Průzkum: Všechny strany ztrácejí, jen KSČM posiluje

Domácí Domácí
26. 9. 2011 14:53
Do sněmovny by se podle aktuálního průzkumu dostaly pouze ČSSD, ODS, KSČM a TOP 09
Vojtěch Filip má důvod se smát.
Vojtěch Filip má důvod se smát. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Pokud by se příští týden konaly volby, pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Poslanecké sněmovny by dosáhly jen čtyři politické strany.

Do poslaneckých lavic by se nedostaly Věci veřejné, které by získaly pouze 3 procenta, ani KDU-ČSL, která v posledních měsících rostla.

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

"Narůstají rozpaky a rozčarování z naší politiky, mnoho lidí si těžko vybírá stranu, kterou by volili, zvažují, zda se voleb vůbec zúčastnit," popsali volební situaci autoři průzkumu.

Podle agentury by ČSSD získala 87 mandátů, ODS 45 mandátů. KSČM by získala 38 mandátů, což je nejlepší výsledek od posledních voleb. TOP 09 by obdržela pouze 30 křesel.

Autoři ovšem upozorňují, že se jedná pouze o odhad, výsledek u každé strany se proto může lišit o dvě křesla.

Vedoucí ČSSD se potýká s "vlažnou" podporou

Agentura zveřejnila i stranické preference. Ty představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám.

Zobrazují však názory všech dotázaných, tedy i těch, kteří ještě nejsou rozhodnuti, nebo volit nechtějí. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou proto nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku.

V rámci těchto preferencí vítězí rovněž ČSSD s 25,8 procenta hlasů. "Strana ale ztratila na intenzitě podpory a dnes vykazuje velký podíl "vlažné" přízně, která ve volbách nebývá jistou oporou," dodávají autoři průzkumu.

ODS získala téměř polovinu - 12,9 procenta. Strana se však naopak opírá o stabilní jádro svých stoupenců. U slabších příznivců však ztrácí.

KSČM pak získala 11,8 procenta, TOP 09 9,9 procenta. Sympatie k VV vyjádřilo 3,2 procenta a k lidovcům 2,7 procenta dotázaných.

Pokud by se příští týden konaly volby, zúčastnilo by se jich podle agentury STEM  55 % občanů, 18 % svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 27 % respondentů.

Foto: STEM

 

Právě se děje

Další zprávy