Hegerova tichá revoluce zasáhne politiky a bílý byznys

Petr Holub
3. 4. 2011 20:00
Ministr zdravotnictví chce z vedení VZP odstranit poslance a chystá aukce na nákup léků
Ministr Heger. Čím více změn, tím více nepřátel.
Ministr Heger. Čím více změn, tím více nepřátel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Správní rada největší zdravotnické pojišťovny VZP má 30 členů, z toho 15 poslanců. Ve třináctičlenné dozorčí radě je osm současných či nedávných zákonodárců.

Po reformě, kterou připravuje ministr zdravotnictví Leoš Heger, by to tak nemělo být. Manažeři pojišťoven by totiž měli mít jako v každé jiné firmě trestní odpovědnost. A to automaticky vylučuje poslance - kvůli tomu, že mají trestní imunitu.

A další příklad změn.

Nemocnice dosud privatizují magnetické rezonance, dialýzy ledvin, mikrobiologické laboratoře a další služby, za které pak soukromníkům platí ceny výrazně převyšující provozní náklady. Reforma tyto ceny sníží a výnosy přesune zpět do nemocnic. 

Česko také začne po vzoru Německa pořádat aukce na nákup důležitých léků pro všechna zdravotnická zařízení. Díky hromadným nákupům ceny poklesnou o desítky procent.

Výčet těchto nejdůležitějších kroků je také seznamem všech potenciálních nepřátel reformy, která přináší největší zdravotnické změny od roku 1993.

Reforma, kterou ministr Leoš Heger představí  ve vládě nejpozději v červnu, se nebude líbit manažerům zneužívajícím vysoké úhrady za některé zdravotnické služby, výrobcům přístrojů a léků, které prodávají Česku dráže než v západní Evropě.

A ani politikům, kteří si zvykli přijímat bez práce vysoké odměny ve statutárních orgánech pojišťoven.

Infobox
Autor fotografie: Julie Remy

Infobox

Hlavní kroky zdravotnické reformy

  • Sazebník určí zdravotní služby, na které má občan nárok, a zároveň určí jejich ceny
  • Pojišťovny budou platit nemocnice podle systému DRG, který hodnotí cenu zákroku i jeho úspěšnost
  • Stát bude nakupovat léky ve společných aukcích
  • Nákupy přístrojů bude schvalovat ministerská komise, nemocnice začnou přístroje odepisovat
  • Spoluúčast „rakouského" typu umožní doplatky za nadstandardní zdravotnický materiál
  • Členové správních rad pojišťoven ponesou hmotnou a trestní odpovědnost
  • Desítky nemocnic a oddělení akutní péče se „reprofiluje" na péči o dlouhodobě nemocné

Kouzlo digitalizace

Aktuálně.cz získalo popis reformy od expertů, kteří ministrovi radí a vedou o jednotlivých krocích debaty na odborné úrovni.

Hegerovi úředníci ovšem už mezitím s reformou začali. Nemusí totiž čekat, až vláda a sněmovna schválí potřebné zákony.

V této chvíli převádějí do digitální podoby tzv. sazebník výkonů, který určuje ceny za jednotlivé zdravotnické zákroky. Přitom jsou revidovány nerealistické ceny nastavené před patnácti lety. Dnes se například započítávají  do úhrady za výkon dvacet let staré a tedy výrazně vyšší ceny přístrojů, za stejný výkon se platí například ortopedům třikrát víc než chirurgům.

Ve své nové podobě bude sazebník oponován odborníky a platit může už od ledna 2012. Mimo jiné stanoví, jaké výkony budou placeny ze zdravotního pojištění.

„Vtip je v tom, jak bude sazebník vypadat. Všichni víme, jaké byly nářky na jeho nerovnoměrnosti, na jeho nepřehlednost a obtížnou interpretovatelnost. V digitalizovaném sazebníku bude například pro každého zjevné, jaký materiál se u kterého výkonu hradí z veřejného zdravotního pojištění a co sazebník nehradí," přibližuje změnu Hegerův poradce Pavel Vepřek.

Bez spoluúčasti za výkony

Právě na kvalitu materiálu si bude moci pacient nově připlatit. Pravidla spoluúčasti popisuje člen vládní rady NERV Miroslav Zámečník.

„Nemám nic proti rakouskému připojišťovacímu modelu, kdy si můžete zaplatit pojištění na to, že dostanete lepší náhradu kloubu a tak dál. Ale abychom udělali ten model, ze kterého se bude platit spoluúčast na některé zdravotní výkony, proti tomu budu do konce svých dnů, protože to je ekonomický nesmysl. To je francouzský model a je prostě špatně," zdůrazňuje Zámečník.

„Sádrová dlaha bude hrazena ze sazebníku a pokud pojištěnec bude mít přání, aby měl dlahu komfortnější a lehčí, tak si bude moct připlatit na plastovou," potvrzuje Vepřek.

Konec milosrdné vrchnosti

Leden 2012 přinese další zásadní zlom.

Nemocnice jsou dnes placeny podle paušálů, které byly také nastaveny v polovině devadesátých let. Vznikly podle toho, jak dokázali ředitelé jednotlivých nemocnic lobovat u pojišťoven, některým se podařilo díky dobrým kontaktům na ředitele pojišťoven a politiky v průběhu let paušály ještě zvýšit. Proto dnes především pražské nemocnice dostávají za stejný výkon zaplaceno dvakrát víc než jejich venkovská konkurence.

Od ledna budou nemocnice plně, nebo aspoň z větší části placeny již vyzkoušeným systémem DRG, tedy podle toho, kolik výkonů odvedly a jak se to odrazilo na zdravotním stavu pacientů. Do ceny podle DRG budou na rozdíl od dnešní situace zahrnuty odpisy přístrojů a nemocnice si tak budou rozmýšlet zbytečné nákupy.

„Tím bude podstatně menší prostor pro milosrdnou vrchnost, která pošle dotaci na drahý přístroj, aby ho nemocnice mohla využívat zadarmo," upozorňuje Zámečník na protikorupční rozměr systému DRG.

Změna od hlavy

Miroslav Zámečník.
Miroslav Zámečník. | Foto: Ludvík Hradilek

Převrat čeká i zdravotní pojišťovny. Dnes přerozdělují vybrané peníze prakticky bez kontroly, jak svědčí případ VZP, jejíž správní rada dosud ani neprojednala, že se pojišťovna loni propadla do pětimiliardové ztráty.

Změnu chování má zajistit nová podoba jejich vedení, které by měli převzít od politiků manažeři.

Správní rady musí být daleko více motivovány k tomu, aby dbaly na hospodářské zdraví pojišťovny a na to, aby pojišťovna zajišťovala svým pojištěncům tu péči, kterou má zajišťovat," očekává Pavel Vepřek a dodává: „To je klíčová věc, protože od hlavy vždycky všechno pochází."

Dosavadní nezájem pojišťoven o zlepšování služeb pro své klienty ukazuje Miroslav Zámečník na konkrétním příkladu.

„Jedna zaměstnanecká zdravotní pojišťovna chtěla nabídnout na internetu pojištěncům přehled péče, kterou dostávají. Například tam měl být výstražný trojúhelníček, který ukazoval, že předepsané léky mohou mít negativní interakce. Pacient mohl jít za lékařem a žádat změnu medikace. Informační systém byl připraven, ale pojišťovna ho nespustila, protože se bála lékařských protestů," ukazuje možnosti, jak zlepšit služby pacientům.

 

Právě se děje

Další zprávy