delegaci vede spolkový prezident Christian Wulff.

11:05

"Vzpomínám si, jak jsem byl šťastný, když se v katedrále konala akce u příležitosti zvolení Václava Havla prezidentem. Chtěl jsem se s ním na stejném místě nyní rozloučit," řekl reportérovi Aktuálně.cz na Hradčanském náměstí asi 50letý muž, který na exprezidentův pohřeb přicestoval z Písku. "Každý, kdo zažil rok 1989, nemůže na Václava Havla zapomenout," dodal.

11:02

Na Ruzyni sedl vládní speciál slovenské delegace. Vede ji prezident Ivan Gašparovič.

10:57

Do katedrály sv. Víta přicházejí další hosté. Reportérka Aktuálně.cz si všimla například herce Pavla Landovského, hudebního publicisty Jiřího Černého či třeba někdejšího předsedy Strany zelených Martina Bursíka.

10:53

Spolu s francouzskou delegací přiletěl do Prahy také známý herec Alain Delon. Ten se s Havlem řadu let přátelil.

Hvězda evropského filmu, francouzský herec Alain Delon.
Hvězda evropského filmu, francouzský herec Alain Delon. | Foto: Ludvík Hradilek

10:52

Na Ruzyni přistál letoun s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem. Dorazil také bývalý premiér John Major. Britské delegaci se věnuje někdejší velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský.

10:47

V katedrále sv. Víta se scházejí první účastníci státního pohřbu. Reportérka Aktuálně.cz odhadla jejich počet na zhruba stovku. Rakev s ostatky Václava Havla je stejně jako předtím ve Vladislavském sále zahalena vlajkou.

10:42

Na Ruzyni právě dosedl prezidentský speciál z Francie, na jeho palubě je Nicolas Sarkozy. Z pilotní kabiny vlají dvě vlaječky: francouzská a česká.

10:41

Insignie dvou nejvyšších českých řádů, které za svého života obdržel exprezident Václav Havel, se nyní po jeho smrti musí vrátit na Hrad. Řády Bílého lva a T. G. Masaryka mu totiž byly pouze doživotně propůjčeny. Píše to v pátečním vydání deník Právo. Současný prezident Václav Klaus však může Havlovi vyznamenání opět propůjčit in memoriam.

10:35

Do Prahy dorazili představitelé Slovinska, na místě už jsou také zástupci Evropské unie.

10:29

Limuzíny s americkou delegací právě jedou Prahou, policie jim uvolňuje trasu. Ze vzduchu situaci sleduje vrtulník.

10:20

Prostor nad Pražským hradem monitoruje policejní vrtulník. Do hlavního města mezitím dorazili představitelé Chorvatska.

10:15

V Brně žádné oficiální pietní setkání naplánované není, velkoplošná projekce přímého přenosu z pohřbu se nechystá. Neoficiálně plánují lidé pietní setkání v pravé poledne, aby společně drželi minutu ticha na Moravském náměstí před Moravskou galerií.

Po celou dobu státního smutku je omezen program vánočních trhů - byly zastaveny všechny hlasité atrakce včetně hudebních programů na pódiích na Zelném trhu i náměstí Svobody.

10:14

Americkou delegaci přivítal v Praze velvyslanec USA Norman Eisen. Všichni si ještě pojedou před začátkem obřadu na krátkou chvíli odpočinout.

Manželé Clintonovi a Madeleine Albrightová vystupují z letadla.
Manželé Clintonovi a Madeleine Albrightová vystupují z letadla. | Foto: Vojtěch Marek

10:11

Na ruzyňském letišti teď přistává jedno letadlo za druhým. V Praze už tak je například delegace z Litvy a Polska.

10:05

V Praze přistál vládní speciál Spojených států, kterým přiletěli bývalý prezident USA Bill Clinton spolu se svou manželkou, současnou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Foto: Vojtěch Marek

Clintona i jeho ženu pojilo s Václavem Havlem přátelství. Havel hrál klíčovou roli v přesvědčení tehdejší Clintonovy administrativy, aby podpořila rozšíření Severoatlantické aliance o exkomunistické země střední Evropy. Clinton uspořádal pro Havla v Bílém domě při státní návštěvě speciální večírek, při němž zahrál Havlův přítel Lou Reed. Havel na oplátku Clintona při tiskové konferenci podpořil v době, kdy mu hrozila ústavní žaloba kvůli skandálu s Monicou Lewinskou.

10:02

Představitelka barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij vyjádřila hluboký zármutek nad smrtí Václava Havla. "Byl dlouhodobým podporovatelem Su Ťij a prodemokratického hnutí v Barmě. Svým vlivem pomáhal otázku lidských práv v Barmě vnášet do většího povědomí Evropy i celého světa," uvedla v prohlášení ředitelka Barmského centra Praha Sabe Soe.

09:58

Na druhém nádvoří Pražského hradu se začínají lidé scházet před velkoplošnou obrazovkou. Je tam například mladý muž zahalený do české vlajky, všimla si reportérka Aktuálně.cz.

09:54

Na letištní plochu dosedl první velký vládní speciál. Do Prahy s ním přiletěla delegace z Nizozemí, hlásí reportér Aktuálně.cz.

Policisté v kuklách a s dalekohledy sledují nebe nad Prahou.
Policisté v kuklách a s dalekohledy sledují nebe nad Prahou. | Foto: Vojtěch Marek

09:51

Státní pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla stanovuje pravidla pro pořádání obdobných ceremoniálů v České republice. Poslední státní pohřeb, který se odehrával v katedrále svatého Víta, byl totiž pohřeb Ferdinanda I. Dobrotivého v roce 1875.

09:48

V Praze přistála delegace z Moldávie, blíží se speciál z Nizozemí. Z Izraele dorazí ministr bez portfeje Yossi Peled.

Přečtěte si rozhovor s izraelským prezidentem Šimonem Peresem pro Aktuálně.cz: Havla nešlo uvěznit

09:45

Rakev s ostatky Václava Havla byla přemístěna z Vladislavského sálu do katedrály sv. Víta, uvedla Česká televize.

09:38

Ochranná služba policie si kvůli převozu světových státníků vypůjčila několik vozidel. Některá jí zapůjčila hradní policie, další Kancelář prezidenta republiky. Kvůli příjezdu zhruba padesáti delegací je potřeba 70 limuzín. Více čtěte ZDE.

Bulharská delegace dosedla na letištní plochu Ruzyňského letiště.
Bulharská delegace dosedla na letištní plochu Ruzyňského letiště. | Foto: Vojtěch Marek

09:27

Na letištní ploše přistálo první letadlo, na jeho palubě je delegace z Bulharska.

09:22

Na Ruzyni dnes zatím stále nepřistála ani jedna delegace. Nervozita na letišti stoupá. Američané a Francouzi mají přiletět zhruba v 10:15.

09:09

Pět z přibližně třiceti speciálů, které přivezou státníky z celého světa, na takzvaném starém ruzyňském letišti přistálo již ve čtvrtek.

08:57

Policisté v kuklách a s dalekohledy sledují nebe nad Prahou, očekávají přílet prvního speciálu.

 

08:48

Na parkovišti u letiště se už šikují limuzíny, které budou politiky převážet na Pražský hrad, poznamenává reportér Aktuálně.cz

08:43

Ruzyňské letiště se chystá na přílet první delegace, ta dorazí zhruba v 9:00 z Bulharska.

08:24

V příletové hale ruzyňského letiště od rána hlídkuje několik desítek policistů, mezi nimi jsou i pyrotechnici a psovodi. Čekají na přílety prvních zahraničních delegací, hlásí z Ruzyně reportér Aktuálně.cz.

08:15

Pietní a vzpomínkové akce se dnes uskuteční ve většině velkých měst Česka.

Například v Mladé Boleslavi se na minutu zastaví autobusy MHD. Ve 12:00 utichne výroba v mladoboleslavské automobilce Škoda. V Hradci Králové se v poledne mimořádně rozezní zvon Augustin v Bílé věži. Informační centrum v Litoměřicích vystaví v den pohřbu křišťálový otisk jeho dlaně, v Ústí nad Labem se zase sejdou lidé u sochy Havlova přítele Olbrama Zoubka v Městských sadech.

08:06

K pietě se chtějí připojit také pracovníci pražského letiště. "Pokud nám to bezpečnost dovolí, uvažujeme, že v poledne vyhlásíme na radiové frekvenci minutu ticha," uvedl v České televizi mluvčí řízení letového provozu Richard Klíma. 

07:48

Většina zahraničních delegací dorazí do Prahy mezi 9. a 11. hodinou, a to na staré ruzyňské letiště. Následný přejezd na Pražský hrad může omezit dopravu v centru města, ale podle policie pouze krátkodobě.

07:30

Památku Václava Havla dnes uctí státním smutkem také Slovensko. Přední slovenští politici včetně prezidenta Ivana Gašparoviče a premiérky Ivety Radičové se v Praze zúčastní posledního rozloučení.

Přečtěte se rozhovor s Ivetou Radičovou pro Aktuálně.cz: Havel Slovensku chyběl

07:17

Situace v hlavním městě je podle policie zatím zcela klidná. Kvůli příletu desítek předních politiků bude v ulicích Prahy na 900 policistů.

Letiště je od časných ranních hodin - kvůli příletů vládních speciálů - pod dohledem psovodů, pyrotechniků a odstřelovačů.

07:15

Závěrem piety k úmrtí Václava Havla bude dnes kulturní večer ve všech prostorách pražského paláce Lucerna. Havlovi přátelé a rodina připravili multikulturní akci v čele s kapelami, které měl exprezident rád. Poctu mu vzdají nejen hudebníci, ale i divadelníci, filmoví tvůrci a fotografové.

Večer začne v 17:30 hodin a skončí před půlnocí ve všech sálech i v pasáži Lucerny. Příchod pro publikum bude z obou stran pasáže, tedy ze Štěpánské a z Vodičkovy ulice. Kapacita všech prostor je maximálně 4000 lidí, organizátoři vydávali prostřednictvím sítě Ticketpro zdarma lístky.

07:12

Kancelář prezidenta Václava Havla a jeho rodina rozeslaly na dnešní státní pohřeb pro přátele někdejší hlavy českého státu 300 pozvánek. Rodina a známí se s Václavem Havlem rozloučí odpoledne ve strašnickém krematoriu.

07:00

Vážení čtenáři, vítáme vás u online přenosu.

Státní pohřeb v neděli zesnulého prvního českého prezidenta začíná v katedrále sv. Víta ve 12 hodin, ve stejnou chvíli by měli Havlovu památku uctít minutou ticha také občané.

Ostatky Václava Havla byly do katedrály přemístěny dopoledne z Vladislavského sálu.

Zádušní mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka, závěr pak odslouží Havlův přítel biskup Václav Malý.

Veřejnost bude moci obřad sledovat v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách, které budou umístěny na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí.

 

Právě se děje

Další zprávy