Drobilův "kat" Michálek dostal cenu za ohlášení korupce

ČTK ČTK
23. 3. 2011 13:38
Ceny ve středu poprvé předával Nadační fond proti korupci
Libor Michálek
Libor Michálek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ceny ve výši půl milionu a sto tisíc korun dostali ve středu z rukou zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka první dva muži, kteří upozornili na hrozbu korupce ve státní správě.

Teprve nedávno zaregistrovaný fond ocenil Libora Michálka, bývalého ředitele Státního fondu životního prostředí, který informoval o korupci na ministerstvu životního prostředí, a Ondřeje Závodského, jenž upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Snahy fondu otevřeně podpořil nový americký velvyslanec v Praze Norman Eisen. "Věřím, že každý člověk má právo žít v zemi bez korupce, takže bojujete za důležité lidské právo," poznamenal diplomat. Zdůraznil nutnost vytvořit systém podpory těch, kteří na korupci upozorní.

"Jsem rád, že jsem v Praze v době, kdy česká občanská společnost začíná proti korupci vystupovat," prohlásil.

Českým politikům Norman doporučil, aby využili této možnosti a prosadili takové pojistky, aby "systém zůstal čestný". Korupce podle něj ohrožuje ekonomickou spolupráci, protože odrazuje zahraniční investory, snižuje produktivitu práce i růst pracovních míst.

"Situace u nás je taková, že lidé, kteří se něčeho odváží, to velmi často odnesou a nemají z toho žádný prospěch. Myšlenka byla podpořit lidi, kteří se odváží proti korupci něco udělat," uvedl zakladatel fondu Janeček.

Na založení nadačního fondu se kromě Janečka podílel také majitel pivovaru Stanislav Bernard, herec Jan Kraus, ekonom Tomáš Sedláček a někdejší rozvědčík Karel Randák.

Mezi cíli nadace je podpora odhalování korupční činnosti s významným ekonomickým dopadem na veřejnou správu, podpora projektů odhalujících korupci, maximální snaha o dotahování zveřejněných případů do konce a "podpora a přispívání k budování etických hodnot v demokratické společnosti".

 

Právě se děje

Další zprávy