Miliardář Soros domlouval Nečasovi za romské děti

Tereza Šídlová
28. 6. 2011 20:00
Finančník v Praze navštívil školy na Žižkově a v Karlíně. Setkal se i s českým premiérem
George Soros navštívil školu na pražském Žižkově.
George Soros navštívil školu na pražském Žižkově. | Foto: Jan Langer

Praha - Na chodbách základní školy na Havlíčkově náměstí na Žižkově v Praze visí dvojjazyčné plakáty - v češtině a romštině.

Ze stěny klubovny na příchozí zírají portréty slavných Romů, ať už světce nebo spisovatelky, která vzala psací pero vůbec poprvé do ruky až v šestadvaceti letech.

Vypovídající je ale i graffiti s nápisem Žižkov ghetto. Tomuto termínu žižkovská škola přes všechnu zjevnou péči pedagogů v důsledku odpovídá. Osmdesát pět procent dětí je tu romských a tento poměr se změnit nedaří.

„Nechtěli jsme vytvořit romskou školu. Od 90. let se ale rodiče mohou sami rozhodnout, kam své děti pošlou. Když v českých školách převáží počet romských žáků čtyřicet procent, „běžní" rodiče přestanou své děti do těchto škol dávat," popsala své zkušenosti ředitelka Irena Meisnerová.

Děti z většinové společnosti se prý nepodařilo nalákat ani třeba na speciální programy s intenzivní angličtinou.

Relativní nebe

Nyní vypráví tuto zkušenost hostovi z jiného světa, než je ten žižkovský.

Americký finančník maďarského původu George Soros se v Praze představil ve své druhé obvyklé roli - coby filantrop.

Soros, jemuž se kvůli úspěchům na poli finančních spekulací přezdívá "muž, který porazil Bank of England", je zakladatelem Open Society Fund. V Česku dává dva a půl milionu korun ročně jenom na projekty, které mají přivést romské děti do hlavního vzdělávacího proudu.

Po návštěvě pražských škol poznamenal, že oproti Slovensku nebo Makedonii jsou zdejší vzdělávací ústavy „relativním nebem".

Kritiku však měl pro českou vládu, když se v pondělí sešel s premiérem Nečasem. 

„Současným stavem ve vzdělávání romských dětí v České republice jsem zklamán. Premiéru Nečasovi jsem řekl, že se tento problém podařilo vyřešit v příliš malém počtu lokalit," uvedl na Žižkově Soros. "A to přesto, že Česká republika má finanční zdroje, podporu strukturálních fondů, kapacitu i lidi, kteří mají kvalifikaci."

Otočka zpět?

Nečasův kabinet čelí od začátku svého působení kritice, zvlášť z neziskového sektoru, že lidská práva romskou menšinu upozaďují.

Nevládní odborníci si také nesedli s minstrem školství Josefem Dobešem (VV), který má začleňování romských dětí ve vzdělávání na starosti. Nově se obávají vlivu jeho poradce Ladislava Bátory, který před pár lety kandidoval za extremistickou Národní stranu.

Za Dobeše také z ministerstva školství odešla velká skupina lidí, kteří se na těchto projektech podíleli za "zeleného" ministra Ondřeje Lišky.

Na hodině výtvarné výchovy.
Na hodině výtvarné výchovy. | Foto: Jan Langer

Vlivný Soros zjevně přijel do Prahy mimo jiné podpořit zdejší neziskový sektor, Nečasovi totiž vytýkal obdobné věci jako aktivisté a odborníci této sféry.

„Česká republika byla na správné cestě, aby se s problémem vzdělávání romských dětí vypořádala. Ale nyní ze zjevně politických důvodů, s ohledem na veřejné mínění a názory politických stran, jde opačným směrem," řekl také Soros.

Nikdo nám nepomáhá

Děti ze základní školy na Lyčkově náměstí.
Děti ze základní školy na Lyčkově náměstí. | Foto: Jan Langer

O tom, jak se poměry po nástupu Nečasovy vlády změnily, mluví nepřímo i ředitelka Meisnerová.

„Zpočátku nám pomáhaly nevládní organizace, později i ministerstvo, to se ale asi před dvěma lety zhoršilo a teď nám nepomáhá nikdo," popisuje svoji zkušenost ředitelka, která ve škole působí už dvacet let.

George Soros v Praze navštívil také Základní školu na Lyčkově náměstí v Karlíně, kde se naopak daří propojovat romské děti a děti bez sociálního znevýhodnění.

"Naše škola jde touto cestou. Ale nevím, jestli je to proud ministerstva školství nebo jestli jdeme proti proudu," uvedl ředitel školy Jan Korda.

Kam vede cesta studentů z „relativního nebe" pražského Žižkova, mohl tvrdý finančník slyšet přímo.

„Půjdu na cukrářku, baví mě vařit a péct, pomáhám mamce," říká Nikola, žákyně deváté třídy, která ve škole tráví poslední dny povinné školní docházky.

 

Právě se děje

Další zprávy