Církve by mohly od státu dostat 140 tisíc hektarů lesů

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
17. 5. 2011 13:10
Ministerstvo zemědělství nabízí k vrácení i 50 tisíc hektarů půdy
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo zemědělství už má hotový kompletní soupis pozemků a lesů, které může vrátit v rámci církevních restitucí.

"Dá se říci, že 95 procent toho, co bylo ve vlastnictví církví, se jim dá převést zpět. Je to asi 130 až 140 tisíc hektarů lesa a do 50 tisíc hektarů polností a pozemků v obcích," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Stát by podle Fuksy zvládl převod lesní a zemědělské půdy ještě do konce letošního roku. "Minimálně těch, které nejsou sporné, což jsou lesy a další pozemky ve správě Lesů ČR," upřesnil.

Celková částka? Až co budou chtít...

Teď mezi státem a církvemi začnou jednání o tom, kolik majetku budou schopné a ochotné převzít. Teprve od toho se odvine i celková výše peněžní náhrady, kterou jim stát za zbylý zabavený majetek vyplatí.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Ministr zemědělství Ivan Fuksa. | Foto: Jan Langer

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09), do jehož kompetencí církevní vyrovnání spadá, zatím o konkrétní částce mluvit nechce.

Vracení církevního majetku připravovala už Topolánkova vláda. Počítala s náhradou, která se během šedesáti let vyplácení měla kvůli valorizaci vyšplhat až zhruba na 280 miliard korun.

Tehdy se počítalo s tím, že by církve dostaly mnohem menší rozlohu lesů v majetku státu - asi 36 tisíc hektarů. Zbylých 124 tisíc, které si také nárokovaly, měly dostat zaplaceno.

S tímto řešením ale Topolánkův kabinet ve sněmovně narazil - smetla ho opozice podpořená odpadlíky z ODS.

"My teď musíme v rámci diskuse porovnat roční platbu, kterou stát platí církvi, a pak jakoby roční náklady na onu náhradu, která se bude v horizontu šedesáti let vyplácet," říká Fuksa. "V tom případě už ta čísla nebudou tak astronomická a děsivá," dodává.

Fuksa: Nebude to tak děsivá částka

Vláda Petra Nečase (ODS) se teď snaží připravit novou dohodu. Upřednostňuje, aby církve dostaly co nejvíce majetku, který jim byl zabaven, a peněžní náhrada tak byla co nejmenší.

I tak dosáhne desítek miliard korun. Vláda ale argumentuje tím, že pak automaticky skončí státní dotace pro církve - stát teď například platí mzdy duchovních.

Vláda se chystá mluvit jen o konkrétní částce jako náhradě za zabavený majetek, ovšem bez valorizace na dalších 50 let.

"Nikdo neumí spočítat valorizace za následujících padesát let," vysvětluje Fuksa.

Rozhodnutím, které pozemky a lesy se církvím vrátí, uvolní ruce i obcím, jež teď nemůžou nakládat s pozemky, na které uplatnila nárok církev. Léta proto čekají, kdy se církevní restituce dotáhnou do konce.

 

Právě se děje

Další zprávy