Byli jste u moře? Podívejte, jaká stopa po vás zůstala

Pavel Baroch
31. 8. 2011 22:10
Aktuálně.cz si nechalo spočítat dopady cesty na Seychely, do Španělska a Chorvatska
Foto: Reuters

Praha - Pokud jste si letos dopřáli exotickou dovolenou na vzdálené pláži pod palmami, zanechali jste na Zemi za necelé dva týdny pobytu ekologickou stopu, která by průměrnému pozemšťanovi měla vystačit na celý rok.

Redakce Aktuálně.cz si nechala vypočítat ekologickou stopu Čecha, který letos vyrazil nebo ještě vyrazí letadlem na Seychely, autobusem do Španělska anebo autem do Chorvatska.

Z výpočtu vyplynulo, že stačí deset dní pobytu ve vzdáleném letovisku k tomu, aby pak průměrný Čech žil zbylých 355 dní na ekologický dluh. Ze tří modelových příkladů vyšla jako ekologicky nejpřijatelnější dovolená autobusem na španělském pobřeží.

Ekologická stopa názorně ukazuje, jak člověk svou spotřebou energií, cestou automobilem či letadlem nebo produkcí odpadu zatěžuje planetu. Tento otisk se vyčísluje ve speciální jednotce globální hektar, přičemž každý má v průměru k dispozici na rok 1,8 hektaru, aby nežil na ekologický dluh a vývoj na Zemi byl udržitelný.

Výlet na Seychely spotřebuje 1,8 hektaru

Výpočet tří modelových dovolených provedl pro Aktuálně.cz Viktor Třebický ze sdružení TIMUR (Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj), které se výpočtem ekologické stopy zabývá.

Podívejte se, kam všude je možné vyrazit na opravdu luxusní dovolenou:

Ekologická stopa dovolené na Seychely se přitom shoduje s "povoleným" ekologickým globálním limitem na celý rok - 1,8 hektarů. Ekologický otisk průměrného Čecha je ovšem třikrát větší, dosahuje 5,7 hektaru.

Ekologická stopa dovolené

(Desetidenní pobyt)

  • Letecky na Seychely (14520 km, bungalov, klimatizace, místní jídlo): 1,8 globálního hektaru
  • Autem do Splitu (spotřeba 7 litrů bezinu, 2174 km), ubytování v soukromí, vlastní jídlo: 0,23 gha
  • Autem do Splitu (spotřeba 15 litrů benzinu, 2174 km), ubytování v soukromí, vlastní jídlo: 0,39 gha
  • Autobusem na pobřeží Costa Brava (Lloret de Mar, 3320 km), apartmán, vlastní strava: 0,16 gha

"Český návštěvník tedy jednou dovolenou na tomto souostroví vyčerpá 32 procent své průměrné roční ekologické stopy," konstatoval Třebický. Pokud by Česko leželo na ostrově a nebylo nijak spojené se zbytkem Země, stačilo by, aby každý občan nepřekročil ročně biokapacitu 2,7 hektarů, aby Země nežila na ekologický dluh.

"Jedinou návštěvou Seychel vyčerpá český turista 66 procent této kapacity," řekl Aktuálně.cz Třebický.

Jako průměrný Asiat či Albánec

"Desetidenní dovolená na Seychelách odpovídá roční ekologické stopě průměrného Asiata nebo Albánce," dodal Viktor Třebický. 

Nejméně ekologická na exotické dovolené je letecká doprava. "V současné době se letecká doprava podílí na českých výjezdech do zahraničí z 31 procent, oproti pouhým 2,8 procent ekologicky daleko příznivější železniční dopravou," poznamenal Třebický.

Exotická dovolená přitom už dávno není jen pro české milionáře. Podle Tomio Okamury, viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, je možné nejlevnější exotickou dovolenou pořídit už od 17 tisíc korun - na Kapverdské ostrovy.

Foto: Ondřej Besperát

Z analýz naší asociace vyplývá, že vloni vycestovalo do exotických zemí celkem přibližně 120 tisíc českých občanů, z toho bylo 55 tisíc přes cestovní kanceláře. Nastávající sezonu zájezdů do exotiky očekáváme podobný počet turistů jako vloni," uvedl Okamura.

Ekologičtější je to po zemi

Ekologičtější doprava na dovolenou je po zemi než vzduchem.

Ukázal to i výpočet ekologické stopy pro Aktuálně.cz, desetidenní dovolená v Chorvatsku autem, respektive autobusem do Španělska.

"Pobyt v Chorvatsku s autem s nižší spotřebou vyjde na 0,23 globálních hektarů, s autem s vyšší spotřebou na 0,39 hektarů," řekl Třebický. I tak cesta silným autem do Splitu a zpět odpovídá půl roku života průměrného Inda či Pákistánce.

Fronta na mýtné na chorvatské dálnici
Fronta na mýtné na chorvatské dálnici | Foto: www.net.hr

Návštěvou Španělska vyčerpá návštěvník z Česka 8,5 procent české biokapacity (2,7 globálních hektarů) a 13 procent globální biokapacity (1,8 gha).

Nepříznivější je cesta autobusem do Španělska - stopa je 0,16 hektarů," řekl Viktor Třebický, autor výpočtu. Návštěvou Španělska spotřebuje turista 14 procent české biokapacity (2,7 gha) a 22 procent globální biokapacity (1,8 gha).

Ekologická stopa dovolené v Lloret de Mar na španělské Costa Brava by se o něco zvýšila, pokud by měl český turista zaplacenou například polopenzi. V takovém případě by byl jeho otisk přibližně 0,2 globálního hektaru. Ještě o něco více by to bylo například při programu all inclusive.

Ekologicky odpovědná turistika

Znamenají výpočty ekologické stopy z dovolené, že by Češi neměli nikam jezdit? "Jistě ne," tvrdí Třebický.

"Ale debata o dopadech domácí spotřeby se často omezuje na odpady, spotřební zboží, potraviny, dopravu, případně stav prostředí v místě bydliště. Cestování zůstává stranou, nebo je na něj pohlíženo jako na veskrze obohacující a pozitivní aktivitu," vysvětluje.

U Máchova jezera zanecháte menší ekologickou stopu než u moře:

Podle Třebického je zapotřebí znát i druhou stranu dovolené, nejen příjemné zážitky.

"Cesta do Afriky či ještě dále spolkne třetinu i více průměrné roční osobní ekologické stopy. Pro daného cestovatele bude velmi těžké vejít se do průměrné české ekologické stopy - musel by žít nadmíru šetrně ve všech ostatních ohledech. Odpovědná spotřeba turistiky tedy znamená velmi pečlivě zvažovat místa i četnost svých dovolených," dodal Viktor Třebický.

 

Právě se děje

Další zprávy