Bátora podal trestní oznámení na poslankyni, za pomluvu

ČTK ČTK
5. 5. 2011 15:14
Kontroverzní poradce ministra školství tvrdí, že ho Vlasta Bohdalová pomluvila ve stranické zprávě
Ladislav Bátora na demonstraci Akce D.O.S.T.
Ladislav Bátora na demonstraci Akce D.O.S.T. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Ekonomický poradce ministra školství Ladislav Bátora podal na českobudějovickém státním zastupitelství trestní oznámení pro pomluvu na poslankyni a stínovou ministryni školství Vlastu Bohdalovou (ČSSD).

Podle serveru iDnes.cz je důvodem to, že poslankyně do stranické tiskové zprávy o Bátorovi napsala, že proslul rasistickými výroky a volal "po dobrovolném přesunu cikánů do země zaslíbené".

"Nejenže jsem nic takového neřekl, natož abych tím proslul," řekl Bátora, který podle webu kvůli stejné věci podal trestní oznámení i na jednoho z blogerů a na novináře Karla Hvížďalu.

Bohdalová řekla, že zmíněné informace brala z citací tisku. Na otázku, jestli se obává trestního oznámení, odpověděla: "To by mě tady museli vydat." Jako poslankyně má totiž imunitu.

Bátora má ministru Josefu Dobešovi (VV) pomoci s optimalizací ekonomického fungování úřadu. Proti jeho působení na ministerstvu se ale vyslovili někteří politici a neziskové organizace.

Bátora v roce 2006 kandidoval za extremistickou Národní stranu, která o tři roky později před volbami do Evropského parlamentu vzbudila skandál spiskem Konečné řešení otázky cikánské a navrhovala v něm přesun Romů. V eurovolbách už za Národní stranu nekandidoval, nyní se angažuje v euroskeptickém uskupení D.O.S.T.

Podle ČTK se Bátora před lety zúčastnil neveřejné přednášky o "českém protižidovství", kterou pořádala ultranacionalistická Vlastenecká fronta a na které se objevila řada známých tváří české krajní pravice. Včetně lidí, kteří podle policie i odborníků patří mezi neonacisty. Bátora účast na přednáškách VF nepopřel, naopak uvedl, že na několika sám vystupoval.

 

Právě se děje

Další zprávy