Chci učit děti nemlčet, říká učitelka, co píše Dobešovi

Tereza Šídlová
13. 10. 2011 15:05
Středoškolští učitelé poslali ministrovi dopis, v němž mu vytýkají "náckovství"
Ministr Josef Dobeš.
Ministr Josef Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Monika Stehlíková, profesorka češtiny a občanské výchovy plzeňského gymnázia, se svými studenty pátrá po židovských dětech, které z lavic jejich školy zmizely během druhé světové války. A také sbírá příběhy disidentů z dob komunismu.

Když se ministr školství Josef Dobeš médiím svěřil se svým plánem, že školy mají vést nově děti k národní hrdosti, rozhodla se, že svým studentům ukáže v praxi to, co je učí na příkladech z moderní historie: že nebude mlčet, pokud s něčím zásadně nesouhlasí.

Prý během deseti minut Dobešovi sepsala otevřený dopis plný emocí, v němž českého ministra školství a jeho spolupracovníky přirovnává k českým fašistům z předválečné druhé republiky.

"Už dlouho jsme frustrovaní. Ano, dopis ministru Dobešovi je hrozně emotivní a je to tak úplně schválně. Jsem si jistá, že kdybychom použili korektní argumenty, tak po tom pes neštěkne," řekla Aktuálně.cz Stehlíková.

Infobox
Autor fotografie: Jan Langer

Infobox

"Výuka" vlastenectví podle ministra Dobeše

  • Důraznější výchova k občanství by se měla projednávat v rámci chystané revize školních osnov.
  • „Národní sebevědomí" je vedle znalosti matematiky, češtiny a cizích jazyků jedním z pilířů pro úspěch českých dětí ve světě.
  • Prolínat by se měla předměty, jako jsou občanská nauka nebo dějepis. "Přál bych si, aby naše děti byly pyšné na zem, ve které vyrůstaly. Byly hrdé na svoji minulost i přítomnost. Měli jsme skvělé krále, vojevůdce, dnes jsou zde významní vědci, učitelé, umělci i sportovci. My o nich buď příliš nemluvíme, nebo o nich ani nevíme," uvedl Dobeš.
  • Už dříve jako příklad „velkého Čecha", který by neměl chybět v osnovách, jmenoval například hokejistu Jaromíra Jágra, teď zmiňuje například loňské vítězství českých hokejistů. "Věřím, že právě v tu chvíli hrála národní hrdost hodně velkou roli a nebyla jen na zisk zlaté medaile, ale hlavně na nevídanou bojovnost hráčů s lvíčkem na hrudi. Právě tato bojovnost by měla být příkladem pro naši mládež," uvedl ministr.

Zdroj: Prohlášení ministra

"Duchaprostý Dobeš"

Ví, o čem mluví. Tento dopis totiž není první, který skupina sedmi středoškolských pedagogů na ministerstvo poslala. Už letos v létě si stěžovali - seriózním jazykem a bez silných slov - například na blízkého ministrova spolupracovníka s minulostí extremisty, Ladislava Bátoru.

"Vaše duchaprostá rétorika, podpora ultrakonzervativních katolíků, mytologických nacionálních klišé, lidí přímo spojených s extremismem, záliba v měření, vážení a nálepkování studentů, to vše nám už měsíce slouží jako materiál umožňující vyučovat například o druhé republice či o rozdílu mezi vlastenectvím a náckovstvím," píší teď učitelé v otevřeném dopise.

Ministr pedagogům navrhuje například to, aby národní hrdost postavili například na panovníkovi Karlu IV. "Ujišťujeme vás, že budeme učit o Karlu IV., zvlášť o tom, v jakém smyslu byl tzv. 'Čechem', či o té drobné lapálii s vyvražděním norimberských židů," odpovídají mu plzeňští profesoři v dopise.

Ironicky také Dobeše vyzývají, aby ministerstvo rovnou vydalo povinný seznam povolených autorů, kde by podle nich rozhodně nemohli být "masarykovec Ferda Mravenec, Žid Kafka, sexuální deviant Ginsberg či satanista Harry Potter".

Ministr mlčí

Ministr Dobeš na dopis zatím nereagoval. Nereagoval ani na SMS zprávu Aktuálně.cz.

Stehlíková si za svými slovy stojí. "Pro mě postoje Dobeše představují náckovství. Takoví lidé se nepoznají podle toho, že mají na obličeji vytetovaný hákový kříž a nosí hnědou košili. To je nějaký vnitřní postoj. Mně to hrozně připomíná druhou republiku, český fašismus a nástup Hitlera," dodává.

Kromě Dobešova konzervatismu, například co se týče sexuální výchovy, a vlasteneckých postojů si učitelka stěžuje i na státní maturity, které podle ní školy příliš unifikují a neumožní studentům využít to, co se naučili, tvůrčím způsobem.

Děti z plzeňského gymnázia hrají hru Cesta z ghetta.
Děti z plzeňského gymnázia hrají hru Cesta z ghetta. | Foto: Ludvík Hradilek

Skupina pedagogů, kteří se pod dopis podepsali, jsou dlouholetí kolegové a přátelé. Kromě plzeňského Gymnázia na Mikulášském náměstí působí na Střední průmyslové škole stavební v Plzni a na dalším plzeňském Gymnáziu Františka Křižíka.

Židovští "spolužáci"

Setkávají se s různými reakcemi. S těmi negativními hlavně na internetu.

"Zatím jsem neměla žádný problém. Ti kolegové, se kterými dobře vycházím, ti se na mě usmívají, ostatní neříkají nic," říká Stehlíková.

Učitelka se neobává toho, že by se mohla potýkat s nepříjemnými důsledky své aktivity. "Pan ministr nemůže udělat nic. Mně by se líbilo, kdyby nás zažaloval, to by byla zábava. My jsme nic neudělali. My jsme napsali vysokému úředníkovi této země, že se nám nelíbí, jak pracuje."

Stehlíková patří k výrazným českým pedagogům. Už v minulosti zaujala právě zmiňovaným projektem Spolužáci, kdy se svými studenty zmapovala osudy transportovaných židovských studentů z Plzně. K projektu vyšla i kniha, která patří k pomůckám výuky holokaustu a byla přeložena i do angličtiny.

 

Právě se děje

Další zprávy