Kalousek přehnal rozpočet, byť věděl, že ekonomika padá

Petr Holub
31. 10. 2011 6:00
Ministr financí snížil odhad na nejvyšší procentní růst, přiznává i scénář "krize"
Foto: Petr Vyoral

Praha - Státní příjmy jsou v příštím roce nastaveny na slušný ekonomický růst 2,5 procenta. Navzdory tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek sám veřejně snížil odhad pro rok 2012 na nejvýš jedno procento.

Poslanci tak ve středu začnou projednávat rozpočet, u kterého je předem jasné, že přehání položku příjmů. Výpadek 1,5 procenta ekonomického růstu znamená podle tzv. "Janotova pravidla", že se na daních oproti očekávání nevybere 22 miliard korun.

Jak vyrobit rekordní schodek

S novým státním rozpočtem se opakuje tři roky starý scénář.

Tehdy ministr Kalousek navrhl rozpočet, při kterém počítal s pětiprocentním ekonomickým růstem. Proto očekával, že přes snížení sociálního pojistného a podnikové daně poklesne schodek státního rozpočtu na 18 miliard.

Ještě před prvním jednáním o rozpočtu však vydalo jeho ministerstvo pravidelnou čtvrtletní předpověď, podle níž měla ekonomika v roce 2009 vyrůst "jen" o 3,7 procenta. Kalousek tehdy odmítl rozpočet upravovat, i když ho jeho kritik a předchůdce Vlastimil Tlustý varoval, že při takovém přístupu hrozí nejméně stomiliardový schodek.

Nakonec ekonomika propadla téměř o pět procent a schodek překročil rekordní hranici 192 miliardy. Dodnes se vládě podařilo zbavit jen menší části tohoto deficitu.

Poslední revize?

Letos Kalousek sestavil rozpočet s "očekávaným růstem" 2,5 procenta a se schodkem 105 miliard. Předložil ho sněmovně, i když renomované banky stejně jako před třemi lety varují, že takový výhled nemá s hospodářskou realitou mnoho společného.

Nejskeptičtější je expert Raiffeisenbank a rovněž exministr financí Pavel Mertlík, který očekává, že tuzemská ekonomika posílí o pouhé tři promile. "Eurozóna v příštím roce poroste jen o 0,2 %, českou ekonomiku budou držet při zemi rovněž fiskální škrty a zvýšení DPH. Průmyslu prudce klesají domácí zakázky, zpomalují i zahraniční zakázky, stavebnictví je v hlubokém propadu, stagnující spotřeba obyvatelstva drží při zemi i další odvětví," vypočetl důvody pesimistické prognózy Mertlík.

Proto také jeho nástupce Kalousek už ohlásil: "Naše nové odhady zhruba kopírují změny indikátorů, které učinila německá vláda," řekl ministr. Němci snížili odhad růstu na procento.

Pro český rozpočet je rozhodující otázka, do jaké míry budou předpovědi klesat v dalších prognózách. Kalousek slíbil, že dvacet miliard, které budou chybět podle nové prognózy, zajistí výdajovými škrty. Před třemi lety ale odhady klesaly i po říjnové prognóze a nakonec se zastavily u pětiprocentního ekonomického propadu.

Nezaměstnanost nejlépe na nule

Pro běžného zaměstnance bude zajímavější jiný Kalouskův údaj o nezaměstnanosti. Dnes evidují pracovní úřady skoro půl milionu nezaměstnaných, podle poslední předpovědi ministerstva jejich počet klesne nejméně o třicet tisíc.

Mertlík předpovídá, že se jejich počet nezmění, s temnou vyhlídkou přichází Všeobecná zdravotní pojišťovna, která očekává, že počet nezaměstnaných na pracovních úřadech vyroste o 50-60 tisíc.

Experti VZP mají k takové skepsi praktické důvody. Při vyjednávání o zdravotnickém rozpočtu se jim může vyplatit, když nadsadí počet nezaměstnaných, a tím zároveň sníží očekávané příjmy. Lékaři a nemocnice pak nemohou po chudé pojišťovně s pětimiliardovým rozpočtovým schodkem žádat, aby jim v příštím roce přidávala peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy