Bude tu nový svět, slíbil pán ze zámku. Podzámčí nevěří

Tomáš Netočný
17. 8. 2011 6:00
Reportáž z míst, kde má vzniknout Royal Mělník Park, obří projekt Jiřího Lobkowicze
"Ideální místo k životu," říká o krajině na soutoku Vltavy a Labe Jiří Lobkowicz. "Chci tady zanechat stopu, za kterou se nebudu muset stydět."
"Ideální místo k životu," říká o krajině na soutoku Vltavy a Labe Jiří Lobkowicz. "Chci tady zanechat stopu, za kterou se nebudu muset stydět." | Foto: Ludvík Hradilek

Mělník - Pod velkou lípou uprostřed vesnice je v letním vedru příjemný stín. Není však kam sednout, lavička chybí.

"Dali jsme ji pryč, scházeli se tu různí lidé a dělali binec," vysvětluje starosta Býkve Martin Príslupský.

Bývalý radní Josef Šmíd přikyvuje. Byť stáli v posledních volbách proti sobě, na tomhle se pod lípou shodnou.

V jejich vesnici nedaleko Mělníka však nechybí jen lavička. Není tady obchod, škola, ani školka. Byty ve starém statku obývá několik rodin, ostatní hospodářské budovy ale chátrají a zarůstají kopřivami.

Nedaleko lípy parkuje cisterna na vyvážení septiků. Pro vesnici má strategický význam, protože na kanalizaci za 20 milionů nejsou peníze. Obec se čtyřmi sty padesáti obyvateli hospodaří s rozpočtem čtyři miliony korun.

„Musíme auto nechat opravit, řidič měl nehodu," říká starosta Príslupský.

Kromě cisterny a budovy obecního úřadu tady obci téměř nic nepatří. Starý statek i naprostá většina půdy široko daleko mají jiného pána. Bydlí na zámku v Mělníku a chystá Býkvi i celému kraji novou budoucnost.

Projekt jako zákusky

„Je to nádherné místo k životu a já ho lidem nabídnu," slibuje Jiří Lobkowicz na terase mělnického zámku při pohledu do krajiny u soutoku Vltavy a Labe. Někde dole se v ranním oparu krčí vesnice Hořín, o pár kilometrů dál Býkev a za ní na obzoru posvátný Říp.

Potomek velkého šlechtického rodu Jiří Lobkowicz právě dokončil přípravu svého projektu a oznámil, že už brzy začne budovat svůj Royal Mělník Park.

„Se svým týmem na tom dělám posledních pět let," říká Jiří Lobkowicz na zahrádce zámecké cukrárny a listuje velkým tlustým sešitem s barevnými obrázky, nákresy, fotkami a nejrůznějšími vizualizacemi. "Ten záměr je ale mnohem starší. Sním o něm od chvíle, kdy jsme sem s tátou přišli."

Jiří Lobkowicz vyrůstal ve Švýcarsku, profesí je finanční manažer a působil v několika bankách a mezinárodních finančních institucích.

Do Mělníka přišel s otcem začátkem 90. let, kdy stát jeho rodině vrátil zámek, stovky hektarů půdy i desítky dalších nemovitostí, jež Lobkowiczům sebrali komunisté.

Zatímco historické budovy rodiny Lobkowiczů v podzámčí stále ještě chátrají, prezentace Royal Mělník Parku na stole cukrárny září jako zákusky ve vitríně.

"Kde jsou dnes pole, bude jednou les, rybníky, jezírka a golfové hřiště," říká Jiří Lobkowicz.

"Celá krajina se zazelená a vyrostou v ní nové domy. Postavím tu osm set baráků pro dva tisíce lidí. K tomu školy, zdravotnické zařízení, obchody, hotely, stáje pro koně... Prostě všechno, aby se tu lidem dobře žilo," vysvětluje šlechtic své plány.

Času dost, nespěchám

Se startem projektu, který zatím nemá v Česku srovnání, chce začít v roce 2012 a odhaduje, že hotovo by mohlo být přibližně za patnáct let.

Royal Mělník Park
Autor fotografie: Jiří Lobkowizc

Royal Mělník Park

  • Projekt Royal Mělník Park má vzniknout na ploše 263 hektarů mezi Hořínem a Býkví při soutoku Vltavy a Labe.
  • Majitel pozemků a většiny historických nemovitostí Jiří Lobkowicz počítá s tím, že 82 hektarů přemění v park, ve kterém postaví 859 nových obytných domů.
  • Část obytných objektů by měla nabízet bydlení v bytech, v další nabídce budou domy a vily v ceně od 8 do 15 milionů korun.
  • Jiří Lobkowicz plánuje, že domy budou v malých skupinách rozmístěné v krajině, s vybaveností, kterou obyvatelé dnešních satelitů většinou k dispozici nemají.
  • Projekt zahrnuje také dva luxusní hotely, golfové hřiště se sedmadvaceti jamkami, přístav pro jachty na Labi, jízdárnu, hřiště na pólo, fotbal a další sportovní areály pro volný čas.
  • Royal Mělník Park přijde na 7 miliard korun. Konkrétní investory ochotné vložit do projektu takovou částku zatím Jiří Lobkowicz nepředstavil.

„Není kam spěchat. Nejsem žádný developer, který něco rychle postaví, rychle to prodá, a potom hned zmizí. Samozřejmě, že chci vydělat peníze a zhodnotit rodinný majetek. Ale také si přeji, abych tady zanechal stopu, na kterou budu hrdý."

Přímo v Mělníce se to Lobkowiczům daří. Během dvaceti let opravili svůj zámek, rozšířili jeho vinohrady a vrátili život do zámeckých vinných sklepů.

Lidé v podzámčí se však o velkolepé plány pána z Mělníka dosud příliš nezajímali, nebo nad nimi krčí rameny. V Hoříně a Býkvi žije celkem tisíc dvě stě obyvatel, kterým Royal Mělník Park zásadně změní domov. Zatím se však často tváří, že se jich to netýká.

Žádný oficiální průzkum veřejného mínění to sice ještě nezjišťoval, ale když před časem Jiří Lobkowicz přijel se svou prezentací mezi lidi v Býkvi, sešla se jen hrstka zvědavců. V sousedním Hoříně tomu nebylo jinak.

Nedá se nic dělat

Téměř bez povšimnutí svých voličů schválila v roce 2008 zastupitelstva obou obcí změnu územního plánu, který teď s Lobkowiczovým projektem počítá.

„Je to schváleno, nedá se nic dělat," komentuje rozhodnutí svých předchůdců v zastupitelstvu současný starosta Býkve Martin Príslupský a tváří se rozpačitě. „Máme tady svůj klid, všichni se dobře známe. Co s tolika novými lidmi, kteří by se k nám do sousedství měli jednou nastěhovat?"

Když však starosta prochází areálem chátrajícího statku, je k Lobkowiczovým plánům o poznání vstřícnější. Projekt totiž počítá s tím, že statek přestaví v nové centrum vesnice. Měl by tady být obchod, hřiště pro děti, kulturní dům, možná kino...

„Takové zázemí bychom potřebovali. To ano. Zvedne to kulturu obce a zlepší její vzhled," doufá starosta. Hned ale dodává: „To by však, myslím, stačilo. Hraju fotbal, golfové hřiště mně nic neříká a většině sousedů taky ne. Nestojím o dámy v mercedesech s výbavou na golf v kufru."

Bývalý místostarosta Josef Šmíd však pod lípou bez lavičky s takovým názorem nesouhlasí. On sám pro změnu územního plánu hlasoval a věří, že díky projektu Royal Mělník Parku čeká Býkev světlá budoucnost.

„Vesnici prospěje, když přijdou noví lidé. Staří dnes vymírají a mladí sem už často jezdí jen o víkendu na chalupy," říká Josef Šmíd. „Pokud se projekt vydaří, vzniknou nové komunity, vztahy mezi obyvateli to oživí, a pak tu lavičku třeba zase vrátíme," věří bývalý radní.

Také on však neskrývá své pochybnosti nad tím, zda se projekt podaří dotáhnout do konce. Sedm miliard korun, které do něj chce Jiří Lobkowicz investovat, představuje sumu, s níž by si Býkev vystačila 1750 let.

Bankéře přesvědčím

"Nevím, nevím, jestli ty peníze sežene," sděluje své obavy Josef Šmíd. "Nápad je to gigantický a mám trochu strach, že sice vznikne hotel, golfové hřiště a tím to skončí."

A starosta Príslupský je chvílemi ještě skeptičtější. „Nerad bych se dočkal toho, že to tady pan Lobkowicz rozvrtá, zůstanou hromady hlíny a velké plány na papíře."

Jiří Lobkowicz o něčem takovém nechce ani slyšet. Royal Mělník Park mezi Býkví a Hořínem má mít rozlohu přes 260 hektarů a to jsou pozemky, které mu patří a nemusí investovat do jejich nakupování.

Starosta Býkve Martin Príslupský (vlevo) a jeho soupeř v zastupitelstvu Josef Šmíd se v jednom shodují:
Starosta Býkve Martin Príslupský (vlevo) a jeho soupeř v zastupitelstvu Josef Šmíd se v jednom shodují: | Foto: Ludvík Hradilek

Říká navíc, že ani současná nejistota na finančních trzích a přebytek residenčního bydlení především v okolí Prahy jeho plánům nestojí v cestě.

„Peněz je v bankách dost a já bankéře přesvědčím, že investice do mého projektu se vyplatí," říká Jiří Lobkowicz nad tabulkami a grafy, které se hemží miliardami korun.

Cenu rodinného domu nebo vily v Royal Mělník Parku odhaduje dnes na deset, dvanáct milionů korun. Počítá s tím, že většina zákazníků budou dobře vydělávající lidé z Prahy, kterým už nevyhovuje život v hlavním městě, nebo jsou uvězněni v některém z nově postavených satelitů.

„Mými klienty budou třeba lidé, kteří už nějaké bydlení koupili a teď jsou naštvaní, že to vůbec koupili," vysvětluje. „Chci nabídnout zboží, které tady zatím není k mání. Je to jako s novou zmrzlinou, musíte lidem na ni udělat chuť a mnozí už tu chuť mají. Nehledají jenom bydlení, ale taky nový životní styl."

Kristián? To byl chlapík

Nádvořím opuštěného Lobkowiczova zámku v Hoříně se mihne malý chlapec s odpadkovým košem v ruce. Jen co vysype smetí do obecní popelnice, je zpět a plaše za sebou zabouchne dveře.

Výstavní barokní sídlo z přelomu 16. a 17. století je prázdné od doby, kdy tady skončila zemědělská škola a internát.

Podle projektu Jiřího Lobkowicze by se měl zámek proměnit v hotel s pěti hvězdičkami a spolu s parkem patří mezi památky, které chce jeho majitel rekonstruovat mezi prvními.

Zámek v Hoříně chce Jiří Lobkowicz přeměnit v hotel s pěti hvězdičkami.
Zámek v Hoříně chce Jiří Lobkowicz přeměnit v hotel s pěti hvězdičkami. | Foto: Ludvík Hradilek

„Myslím, že už je načase zámek opravit," těší se starosta Hořína Jaroslav Vrba. „Teď nás zajímají hlavně termíny. Věřím ale, že pan Lobkowicz myslí svůj projekt vážně, že je to pro Hořín příležitost."

Slavný šlechtický rod zná v Hoříně každý. Ovšem na rozdíl od starosty Vrby, také tady lidé pochybují, že tak rozsáhlý projekt může mít šanci.

Bezmála sedmdesátiletý Jaroslav Šocr zná z vyprávění rodičů jméno Jiřího Kristiána Lobkowicze. Automobilový závodník a tehdejší majitel mělnického panství zahynul při závodech v Berlíně v roce 1932.

„Tenhle pan Kristián, to prý byl chlapík," vypráví Jaroslav Šocr v okně svého domku v části Hořína jménem Vrbno. „Založil fotbalový klub, rozjel tady jachting. Ale současný Lobkowicz? To teprve uvidíme, jak se ukáže."

 

Právě se děje

Další zprávy