Bohatá Modrava vyhání aktivisty blokující šumavský les

Pavel Baroch
24. 7. 2011 13:40
Blokádu na Šumavě provázejí nadávky, propíchaná kola, ale i podpora od turistů
U místních podnikatelů si šumavští blokádníci sympatie nezískali, je to přesně naopak.
U místních podnikatelů si šumavští blokádníci sympatie nezískali, je to přesně naopak. | Foto: Ludvík Hradilek

Modrava - Když chtěl přírodovědec Mojmír Vlašín - jeden z hlavních organizátorů blokády v Šumavském národním parku - aspoň na jednu noc vyměnit stan za penzion, na Modravě ho odevšud vyhnali. Pro aktivisty volnou postel nemají - byť jsou mnohé penziony poloprázdné.

Jenže lidé, kteří před dřevorubci blokují kus lesa v oblasti zvané Na Ztraceném u Ptačího potoka, nejsou u modravských podnikatelů vítáni. Vidí v nich škůdce, kvůli nimž jezdí na Šumavu méně turistů.

"Jeden majitel penzionu mi řekl, že je plno. V druhém mi manželka majitele už dala klíče od pokoje, ale když se její muž dozvěděl, kdo jsem, zase mi ho sebral. A ve třetím penzionu mi dávali dvojnásobnou cenu, než je obvyklé," říká Vlašín.

Nakonec dorazil za ostatními blokádníky do kempu Antýgl, odkud aktivisté každé ráno vyrážejí na blokádu vzácné přírody u Ptačího potoku. "V kempu se k nám chovají jako ke každému jinému. Na Modravě nám skoro ani pivo nenalijí," dodává Vlašín.

Zarostlý a umorousaný aktivista

Starosta Modravy Antonín Schubert se reakcím podnikatelů nediví. Šumava je podle něj stále více spojována s kůrovcem, který odrazuje turisty. A blokádníci v čele s lidmi z ekologického Hnutí Duha jsou v očích majitelů penzionů ti, kteří vyřešení kůrovcové kalamity brání.

Podívejte se na fotoreportáž z blokády lesa u Ptačího potoka:

"Místní lidé jsou proti aktivitám Hnutí Duha na Šumavě," konstatuje Schubert. Dodává, že odmítání aktivistů v penzionech, nevidí jako diskriminaci zákazníků.

"Ekologického aktivistu poznáte. Je zarostlý, umorousaný, má dredy. Je čistě na rozhodnutí majitele, koho ve svém penzionu ubytujete," říká Schubert.

Nejbohatští obec v zemi

Modrava je přitom podle posledních oficiálních údajů v přepočtu na počet obyvatel nejbohatší obcí v republice, a to díky trvalému pobytu miliardáře Zdeňka Bakaly a dalších několika bohatých lidí, kteří zde odvádějí daně. Díky tomu obec se zhruba 70 obyvateli hospodařila v posledních letech s desítkami milionů korun.

Obec Modrava k blokádě:

  • Jde o nečestnou a podvodnou kampaň ekologických aktivistů, jejímž jediným výsledkem bude zvyšování kůrovcových těžeb v lesích na území Národního parku Šumava v následujících letech a tím pokračující devastace šumavského lesa, jeho ekosystému, přírody jako celku a v neposlední řadě i dochované kulturní krajiny. 
  • Obec Modrava se ohrazuje proti základní marketingové strategii Hnutí Duha a jiných aktivistů, některých vědců a politiků, kterou je ochrana kůrovců bez ohledu na ochranu lesního ekosystému jako celku.
  • Les je nejdůležitějším přírodním systémem pro život člověka. Veškerá aktivita konaná jedincem či skupinou osob vedoucím k ničení lesa je aktivitou proti životu jako celku. Demonstrace aktivistů Na Ztraceném je demonstrací uzurpování si práva rozhodovat o životě stávajících i budoucích generací.

Radnice tak například mohla poskytovat domácnostem naštípané palivové dříví, finanční příspěvky na Vánoce, při narození nebo úmrtí, na letní tábory pro děti nebo jejich cesty do školy.

Zajímala ho jen marihuana

Starosta uvedl, že pod tlakem místních občanů vydal ve středu tiskovou zprávu, v níž Modrava vyjadřuje kritické stanovisko k blokádě lesa Na Ztraceném. Například na jednom z modravských domů kdosi vyvěsil transparent, který vyzývá Hnutí Duha, aby odešlo. 

"Tady jsou ekologičtí aktivisté moooc oblíbení," říká ironicky majitel jednoho modravského penzionu.

"Před pár dny tady byl jeden, kterého akorát zajímalo, jak si v suchu ubalit jointa. Elektrikář z Prahy. A nám tady budou radit, co máme se Šumavou dělat," dodává.

Spoluorganizátor blokády Mojmír Vlašín ovšem neví o žádném takovém člověku, který by se aktivně akce v lese u Ptačího potoka podílel.

Propíchaná kola u aut

Aktivisté se prakticky denně setkávají i s tím, že jim lidé nadávají. Několikrát se stalo, že jim někdo propíchal kola u aut, Jaromíru Bláhovi z Hnutí Duha někdo vysypal u auta hromadu hlíny, aby nemohl odjet.

"Před třetí ráno mě vzbudil šramot, a když jsem otevřel dveře, nějaký muž něco dělal u zadního kola. Když mě uviděl, utekl," popsal další incident blokádník Petr Ješátko, který přespává ve svém autě.

Aktivisté hlásí všechny podobné incidenty policii, které se například podařilo poměrně rychle vypátrat mladého muže, který před Bláhovo auto vysypal hromadu hlíny.

Transparent na domě v Modravě s protestem proti blokádě lesa Na Ztraceném u Ptačího potoka
Transparent na domě v Modravě s protestem proti blokádě lesa Na Ztraceném u Ptačího potoka | Foto: ČTK

Zapůjčená chata

Podle Jaromíra Bláhy nejsou všichni místní tak nepřátelští, někteří blokádníkům dokonce pomáhají.

"Neuvěřitelným způsobem nás podpořila jedna místní chalupářka. Když jsme byli úplně promoklí a neměli jsme si jak ve stanech usušit věci, půjčila nám na týden svou chalupu. Prostě nám předala klíče a odjela," popisuje Bláha.

I tak Bláha připouští, že místních lidí, kteří aktivisty podporují, je menšina a ani se s tím veřejně nijak nechlubí. "Těch, co nám nadávají, je podstatně více a jsou i více slyšet," dodává.

Lidé poslali blokádníkům 35 tisíc

Naopak u turistů cítí blokádníci podporu. "Většina turistů, kteří se u nás zastaví, vyjadřuje s občanským protestem souhlas a mnozí nám také chodí děkovat," říká Bláha. Uvádí příklad muže z Ostravy, který přijel na pouhý den.

"Zvláště o víkendech se k nám připojuje symbolicky řada lidí, třeba i mladé rodiny s dětmi," dodává Bláha. Hnutí Duha si pochvaluje, že příznivci blokády podpořili akci i finančně. Za poslední týden se sešlo více než 35 tisíc korun.

Foto: Ludvík Hradilek

"Za tyto peníze jsme nakoupili termosky, pláštěnky, igelitové plachty, zámky na kola a další potřebné věci. Studentům, lidem bez stálého příjmu můžeme přispět i na cestovné," říká ředitel organizace Petr Machálek.

Podpora ze Slovenska

Blokádu divokého lesa Na Ztraceném u Ptačího potoka podpořilo i Ekofórum, síť ekologických organizací na Slovensku. Sdružení uvedlo, že podobně před lety podpořila česká sdružení před lety podobnou blokádu v Tiché dolině ve Vysokých Tatrách.

"Teď, kdy je situace opačná, je naše solidarita s českými ochranáři důležitá. Šumavské pralesy nesmí skončit na korbách kamionů," uvedla Elena Pätoprstá ze sdružení Ekofórum.

 

Právě se děje

Další zprávy