Praha mění přístup k bezdomovcům. Vyhlásila na ně tendr

Tereza Šídlová
2. 11. 2011 6:00
Magistrát má novou koncepci, jak řešit bezdomovectví. Lidí bez domova přibyde, očekává
Loď pro bezdomovce.
Loď pro bezdomovce. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ještě před rokem chtěla ODS stěhovat bezdomovce do sběrných táborů, kde by za teplou polévku zmizeli Pražanům z očí.

Magistrát s novým vedením koalice ODS a ČSSD však tuto koncepci bývalého radního Jiřího Janečka hodil do koše a připravil novou. Jejím základem je lidi bez domova rozptýlit do všech městských částí.

Na magistrátní koncepci se tentokrát podíleli akademici i experti z neziskového sektoru. "Koncepci jsme připomínkovali, oproti těm loňským návrhům je to velký posun," říká Pavla Vopeláková z Armády spásy.

V listopadu má Rada hlavního města Prahy dokument schvalovat. Už v duchu nového přístupu řeší noví vládci Prahy situaci bezdomovců pro nadcházející zimu.

Tendry pro neziskovky

Podle nových sociálních plánů magistrátu má mít každá pražská městská část do budoucna svoji malou "armádu spásy". Tedy kontaktní centrum pro lidi bez domova.

"Není ještě úplně jasné, jak to bude. Může to být například tak, že městská část najde prostory, magistrát je vybaví a opraví. Pak už bude jen na městské části, jestli to předá Centru sociálních služeb, nebo vypíše výběrové řízení pro neziskové organizace," říká radní Petr Dolínek (ČSSD).

V Praze se pohybuje kolem čtyř a půl tisíce bezdomovců, avšak zmíněná koncepce uvádí, že do roku 2020 by jich mohlo být až 13 tisíc.

"Na základě kusých analýz vývoje nezaměstnanosti, dluhové situace, výpovědí z bytů, rozpočtů domácností a dalších vlivů se ukazuje, že po roce 2011 je možné očekávat nárůst bezdomovců z lidí s trvalým bydlištěm v Praze ve značném rozsahu, dokonce možná až 500 osob," uvádí dokument výhled na nejbližší měsíce.

Preferujeme slušné lidi

V současné době má město něco přes měsíc na to, aby sehnalo tři stovky lůžek, kde by se lidé bez přístřeší mohli schovat před mrazy letos v zimě.

Praha poprvé vypsala výběrové řízení, kterého se mají účastnit komerční provozovatelé hostelů a ubytoven, ale soukromníci se do toho projektu zatím nehrnou.

"My se snažíme, abychom tady měli slušné lidi. Takové výběrové řízení není pro nás," řekla provozovatelka jedné z pražských ubytoven, která si nepřála být jmenovaná.

"Nemám informace, že by přišla nějaká nabídka," říká na dosavadní odezvu Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha. "Nevím, jak komerční provozovatelé zareagují," dodává.

Kam s halou

Město proto už teď raději chystá záložní variantu.

Pokud se v tendru postele nenajdou, chce koupit nafukovací haly. Mají být přenosné, protože s plánem ubytovat bezdomovce odmítají sociální pracovníky i firmy disponující velkými skladovacími prostory.

Problém je navíc s tím, kam halu umístit, protože se proti soustředění bezdomovců na jednom místě bouří městské části.

"V zásadě by šlo o dvě až tři menší přenosné haly. Nejlépe by to bylo řešeno tak, aby v jedné části byli muži, v té prostřední sprchy a záchody a na druhé straně půlka muži, půlka ženy. Jsme připraveni to řešit takto," říká radní Dolínek. Kde by hala mohla stát, říct nechce.

Podle Tomáše Jána se město chystá použít trik: pronajme si prostor od soukromníka a pak do umístění haly nebude moci městská část mluvit.

Loni se proti umístění stanového městečka vzepřela radnice Prahy 8 a odmítla lidi bez přístřeší přechodně hostit na Rohanském ostrově.

 

Právě se děje

Další zprávy