Svobodná volba léků končí, rozhodnou pojišťovny

Petr Holub
25. 8. 2011 17:44
Návrh vypracovaný lékárníky znamená převrat v cenách a distribuci léků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ceny a distribuci léků zřejmě čeká zásadní převrat. To v případě, že sněmovna kývne na pozměňovací návrh z dílny poslance ODS Marka Šnajdra.

Pacientům dává jen dvě možnosti. Buď zadarmo užívat na každou nemoc jediný lék vybraný pojišťovnou, anebo si za plnou cenu koupit jiný.

Návrh poslalo do sněmovny Grémium majitelů lékáren a Šnajdr ho za týden předloží sněmovně ve druhém nebo třetím čtení novely pojišťovacího zákona.

Autoři z lékárnického grémia původně počítali s tím, že návrh podpoří čtvrteční schůze zdravotnického výboru sněmovny, zdravotnický expert ODS ale doporučuje odklad: "Návrh je třeba dopracovat a upravit všechny zákony, které s tím souvisí," vysvětluje zdržení Šnajdr.  

Lékárníci chtějí s jeho přispěním změnit model elektronických aukcí, který sněmovna odhlasovala v červnu.

Dosavadní návrh předpokládal, že Státní ústav pro kontrolu léčiv bude se souhlasem pojišťoven a ministerstva zdravotnictví vyhlašovat soutěž na nejlevnější lék pro každou z tří set lékových skupin.

Vítěz získá možnost dodávat plně hrazený lék do české distribuce. U ostatních léků ze stejné referenční skupiny bude pojišťovna hradit jen 75 procent z ceny vítězného léku.

Návrh lékárnického grémia jde v této myšlence ještě dál. Výrobci léků budou soutěžit o nejnižší rabat oproti státem určené maximální ceně léků. Vítěz se zaváže dodávat sto procent spotřeby léků daného složení a pojišťovna bude jeho dodávky plně hradit.

Pokud se pacient rozhodne užívat jiný druh léku, pojišťovna nezaplatí ani korunu.

"Soutěž o slevu je principiálně dobrá a podle mého názoru je správné, aby právní řád pojišťovnám nabízel tuto možnost," vysvětluje Šnajdr svou motivaci.

Pojišťovny ušetří

Model tzv. "rabatových smluv" mezi pojišťovnami a výrobci léků má svůj vzor v Německu. Některé tamní pojišťovny začaly obdobné soutěže organizovat už v roce 2007 a jejich správci považují rabatové smlouvy dodnes za účinný nástroj v boji proti předraženým lékům.

Na zmíněný model si ale stěžují pacienti. "Pro pacienty se tím významně snižuje komfort," potvrdil zkušenosti od sousedů prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Lékárnické grémium s ním svůj návrh prý nekonzultovalo.

V Německu byl zaveden méně přísný systém, protože umožňoval pacientovi přesvědčit lékaře, aby mu ponechal dosavadní lék. Každý lék má totiž vedle účinné látky další přísady, na které může být pacient alergický. S takovým zdůvodněním začaly pojišťovny proplácet i jiné léky.

V některých případech ovšem snižovaly platby lékařům, kteří udělovali příliš mnoho takových výjimek.

Pacientům vadí i časté výpadky v dodávkách, například v mezidobí, kdy soutěž o rabatovou smlouvu vyhrál jiný výrobce.

S vedlejšími účinky

K nespokojeným pacientům se přidali lékárníci, kterým příkazy pojišťoven nabouraly smluvní politiku s dosavadními dodavateli, a menší farmaceutické firmy, které rabatové smlouvy vyháněly z trhu.

Pojišťovny nakonec začaly uzavírat smlouvy s více výrobci léků se stejnou účinnou látkou, a tím vrátily lékařům a pacientům možnost volby mezi léky jednoho druhu.

Návrh českého lékárnického grémia je ještě tvrdší, než byl na počátku německý model. V Česku se nepočítá s tím, že pojišťovny budou proplácet jiný lék, i když bude mít pacient alergickou reakci na přípravek, který obstál v rabatové soutěži.

 

Právě se děje

Další zprávy