Vyznamenat Mašína? Vláda zvažuje ocenění za 3. odboj

Domácí Domácí
15. 8. 2011 11:44
Ctirad Mašín by se mohl stát prvním držitelem ocenění za boj proti komunistům
Ctirad Mašín.
Ctirad Mašín. | Foto: ČTK

Praha - Vláda zvažuje, že navrhne člena protikomunistické odbojářské skupiny Ctirada Mašína na státní vyznamenání za třetí odboj. Stal by se tak prvním držitelem tohoto ocenění vůbec.

"Uvažuji o tom, že bych to navrhl," uvedl podle Lidových novin ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09). S návrhem souhlasí i Daniel Herman, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Čekání na vyznamenání

Ctirad Mašín se v 50. letech spolu se svým bratrem Josefem a Milanem Paumerem prostřílel do západního Německa. Odbojář zemřel tuto sobotu v americkém Clevelandu, vyznamenání by tak obdržel in memoriam.

Bratři Mašínové a Milan Paumer mohli státní vyznamenání dostat už několikrát, prezidenti Havel ani Klaus jim ho ale nakonec neudělili. Činnost skupiny bratří Mašínů totiž dodnes vyvolává ve společnosti rozepře, protože při ní zemřelo několik lidí.

I kvůli případu Mašínů navrhla vláda zákon o třetím odboji. Stalo se tak v den pohřbu Milana Paumera. Zákon už prošel sněmovnou a čeká na podpis prezidenta. V platnost by měl vstoupit symbolicky 17. listopadu.

Kontroverzní případ

Ze skupiny odbojářů, která se v roce 1953 vydala přes československé hranice, se do západního Německa dostali pouze Mašínové a Paumer. Při útěku zabili šest lidí, z toho pět policistů a jednoho civilistu. Ostatní členové skupiny byli odsouzeni k hrdelním trestům nebo vězení. Za mřížemi skončila i matka bratří Mašínů.

Z rodiny zatím získala státní vyznamenání jen matka Zdena Mašínová, která v roce 1998 obdržela in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašíny i Paumera ocenil plaketou předsedy vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy