Brusel prvně kritizoval za dotace. A na adresu Česka

Petr Holub
14. 11. 2011 16:20
Kromě České republiky Evropská komise pokárala ještě Itálii a Španělsko
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Brusel zasáhne proti Čechům, protože špatně hospodaří s eurodotacemi. Nejhůře rozdělují evropské dotace Itálie, Španělsko a právě Česko.

"Na tyto země připadají dvě třetiny všech chyb při čerpání," upozornil komisař Algirdas Šemeta, který je odpovědný za daňovou oblast a za boj s korupcí.

Bruselský týdeník European Voice upozornil, že Evropská komise poprvé v historii veřejně kritizovala konkrétní země za chyby při čerpání. Dosud se omezovala na neadresné výzvy.

"Je velice pravděpodobné, že teď komise vůči Čechům velice přitvrdí a že bude důsledná," potvrdil vážnost situace významný bruselský úředník, se kterým Aktuálně.cz případ konzultovalo. 

Audit se zlobí

Evropská komise porušila historická pravidla pod tlakem Evropského účetního dvora a Evropského parlamentu. Účetní dvůr totiž zjistil, že celkem 49 procent projektů financovaných ze strukturálních fondů obsahuje chyby a že 7,7 procenta dotací bylo vyplaceno „nevhodně".

Tři země, které se dočkaly veřejné kritiky, mají výsledky dvakrát až třikrát horší, než je evropský průměr. Nevhodně utracené peníze Brusel členským státům neproplácí. Ty mohou uhradit výpadek konkrétním příjemcům z národních zdrojů. Evropský účetní dvůr však sleduje, do jaké míry dokážou jednotlivé státy vymáhat od příjemců peníze, které byly nevhodně utraceny.

 

Zpráva bruselských auditorů ukazuje, že nejhůře tyto peníze vymáhají Maďarsko, Česko a Slovinsko.

"Dostanou zpátky nejvýš 20 procent," stojí ve zprávě účetního dvora. V praxi to znamená, že Evropská komise například neproplatí spornou stavbu dálnice D8 přes České středohoří nebo předražený nákup zdravotnických přístrojů v nemocnicích Ústeckého kraje. Ministerstvo financí ale nepožaduje po Ředitelství silnic a dálnic, resp. ústeckém krajském úřadu, aby nevhodně utracené peníze vrátily.

Nevhodně a pomalu

Evropskou komisi vyzvali k akci také bruselští poslanci. Ti zároveň pozvali ministry financí Česka, Itálie a Španělska, aby před kontrolním výborem vysvětlili, proč mají při čerpání evropských dotací tolik chyb.

 

"Podnikly členské státy nějaké kroky, aby poměry při čerpání zlepšily? Očividně se nic neděje," upozornil na neudržitelný stav v rozhovoru pro European Voice švédský pravicový poslanec Christofer Fjellner. Poslanci kritizovali Evropskou komisi, která podle nich proti nešvarům při čerpání nezasahuje.

Komisař Šemeta proto slíbil: "Komise zvýší tlak na ty, kdo jsou v jednotlivých státech odpovědní za kontrolu čerpání."

V Česku za kontrolu odpovídají ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj. „Dosud jsme žádný dotaz či požadavek ze strany Kontrolního výboru Evropského parlamentu ve věci údajné zvýšené chybovosti při čerpání prostředků z rozpočtu Evropské unie neobdrželi," odpovídá zdrženlivě mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Experti ministerstva podle něho ovšem analýzy Evropského účetního dvora studují a přijímají průběžně opatření, aby Česká republika předešla budoucím chybám.

Pro Čechy jsou zprávy o přísných kontrolách, které hrozí při čerpání dotací, další Jobovou zvěstí. Poslední přišla v říjnu od europoslance Jana Březiny, který upozornil, že v rozpočtovém období 2007-2013 se s čerpáním eurodotací nejvíc opožďují Itálie a Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy