V čerpání evropských dotací Češi skoro nejhorší

Petr Holub
19. 10. 2011 21:25
Horší jsou pouze Italové. Potíže mají i Rumuni a Bulhaři, ti ale začali s čerpáním později
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Lidovecký europoslanec Jan Březina upozornil na to, že způsob, jakým Česká republika čerpá evropské dotace, je kritický.

Ze slíbených 26 miliard eur získali Češi za pět let jenom pět miliard. Horší jsou pouze Italové. Potíže mají i Rumuni a Bulhaři, ti ale začali s čerpáním později.

Na vyčerpání ostatních bruselských dotací zbývají čtyři roky.

"Naše současná bilance je skutečně tragická," komentoval údaje z poloviny října.

Na investice a sociální služby mají Češi k dispozici částku, která při dnešním kurzu eura odpovídá 650 miliardám korun. Je to na období 2007-2013 čtvrtý největší příděl mezi členskými státy, lépe jsou na tom pouze mnohem větší Polsko, Itálie a Španělsko.

Koncem pátého roku sedmiletého rozpočtového období jsou Češi naopak čtvrtí nejhorší při čerpání přidělených peněz. Brusel dosud proplatil pouze 23 procent slíbené částky, tedy 150 miliard korun. Podle evropských pravidel se peníze mohou čerpat ještě dva roky po skončení rozpočtového období. Půl bilionu tedy musí Češi vyčerpat v letech 2012-2015.

Podezřelé dálnice a čistírny

Březina připomíná, že Češi se v žebříčku čerpání propadli až v posledních dvanácti měsících. "Ještě před rokem jsme patřili do evropského průměru," upozornil.

V posledních měsících většina evropských zemí zrychluje čerpání, Nečasova vláda si však s eurodotacemi zatím neví rady.

Hlavní výpadek způsobily největší dotační programy. Evropská komise odmítá podle poslance v první řadě proplácet předražené dopravní stavby s neprůhledným financováním a nové čistírny odpadních vod, na kterých vydělávají pouze soukromé firmy.

Europoslanec Jan Březina.
Europoslanec Jan Březina. | Foto: Aktuálně.cz

Čtyři outsideři

Příkladem pro Čechy mohou být pobaltské národy. Litevci a Estonci už z Bruselu dostali přes čtyřicet procent slíbených dotací.
Průměrná členská země stihla vyčerpat třetinu a výrazněji zaostávají pouze Češi, Bulhaři, Italové a Rumuni.

Potíže obou balkánských zemí způsobil jejich pozdější vstup do EU. Česká republika už mohla vyzkoušet evropské dotační systémy v letech 2004-2006, Bulharsko a Rumunsko začaly naostro až po svém vstupu v roce 2007. Bulharsko navíc v letech 2008-2009 nedostalo ani euro, protože Brusel zastavil dotační proud z obavy před tamní korupcí.

Srovnatelný neúspěch s Českem tak zaznamenala pouze Itálie, která získala jenom pět ze slíbených 28 miliard. 

 

Právě se děje

Další zprávy