Tomáš Halík je kněz, vyvrací církev Hájkovo nařčení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 12. 2011 18:45
Vicekancléř prezideta Petr Hájek zpochybnil Halíkovo vysvěcení
Tomáš Halík s dalajlámou v roce 2006
Tomáš Halík s dalajlámou v roce 2006 | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Česká biskupská konference na své webové stránky umístila potvrzení o kněžském svěcení kněze a filozofa Tomáše Halíka.

Reagovala tak na výroky vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka, který s odvoláním na "důvěryhodné zdroje" ve středu v rozhovoru pro Parlamentní listy Halíkovo svěcení zpochybnil.

"Nařčení pana Hájka je tím prokazatelně vyvráceno jako nepravdivé a nepodložené," komentoval to sám Halík.

Rozhodnutí jeho osvědčení zveřejnit vyšlo od předsedy konference arcibiskupa Dominika Duky. Z dokumentu plyne, že Halík byl vysvěcen 21. října 1978 biskupem Hugem Aufderbeckem v kapli jeho rezidence v Erfurtu.

Kritika Klause

"Z naprosto důvěryhodných zdrojů vím, že je to lež," prohlásil tento týden Hájek o Halíkově údajném tvrzení, že jej na kněze vysvětil Joachim Meisner, v té tobě biskup v Kolíně nad Rýnem. Doplnil, že se takovému Halíkovu tvrzení se Meisner v soukromém rozhovoru mezi "více než čtyřma očima" velmi divil.

Halík už ve středu v reakci zdůraznil, že vždy uváděl, že jej vysvětil nikoliv Meisner, ale jeho tehdejší nadřízený Aufderbeck. Meisner prý ale celý akt zprostředkoval a o den později také koncelebroval Halíkovu první mši.

"Možná by stálo za to zeptat se i kolínského arcibiskupa kardinála Meisnera, zda opravdu při své nedávné návštěvě Prahy před svědky Hájkovi vyjádřil pochybnosti, zda jsem knězem," míní Halík.

Halík patří k vytrvalým kritikům názorů prezidenta Klause a jeho okolí.

Kritizoval například Klausův projev na letošní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, kde podle něj prezident náboženskou slavnost zneužil a církvi se snaží účelově vlichotit. Církev kvůli tomu před sbližováním s prezidentem varoval.

 

Právě se děje

Další zprávy