Unikátní data: 50 českých úředníků bere přes 100 tisíc

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
10. 10. 2011 6:30
Aktuálně.cz přináší exkluzivní přehled úřednických platů na českých ministerstvech

* Doplnili jsme novou reakci exministra vnitra Radka Johna

Praha - Na úvod trochu statistiky.

Měsíční příjem minimálně padesáti vrcholných úředníků zdejších ministerstev přesáhl v prvním roce Nečasovy vlády částku 100 tisíc korun.

Osmatřicet z nich přitom překročilo v průměru měsíčně hranici 106 900 korun - což je základní plat ministra bez náhrad.

Tři překonali i základní prezidentův plat činící 186 900 korun a čtyři plat premiéra (ten je 150 400 Kč).

Dalších nejméně 119 úředníků pak mělo průměrný příjem mezi 75 až 99 tisíci měsíčně.

Kouzlo ministrovy ruky

Čísla o platech vyšších českých úředníků získávalo Aktuálně.cz zhruba minulé čtyři měsíce. Nyní z nich sestavilo přehled, který má 370 položek.

Pokud víme, je to poprvé, kdy si něco takového můžete v České republice prohlédnout a v klidu svého počítače prostudovat.

Několik tipů, kam se podívat.

Jak vidno z tabulek, u náměstků, poradců a ředitelů odborů na ministerstvech je výše příjmu velmi závislá na tom, jak štědrá je ministrova ruka. Příjem úředníka sice oficiálně určuje základní plat daný tarifem platným pro státní zaměstnance, nad stovku (nebo i stovky) tisíc měsíčně ho však ženou odměny a prémie. O nich rozhoduje a z veřejných peněz je vydává šéf resortu.

Na stránkách Aktuálně.cz už jsme zveřejnili, že jeden z náměstků ministra financí Miroslava Kalouska s tabulkovým platem 86 490 korun dostal za čtyři měsíce práce odměnu 420 tisíc. Jeho průměrný měsíční plat díky tomu vyrostl na 191 490 korun.

Ještě větší suma, co se týče jednorázové odměny, jde za exministrem vnitra Radkem Johnem. Ten svému náměstkovi s tarifním platem 83 tisíc korun poslal na účet za dva měsíce práce na konci roku 2010 odměnu 360 tisíc korun

Průměrný měsíční příjem náměstka se tak za rok 2010 dostal na 263 tisíc. Exministr John odměnu nejprve odůvodnil významnou prací podřízeného na úsporách v resortu a v reakci na aktuálně publikovaný přehled příjmů ještě přidal tvrzení, že náměstek už v dalším roce 2011 žádnou odměnu nedostal. 

Podle informací z ministerstva vnitra vydržel tento úředník ve funkci náměstka do 27. dubna 2011, takže díky zmíněné prosincové odměně činil za celou dobu ve funkci jeho průměrný měsíční příjem 143 tisíc korun.

Po odchodu z funkce pak tento úředník odmítl nabízené nové zařazení v resortu, ale další čtyři měsíce ho vnitro platilo. 

Jedno z mála jmen: Jiří Franc

Tento Johnův úředník - Jiří Franc - je také jediný, jehož jsme s příjmem identifikovali.

V tabulce tak bohužel prozatím nenajdete k příjmům i jména úředníků, jak byste si je směli přečíst například ve Velké Británii (viz podobný projekt internetové verze britského listu The Guardian).

V České republice se po čtvrt roku trvajícím sběru dat dostanete "jen" na úroveň pozic, na nichž úředníci na ministerstvech pracují.

Proč?

Platy a odměny, pro něž ministři sahají do veřejného rozpočtu, totiž úřady cíleně a promyšleně zahalují tajemstvím s odkazem na ochranu osobních údajů.

I přesto, že už několik let platí zákon o svobodném přístupu k informacím, a navzdory tomu, že o povinnosti zveřejnit platy úředníků rozhodl Nejvyšší správní soud.

Protože se většina ministrů a šéfů úřadů zveřejnění dat brání obstrukcemi, rozhodlo se Aktuálně.cz postupně vymoci konkrétní údaje soudní formou. I to se děje vůbec poprvé v České republice a úvodní žaloby už byly podány.

 

Právě se děje

Další zprávy