Legenda undergroundu "Magor" Jirous bojuje o život

Domácí Domácí
24. 4. 2011 17:53
Básník Ivan Martin Jirous leží v nemocnici v Třebíči, praskl mu žaludeční vřed
Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous | Foto: Ludvík Hradilek

Třebíč - Básník a symbol českého ungergroundu Ivan Martin Jirous, známý i pod přezdívkou Magor, leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Třebíči. Jeho stav je velmi vážný.

Podle deníku Právo mu praskl žaludeční vřed.

Do zdravotních komplikací se Jirous dostal v pátek krátce po undergroundové velkopáteční bohoslužbě. Ta se konala v mlýně U Skaláka v Meziříčku na Třebíčsku. Právě tam ho potkaly stejné zdravotní potíže zhruba před rokem.

"Věříme, neb Martin má silnou vitalitu, že nejvyšší mocnost při něm stojí a dostane se z toho, jak bývá jeho zvykem. A že nám na festivalu v Trutnově ještě přečte něco ze své lékařské zprávy, jak se už také jednou stalo," řekl Právu organizátor festivalu v Trutnově Martin Věchet.

Šestašedesátiletý básník, publicista a výtvarný kritik Jirous je jednou z nejvýraznějších osobností českého undergroundu.

Úzce spolupracoval s kapelou Plastic People of the Universe. Za své vystupování proti totalitnímu režimu byl celkem pětkrát vězněn, přičemž v kriminále strávil dohromady téměř devět let. Literatuře se profesionálně věnovat nemohl, živil se tedy jako noční hlídač či zahradník.

Za celoživotní básnické dílo obdržel literární cenu Jaroslava Seiferta a sbírka Magorovy labutí písně mu vynesla cenu Toma Stopparda.

 

Právě se děje

Další zprávy