Izrael zná Bátoru. Dobeš ho srovnal s utlačovanými židy

Tereza Šídlová
15. 9. 2011 19:50
Před muzeem holokaustu zažila premiérova delegace protest proti kontroverznímu úředníkovi
Pryč s Bátorou, slyšeli premiér i ministr školství.
Pryč s Bátorou, slyšeli premiér i ministr školství. | Foto: Tereza Šídlová

Jeruzalém - Podruhé za krátkou dobu zaplatilo Česko na mezinárodní půdě nezanedbatelnou cenu za angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

A přišlo to tentokrát v nejméně vhodný okamžik. Minimálně pro premiéra Petra Nečase, který ve čtvrtek přijel do Jeruzaléma vyjádřit židovskému státu podporu a sympatie.

Když odpoledne vycházela česká delegace za izraelského doprovodu z památníku holokaustu Jad Vašem, zaskočila ji hrstka demonstrantů.

Na nejvýše pietní místo přinesli transparenty s hesly v angličtině, které narážely na extremistickou minulost Bátory, ale i na současné dění v českých ghettech: ,Ministře Dobeši, vyhodíte teď Bátoru?' nebo ,Zastavte neonacismus v Česku'.

"Pronásledovaný" Bátora

Ministr školství Josef Dobeš se však transparenty rozhodit nenechal.

Naopak  útoky na svého podřízeného odsoudil jako „nespravedlivé". Útoky na oblíbence Hradu srovnával po návštěvě muzea, které uctívá památku šesti milionu zavražděných, právě s pronásledovaním Židů.

„Rozhodně nebudu na tu demonstraci reagovat, zaznamenal jsem ji, ale byl jsem v úplně jiném rozpoložení," řekl pak novinářům Dobeš, jehož prezident Klaus nedávno označil za nejlepšího ministra polistopadové historie.

„Připadalo mi v tom i něco symbolického. Pokud člověku věřím, že to, co je na transparentu, není pravda, tak je naopak potřeba se za něj postavit. To je takový most toho, co jsem tu zažíval, když jsem tam viděl, jak občas někdo dostal odvahu se postavit za lidi, kteří byli masově vražděni," pokračoval ministr.

Obhajoba také Romů

Bátora se v minulosti účastnil neveřejného semináře o "českém protižidovství", pořádala ho tehdy extrémní pravicová Vlastenecká fronta. Tento argument Dobeš odmítl s tím, že Bátora se "zajímá o historii a navštívil mnohé semináře". "V jeho činech nic takového nevnímám," dodal.

Aktuálně.cz vidělo před památníkem čtyři demonstrující mladé ženy. "Reagujeme jednak na to, že se v Česku zvyšuje neonacismus všeobecně, co se týká útoků, které v poslední době byly na Romy. Kromě toho kritizujeme to, že Ladislav Bátora je na ministerstvu školství," řekla Aktuálně.cz Tamara Moyzes, která má izraelské občanství, deset let však žije v Česku.

"Doufáme, že ministr Dobeš pana Bátoru po návštěvě Jad Vašem odvolá," dodala žena.

Premiér při návštěvě ponechal zodpovědnost na Dobešovi. "Je to úředník ministra Dobeše, zodpovídat si to musí on. Já jsem řekl, že kdyby to byl můj spolupracovník na úřadu, který vedu já, dávno by v té funkci nebyl," řekl Nečas.

Bátora svými názory už vyvolal diplomatickou bouřku, když začal vystupovat proti pochodu gayů v Praze. Skupina velvyslanců tehdy akci Gay Pride podpořila.    

 

Právě se děje

Další zprávy