Česko má jasno: Nepřizpůsobivý Rom, přizpůsobivý bílý

Tereza Šídlová
18. 9. 2011 13:00
Politici nám tu nastavili meze slušnosti. Čtěte, kam podle nich patříte a proč
Je dostatečně přizpůsobená? Co by asi řekli politici?
Je dostatečně přizpůsobená? Co by asi řekli politici? | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Zároveň s tím, jak se stupňuje napětí ve městěch Šluknovského výběžku, začali politici opět dělit občany na slušné a neslušné či přizpůsobivé a nepřizpůsobivé.

V rozhovorech pro Aktuálně.cz pak určují limity pro jednotlivé kategorie, jimiž své potencionální voliče nálepkují. 

Například místostarosta Rumburku Ladislav Pokorný zastupující ČSSD zastává postoj, že nepřizpůsobiví jsou ti, kdo žijí na Šluknovsku v ghettech, přestože tamní obyvatele nikdy nenavštívil ani s nimi osobně nepromluvil.

Slušných lidí ve šluknovském pohraničí se zase po Radek John.

"(Slušní) se snaží nežít na úkor ostatních, nepřivlastňovat si jejich peníze, aniž by poskytovali společnosti jakýkoli přínos," vysvětlitl tento týden na dotaz Aktuálně.cz předseda strany, jejíž poslanec byl  obviněn z korupce a je nyní policií kvůli tomu vyšetřován. 

Těžká pára z Chomutova

Výraz nepřizpůsobivý, který se v Česku stal synonymem pro Romy, si politici, zvlášť ti regionální, oblíbili už před několika lety. Hodně se o to zasadila ex-primátorka Chomutova Ivana Řápková z ODS, kterou její politika vůči sociálně nejslabším vynesla až do poslanecké sněmovny.

Průvod Varnsdorfem. Směr ghetto.
Průvod Varnsdorfem. Směr ghetto. | Foto: Ondřej Besperát

Jak čteme v mediálním archivu, termín se vyskytoval už před tím, než Řápkovou svět politiky objevil, ale nebylo to tak časté a často ho relativizovaly třeba uvozovky nebo slůvko "takzvaní". 

"Je to svým způsobem kouzlo politické korektnosti. Slovo 'nepřizpůsobivý' se v češtině stalo synonymem pro Romy. Starostové tak mohou říkat nahlas to, na co jejich voliči jiným slovníkem nadávají v hospodě," míní sociolog Karel Čada, který pod hlavičkou společnosti GAC pro vládu zpracovával klíčové studie o českých ghettech. 

Podle odborníků by takové veřejné nálepkování menšiny, jak ho činí politici v Česku, bylo třeba v USA možné naposledy v šedesátých letech minulého století. Tedy v době, kdy slavný kazatel afroamerického původu Martin Luther King vystoupil s dnes už legendárním projevem proti diskriminaci I Have a Dream (Mám sen) a Amerika rázně zakročila proti segregaci.

Česko zatím nemá sen

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

Otázky pro Radka Johna

  • 1 Ve svých prohlášeních mluvíte o nepřizpůsobivých občanech. Kdo jsou podle vás tito nepřizpůsobiví občané?
  • 2)      Čím se vyznačují? Čemu se nepřizpůsobili? Co je ta norma?
  • 3)      Kde je hranice, kdy se podle vás člověk stává nepřizpůsobivým? Kdy se člověk, který např. páchá kriminalitu navíc stává nepřizpůsobivým?
  • 4)      Umožňují těmto lidem, často Romům, podle vás jejich životní podmínky, aby se „přizpůsobili"?
  • 5)      Svolavatelem demonstrace ve Varnsdorfu je odsouzený podvodník Lukáš Kohout. Je podle vás přizpůsobivý nebo není?
  • 6)      Ve své reakci ze soboty jste napsal, že je nutná „maximální pomoc státu všem tamějším slušným občanům". Koho jste v té souvislosti měl na mysli? Místní politici proti sobě často staví „slušné lidi" a „nepřizpůsobivé", teď ale nejen přívrženci neonacismu obcházejí města na severu a vykřikují velmi silná rasistická hesla.

Odpověď Radka Johna:

"Nepřizpůsobivý člověk je ten, kdo žije z vlastního rozhodnutí na úkor ostatních. Nesnaží se najít práci, spoléhá se na dávky nebo krádeže nebo prodej drog či kradeného zboží či jinou trestnou činnost. Slušní lidé jsou ti, kteří se snaží nežít na úkor ostatních, nepřivlastňovat si jejich peníze, aniž by poskytovali společnosti jakýkoli přínos."

Otázky byly zaslány s prosbou o rozhovor a podle vyžádání e-mailem poradci Janu Kubáčkovi

Na „přizpůsobivost" samozřejmě žádné osnovy neexistují.

„Můžu říct jen svůj názor, kdo je to nepřizpůsobivý," říká už citovaný místostarosta Rumburku Pokorný. "Nepřizpůsobiví lidé jsou ti, kteří žijí jen ze sociálních dávek a nemají zájem si najít práci. ,Přivydělávají' si kriminalitou a narušují veřejný pořádek," vysvětluje.

Vzápětí sám připouští, že se v jeho pojetí se jedná hlavně o Romy, stejně jako to, že s lidmi, jimž by ve svém městě dal tuto nálepku, se osobně ani nepokusil setkat. „To bych mohl přijít k úrazu," objasňuje.

Předseda Věcí veřejných už pojem "slušný" člověk vysvětlil, avšak když o něm chtělo Aktuálně.cz s bývalým členem vlády  více diskutovat, aby mohl své vysvětlení rozvést, odmítl to (nevyslyšené otázky pro Radka Johna jsou v infoboxu).

Daná "kvalita"

Odborníky, kteří se romskou menšinou a integrací zabývají, používání protikladů slušný a neslušný a zvlášť nálepky nepřizpůsobivý irituje.

„Označovat někoho za nepřizpůsobivého je škodlivé pro všechny. Přisuzuje se tím lidem nějaká kvalita, která je daná a neměnná," uvádí Čada.

Podle něj slovo nepřizpůsobivý už v češtině funguje jako synonymum ke slovu Rom.

Něčím, co v české politické konverzaci působí jako běžné výrazivo, by si dobré jméno neudělali ani politici v sousedním Německu.

"V německém veřejném prostoru panuje silný smysl pro politickou korektnost," říká novinář Steffen Neuman, který pro saské deníky píše reportáže z momentálně rozbouřeného českého pohraničí. 

"Ve vztahu k problémovým skupinám společnosti se mluví například o problematických čtvrtích nebo sociálních ohništích (Problemviertel, sozialer Brennpunkt), pokud pachaji trestnou cinnost, o lidech s migračním pozadím (Migrationshintergrund) nebo o těch, kteří se nechtějí integrovat (integrationsunwillig)", dodal novinář.

Poslední použitý výraz má přitom k české „nepřizpůsobivosti" zřejmě nejblíže, avšak rozdíl tu je. Němčina dává najevo, že stát se snaží o integraci a „neintegrovat se" pak působí jako svobodná vůle těchto lidí.

Nepřizpůsobující se

S obdobným vysvětlením „nepřizpůsobivost" nesedí ani češtinářům.

„Když o někom řeknu, že je nepřizpůsobivý, tak mu tím dávám vlastnost, nepopisuju stav. Mohl by se například použít výraz „nepřizpůsobující se občané", nemělo by to pak zobecňující ráz," míní spisovatelka a bohemistka Petra Soukupová.

I přes argumenty sociologů i odborníků na jazyk ale politici odmítají, že by chtěli Romy odepisovat jako ty, kteří nemají pro integraci předpoklady.

„Člověk, který je označený jako nepřizpůsobivý tu nálepku nemusí mít navždycky. On je nepřizpůsobivý v tuto chvíli. Když se s ním bude pracovat a umožníme mu, aby získal správné návyky, začal pracovat a posílat děti do školy, za půl roku nálepku mít nemusí," míní rumburský místostarosta Pokorný.

Kdo bude další

Ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček považuje výraz nepřizpůsobivý nejen za urážlivý. "Zároveň nám ztěžuje svým zobecňováním práci. Sociální vyloučení má v různých místech různé příčiny a různá řešení," říká.

Při hlubší debatě i rumburský místostarosta připouští argumenty odborníků, kteří by výraz nepřizpůsobiví na adresu sociálně slabých a Romů nevyslovili. 

„Ne všichni se do toho dostali vlastní vinou. Fakt je, že tento stát, my všichni jsme tyto lidi nedokázali například motivovat k práci," dodává.

Přesto se výraz „nepřizpůsobiví lidé" v češtině zabydluje.

Sociolog Čada paradoxně upozorňuje, že tento fenomén může být potenciálně nebezpečný i pro lidi, kteří se dnes „užívají" statusu "slušných lidí".

„Když se nastaví ta kritéria například na rodinné záležitosti, mohou do té skupiny 'nepřizpůsobivých' snadno spadnout například homosexuálové. Příště pak jakákoli jiná menšina," dodává odborník.

 

Právě se děje

Další zprávy