Odbory si chtějí stěžovat na Hegerovu reformu u soudu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 6. 2011 12:00
Podle předáků ČMKOS je v některých normách protiústavní, na 12. července plánují protest
Foto: Reuters

Praha - Odbory pokračují v protestu proti vládním reformám. Nečasovým kabinetem nedávno schválený balíček zdravotnických reforem je podle předáků Českomoravské konfederace odborových svazů v některých normách protiústavní, a pokud bude přijat, mají odboráři v plánu podat ústavní stížnost.

Odbory také chystají na 12. července happening proti reformám před ministerstvem zdravotnictví. Ve stejný den bude zdravotnické reformní zákony projednávat sněmovna.

ČMKOS je kvůli reformám ve stávkové pohotovosti. Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula uvedl, že centrála chystá i další protestní akce. Podrobnosti ale nechtěl sdělit.

Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové by měl happening humornou formou upozornit na dopady chystaných zdravotnických zákonů. "Akce začne pět minut po dvanácté. Je to totiž už pět minut po dvanácté," uvedla Žitníková.

Odbory vládní zdravotnickou, důchodovou, sociální a daňovou reformu kritizují. Na protest proti nim uspořádali dopravní odboráři před dvěma týdny stávku.

Podívejte se, jak to vypadalo v Praze během stávky:

Na 24 hodin se zastavily všechny vlaky a pražské metro, v metropoli a dalších městech omezily provoz hromadné dopravy. Odboráři požadovali stažení a přepracování reformních návrhů. Neuspěli.

První část zdravotnické reformy už schválila sněmovna a bude o nich jednat Senát. Další reformní zákony by měla dolní komora začít projednávat právě 12. července.

 

Právě se děje

Další zprávy