Foto: Havel přišel na premiéru svého filmu Odcházení

ČTK ČTK
23. 3. 2011 8:22
Prvními kritikami svého filmu se Havel podle svých slov netrápí
Václav Havel při natáčení
Václav Havel při natáčení | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Exprezident Václav Havel se dnes večer v Praze osobně zúčastnil slavnostní premiéry filmu Odcházení, který natočil podle své stejnojmenné divadelní hry.

Projektu, ve kterém jako režisér debutoval, dal však zcela jinou atmosféru. Další projekce se uskutečnily v multikině ve Slovanském domě.

Do neděle byl Václav Havel kvůli zánětu dýchacích cest v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Hospitalizován byl 8. března a stále je v domácím ošetřování.

Do kina Lucerna přišel exprezident krátce před šestou hodinou a v sále zhlédl část projekce. Pak v přímém vstupu odpověděl na otázky České televize, která je koproducentem snímku.

"Jednak je to (natočení filmu) jakousi satisfakcí a jednak jsem rád, že se to koná tady, protože jsme v paláci Lucerna, který vystavěl můj dědeček před sto lety. Jakýmsi záhadným obloukem se sem vracím, respektive skrze mne se sem vrací film," řekl Havel a vzpomněl i svého strýce Miloše Havla, který patřil k zakladatelům české kinematografie.

K prvním kritikám, které se objevily v médiích a z nichž některé filmu vyčítají spíše divadelní pojetí, Havel poznamenal, že se jimi netrápí.

"Já jsem se tím netrápil, jestli to vypadá víc jako divadlo nebo jako film. Já jsem to udělal tak, jak se mi zdálo, že se to má udělat, jak jsem to cítil. A tím, kam to patří, nechť se zabývají kritici. To jim přenechám," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy