Romský fotbalový tým neplatí dluhy a vzbuzuje strach

Miloslav Lubas
30. 6. 2011 5:15
Romský tým z Děčínska možná dostanou pryč ze soutěže dluhy za staré prohřešky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Děčín - Romský fotbalový klub FC Děčín, proti kterému odmítá v příští sezóně nastupovat řada dalších, neromských týmů, sklouzl o další velký kus směrem ke krachu.

Nezaplatil zatím vysoké pokuty, které dostal za inzultaci rozhodčího a surový útok na soupeře v kabinách v květnovém derby s Lokomotivou Děčín.

Klub zatěžují také staré dluhy za disciplinární přestupky hráčů a funkcionářů, které neuhradil. Celkový dluh přesahuje 34 000 korun.

Aktuálně.cz to potvrdil předseda Okresního fotbalového svazu (OFS) v Děčíně Libor Šimeček.

Nakonec to tedy nemusí být strach soupeřů, co Romy nepustí do okresní třetí třídy, ale mnohem hmatatelnější důvod - peníze.

"Disciplinární komise zamítla žádost o to, aby FC Děčín mohl pokutu 20 000 korun uhradit v měsíčních splátkách 500 korun," uvedl Šimeček. "Všechny ostatní kluby pokuty platí. Šlo by o nebezpečný precedens. Kdybychom neměřili stejným metrem všem, nastala by v soutěžích anarchie."

A ozývala by se výhrada - proč bychom měli platit my, když oni nemusí?

 

Romský klub již překročil termín, dokdy mu dal svaz šanci na uhrazení skoro 7000 korun za staré disciplinární přestupky.

Uplynula rovněž lhůta na zaplacení celkové pokuty 28 000 korun za ostudné incidenty při květnovém derby, při němž tři fotbalisté z Lokomotivy utrpěli zranění.

A dva hráči domácího FC Děčín nesmějí kvůli napadení rozhodčího a protihráčů hrát tři a dva roky závodně fotbal.

Předseda FC Děčín Ladislav Čisár prohlásil, že tolik peněz oddíl na svou záchranu nesežene. „Jak se jedná o nás Romy, nenajde se nikdo, kdo by pomohl," dodal.

Romský klub nevzdává boj o své přežití

"Ale budeme ještě bojovat,"  upozornil Čisár.  "Nejsme přece takoví, že bychom se prali každý zápas. A podle nás rvačky při derby s Lokomotivou vyprovokoval hráč soupeře. Na zasedání sportovně technické komise (STK) jsem šel s tím, že jsme schopni splácet více než 500 korun měsíčně."

STK však v jedné věci neustoupí oni o krok. "Staré dluhy ve výši skoro 7000 korun musí FC Děčín uhradit nejpozději do 7. července, pak se teprve může bavit o nějakém splátkovém kalendáři za novou pokutu," řekl po středečním jednání STK její předseda Michal Maják. "Pan Čisár nám tvrdil, že zbylé dluhy zaplatí FC Děčín do dvou let."

Po inzultaci rozhodčího a útoku na mužstvo soupeře v kabinách udělila disciplinární komise FC Děčín v červnu pokutu 20 000 korun a STK dalších 8000 korun.

Pokud FC Děčín neuhradí pokutu 20 000 korun od disciplinární komise - a již nyní překročil romský klub určený termín bezmála o dva týdny - pak mu podle fotbalových řádů hrozí další pokuta či odebrání bodů v příštím ročníku třetí třídy. Ale především - STK nemusí vůbec zařadit FC Děčín do soutěže.

"Před losovacím aktivem pravděpodobně svoláme výkonný výbor a tam se domluvíme na společných nótách, na jejichž základě pojedeme dál," poznamenal Šimeček.

O FC Děčín se Čisár stará skoro sám. Klub nevybírá od hráčů členské příspěvky a podle Čisára mu chybí sponzoři. "Jen město Děčín nám dalo na sezónu deset tisíc korun na sportovní potřeby a patnáct tisíc na pronájem hřiště. Pomáhá nám také Miroslav Tyl z FK Junior Děčín," uvedl Čisár.

Rvačky při fotbale - podívejte se na video z Jižní Ameriky, článek pokračuje pod videem

Děčínský romský aktivista Radek Horváth nevidí budoucnost FC Děčín nadějně. "Jestli svaz klubu pokuty nepromine, v Děčíně se pro něj nikdo angažovat nebude. A svazu nejspíš dojde trpělivost. Vycházel FC Děčín po některém extempore vstříc už víckrát," konstatoval Horváth.

Aktivista netuší, kdo by zadluženému klubu pomohl

"Není tady žádné kvalitní romské sdružení, které by například dokázalo udělat na záchranu FC Děčín sbírku. A nějaký podnikatel? Za současné situace nemá bohužel jistotu, že by se klub za nějakou dobu neocitl v podobných problémech, jakými prochází teď," vysvětlil Horváth.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Podle něj předseda klubu Čisár sám na všechno nestačí, mužstvo ještě trénuje a  potřeboval by k ruce přinejmenším pokladníka, vedoucího mužstva a někoho, kdo by s příliš emotivním mužstvem pracoval psychologicky.

A co by se stalo, kdyby FC Děčín zanikl?

"Myslím si, že romský klub by měl v Děčíně zůstat. Kvůli dlouholeté tradici, ale hlavně kvůli tomu, že v něm jsou kluci z ghett, z lokalit na okraji společnosti," upozornil Horváth. "A když přestanou hrát fotbal, dají se třeba na drogy."

Předseda STK Maják si myslí, že by se fotbalisté z FC Děčín v nejhorším případě mohli rozptýlit do jiných týmů. "O nejlepší z nich by byl určitě zájem," upozornil.

Čisár se obává, jak by se hráči FC Děčín v nových klubech uplatnili. "Není to všude, ale někde rasismus je a cikáni by třeba seděli na lavičce náhradníků, i když by uměli fotbal líp než hráči základní sestavy," shrnul.

 

Právě se děje

Další zprávy