Klaus horoval za tradiční hodnoty, pak vyznamenával

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 10. 2011 22:12
Prezident u příležitosti výročí vzniku Československa vyznamenal 21 lidí
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Jan Langer

Praha - Už tradičně se na Pražském hradě pronášel v den státního svátku - výročí vzniku Československa - prezidentský projev a propůjčovaly se řády a vyznamenání.

Ve Vladislavském sále, kde se sešli členové vlády, parlamentu, ústavní soudci, primátoři a další pozvaní hosté, nejdříve Václav Klaus e pronesl obvyklý projev, který se tentokrát nesl v ještě více tradicionalistickém duchu než obvykle: několikrát prezident zmínil "tradiční hodnoty", "osvědčené modely a ctnosti" a návrat k nim, "třeba jen o krok".

Poté vyznamenal celkem 21 lidí: veterány 2. světové války, oběti genocidy Židů i odpůrce teorie globálního oteplování.

Prezidentův projev nabádal především k ohlédnutí se za minulostí, na druhém pólu pak vidí jásání z globalizace, internetu a ze "světa postnacionálního".

Podívejte se, jak si prezident připomněl vznik Československa:

Ohlédnout se za minulostí

"Žijeme v době oslavování a velebení globálna, v době zdůrazňování světa bez hranic, světa postnacionálního. Žijeme ve světě, který si namlouvá, že si se vším poradí, neboť na to má internet, Google a Wikipedii, umělou inteligenci, ale i politickou korektnost a technicky dokonalé, přímo orwellovsky vybavené tajné služby," řekl prezident.

A dodal: "Žijeme ve světě, který se nechává lákat ďábelským pokoušením Goethova Mefista k přijetí postoje, že minulost je bezvýznamná a jakoby ani nikdy nebyla."

Podle prezidenta je třeba se učit "z generacemi ověřených vzorců chování".

Celý projev prezidenta Klause si můžete přečíst ZDE.

Vidím společenský neklid

Ohlénutí za minulostí bylo pro prezidenta odrazovým můstkem, aby pohovořil o "společenském neklidu" těchto dnů.

"Společenský neklid je zřetelný, soudržnost naší komunity má vážné a spíše narůstající trhliny, nedůvěra jedněch společenských skupin vůči druhým je poměrně vysoká."

Podle prezidenta se to týká politiků, "cílených, koncentrovaných zájmových skupin" a na druhé straně "neorganizované společnosti", ale také "Romů a ne-Romů". Mluvil ale také o "respektu k odlišnosti".

Směrem k politikům pak vystřelil šíp v podobě slov o "zhrubnutí politiky a politiků". Odsoudil sice i veřejné používání výrazů, "které ještě nedávno patřily do restaurací nižších kategorií".

Šípy do řad opozice i islámu

Ještě víc mu ale vadí "mediální denunciace politických odpůrců". A své dostala v této souvislosti i média: "Některé u nás používané metody jsou spíše příznakem nemoci našich médií, než projevem jejich tolik potřebného racionálního fungování."

Opozice si zase musela vyslechnout slova o "umělém stupňování sociálního napětí jako prostředku politického boje". Podle prezidenta by si opoziční řady měly připustit, že "ne na všechno máme" a že některé kroky jsou nezbytné, "bez ohledu na to, kdo momentálně sedí v opozičních lavicích".

Vzápětí pak Václav Klaus prohlásil, že naše společnost není chudá a že žijeme "v nejblahobytnější etapě našich dějin".

Obloukem se pak na závěr vrátil k tomu, co se táhlo celým projevem: k návratu k tradičním hodnotám.

"Obáváme se civilizačních ataků přicházejících například od fundamentalistického islámu, ale přitom sami děláme, co můžeme, abychom si svou vlastní kulturně-civilizační základnu rozvrátili."

Účastníci války i odpůrce teorie globálního oteplení..

Řád bílého lva - tentokrát dostali účastníci 2. světové války bojující na východní frontě: brigádní generál Mikuláš Končický a plukovníci Jan Velík a Václav Djačuk.

Medaily za hrdinství - jako jediný posmrtně - dostal šestnáctiletý David Sukač, který zachytil tonoucího kamaráda, pomohl k jeho záchraně, jeho samotného při tom ale strhl proud a on se utopil.

Medaili za zásluhy pak tentokrát získala pestrá společnost: expert na transplantace jater profesor Jan Černý, anglista a překladatel Martin Hilský, odborník na Shakespearovo dílo, český skokan na lyžích Jiří Raška nebo kreslíř Vladimír Renčín.

Spolu s nimi si tuto medaili odnesl i klimatolog Jiří Kulka, který je ostrým oponentem teorie globálního oteplování, kterou hlasitě kritizuje i prezident Klaus. Kukla nepovažuje globální oteplování za nic neobvyklého, ale naopak za běžný přírodní jev. Už vůbec pak odmítá teorii, že za oteplování může člověk svou činností.

 

Právě se děje

Další zprávy