Měla jsem roční poměr s Havlem, tvrdí spisovatelka

ČTK ČTK
29. 9. 2011 11:35
Bývalý prezident vztah popřel. Spisovatelka čelí podezření, že jde o propagaci knihy
Bývalý prezident poměr se spisovatelkou popřel.
Bývalý prezident poměr se spisovatelkou popřel. | Foto: Reuters

Praha - Krátce před svými 75. narozeninami se někdejší prezident Václav Havel dostal na titulní strany tuzemských novin. Nikoli kvůli blížícímu se jubileu, ale díky údajné milence.

Spisovatelka Irena Obermannová v otevřeném rozhovoru pro MF Dnes uvedla, že měla loni s Havlem milenecký vztah. Jejich pletky měly trvat zhruba rok a exprezident je podle ní nijak zvlášť netajil.

O poměru obou literátů se začalo spekulovat ihned poté, co Obermannová vydala na začátku září svůj třináctý román s titulem "Tajná kniha". V něm deníkovou formou popisuje intimní vztah vypravěčky s mužem, který je v knize nazýván Největší Čech a jehož vlastnosti, chování a události jej ztotožňují s Václavem Havlem.

Havel poměr s Obermannovou kategoricky odmítl.

Spisovatelka teď čelí kritice, že si vztah vymyslela, aby propagovala novou knihu. Ta už teď patří k nejprodávanějším titulům posledních měsíců.

Obermannová v rozhovoru pro MF Dnes uvedla, že se s Havlem scházeli u ní doma, v kavárnách nebo restauracích.

"Nikdy bych na otázky o tom, kdo skutečně je, neodpovídala, kdyby Václav neudělal to prohlášení, ve kterém všechno popřel. Ale on se mi tím navezl do knihy, udělal se důležitějším, než tam je, takže už nechci chránit jeho, ale tu knihu," řekla.

Obermannová v rozhovoru také prohlásila, že ji exprezident strašně zklamal, nicméně na svém vztahu k němu by nic neměnila.

"Zatímco o něm teď leckdo ví, že je navzdory věku i zdravotnímu stavu schopný mileneckého vztahu, můj dlouholetý partnerský vztah skončil a ze všech stran se na mě valí špína. Přesto jsem ráda, že jsem to zažila," uvedla.

Podle ní Havel zrazuje sám sebe, když jejich vztah popírá.

Čtenář, který by v Tajné knize hledal pikantní záznamy tajného milostného života exprezidenta, nicméně bude zklamán. Vztah mezi vypravěčkou a Největším Čechem se odehrával především formou telefonickou a telepatickou, poznamenal v Lidových novinách kritik Jiří Peňás.

 

Právě se děje

Další zprávy