STEM: S politickou situací není spokojeno 9 z 10 Čechů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
31. 10. 2011 16:50
V porovnání s loňským průzkum klesla podpora prezidenta, vlády i parlamentu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Téměř devět desetin lidí je nespokojeno s politickou situací, pětina hodnotí kladně práci vlády a parlamentu, polovina vyjádřila spokojenost s činností prezidenta.

V porovnání s průzkumem, který se uskutečnil právě před rokem, se situace zhoršila.

Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury STEM.

Spokojenost lidí s domácí politickou situací je již řadu měsíců velmi nízká. V říjnu s ní bylo spokojeno 13 procent respondentů. Oproti říjnu loňského roku tak její podpora klesla o 17 procentních bodů. Celkem 43 procent lidí uvedlo, že je s politickou situací určitě nespokojeno, 44 procent je spíše nespokojeno.

Činnost vlády hodnotí kladně 21 procent lidí, vloni to bylo 41 procent.

"První dramatický pokles spokojenosti nastal po vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě v březnu 2009, uprostřed našeho evropského předsednictví. Po mírném uklidnění následoval další pokles po zrušení předčasných voleb rozhodnutím Ústavního soudu a bodem nejhlubšího propadu byl konec takřka roční předvolební kampaně na jaře roku 2010," uvedli autoři průzkumu.

Nová vládní koalice podle autorů  vzbuzovala jisté naděje, ty však během půl roku prakticky vymizely. Zlepšení může být podle nich výsledkem částečného oživení činnosti koalice a prosazení řady návrhů v parlamentu.

Celkem 48 procent účastníků průzkumu uvedlo, že je spokojeno s prací prezidenta, od loňského října jejich podíl klesl o 22 procentních bodů.

Práce parlamentu vyhovuje 20 procentům dotázaných, meziročně je to o 17 procentních bodů méně.

Hodnocení práce institucí je závislé na stranických preferencích. "Vládu i parlament chválí takřka jen stoupenci pravice, v případě práce prezidenta je příznivé hodnocení širší, i když i zde se výrazně odlišuje názor stoupenců vládních pravicových stran a levicové opozice," uvedli autoři výzkumu.

Nejméně kritičtí jsou tak voliči ODS a TOP 09, nejkritičtější jsou naopak příznivci KSČM.

Spokojenost s politickou situací, říjen 2011
Spokojenost s politickou situací, říjen 2011 | Foto: STEM

"Pokud zkombinujeme výsledky odpovědí na všechny čtyři otázky (jak pracovala vláda, parlament a prezident a spokojenost s politickou situací), zjistíme, že takřka polovina lidí je naprosto kritických a nespokojených," dodali autoři.

Asi čtvrtina lidí hodnotí dobře pouze práci prezidenta, dalších 5 procent lidí hodnotí pozitivně práci všech tří vysokých orgánů, ale jsou nespokojeni s celkovou politickou situací, a necelá desetina je zcela spokojených.

 

Právě se děje

Další zprávy