Češi nové lanovky na Šumavě nechtějí, ukázal průzkum

Pavel Baroch
28. 6. 2011 13:19
Ve sporu o kůrovce v národním parku mají největší důvěru přírodovědci
Svah šumavské Smrčiny, kde se dochoval divoký les. I zde existují plány na novou sjezdovku.
Svah šumavské Smrčiny, kde se dochoval divoký les. I zde existují plány na novou sjezdovku. | Foto: Hnutí Duha

Vimperk - Většina Čechů si nepřeje, aby v Šumavském národním parku vznikly nové lanovky, případně sjezdovky, jak to plánuje například Jihočeský kraj.

Ukázal to exkluzivní průzkum veřejného mínění, který na objednávku ekologického Hnutí Duha provedla nezávislá agentura Factum Invenio.

"Naprostá většina české populace (71 procent) je proti stavbě nových lanovek a sjezdovek na území národního parku. Kladně se vyjádřila pouze necelá pětina Čechů (16 procent)," uvádí se v závěru průzkumu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Plány na výstavbu lyžařského areálu se týkají oblasti Smrčiny a Hraničníku, byť oficiálně je ve hře pouze jedna lanovka na Hraničník, která má vozit české lyžaře do rakouského areálu Hochficht.

Lidé věří nejvíce přírodovědcům

Celá oblast ovšem patří mezi nejvzácnější místa šumavské přírody a proti případnému kácení tamních smrků kvůli nové lanovce se staví jak Hnutí Duha, tak významní čeští přírodovědci a další vědci.

Právě tyto dvě skupiny, které zároveň protestují proti plánům nového ředitele parku Jana Stráského na radikální postup proti kůrovci v šumavském parku, mají podle průzkumu největší důvěru české veřejnosti.

Češi důvěřují zejména odborníkům na danou problematiku. Převážná většina lidí (88 procent) důvěřuje v otázkách týkajících se Národního parku Šumava přírodovědcům, kteří se v této věci angažují," uvedla agentura. "Velké důvěře se těší také ochránci přírody zastoupené ekologickou organizací Hnutí Duha (62 procent)."

Ministr Chalupa s prezidentem Klausem na návštěvě Šumavy.
Ministr Chalupa s prezidentem Klausem na návštěvě Šumavy. | Foto: Tomáš Jiřička

Výzkum před chemickou aférou

Lidé podle průzkumu věří i šumavským starostům, byť právě většina obcí prosazuje stavbu lanovky na Hraničník.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha si to vysvětluje tím, že pro veřejnost už to je příliš velký detail, většina lidí se přesně neorientuje v tom, kdo lanovky či sjezdovky prosazuje. Factum Invenio totiž ve svém reprezentativním průzkumu oslovila bezmála tisícovku lidí z celé republiky.

V průzkumu úplně nepropadl ani nový ředitel Jan Stráský, kterému důvěřuje 43 procent. Průzkum se ovšem dělal na konci dubna, tedy ještě předtím, než vyšlo najevo, že Stráský porušil zákon o ochraně přírody a bez patřičné výjimky umístil v národním parku chemické návnady na kůrovce.

Nejhůře skončili hejtmani a Chalupa

Nejhůře v průzkumu dopadl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, kterému ve sporu kolem šumavského parku důvěřuje 39 procent dotázaných, a krajští hejtmané, kteří získali jen 34 procent kladných bodů. Jihočeský i Plzeňský kraj jsou přitom zastánci budování lanovky na šumavský Hraničník.

"Ministru Chalupovi a krajským hejtmanům nedůvěřuje naopak nadpoloviční většina obyvatel (51 procent)," uvedla agentura Factum Invenio.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha z průzkumu vyplývá, že lidé chtějí na Šumavě národní park, a nikoli lunapark. "Turisté chtějí v národním parku obdivovat divokou přírodu, nikoli chodit od jedné atrakce ke druhé," řekl Aktuálně.cz Bláha.

 

Právě se děje

Další zprávy