Vezměte si nás, vybízí evropské země romské sdružení

ČTK ČTK
11. 3. 2011 17:13
Romové si stěžují mezinárodním institucím na český "anticikanismus"
Čeští Romové chtějí, aby se o ně podělila Evropa
Čeští Romové chtějí, aby se o ně podělila Evropa | Foto: Jan Langer

Praha - Romské sdružení Fórum si stěžuje evropské ministryni zahraničí a evropským institucím na český "anticikanismus". Žádá je, aby začaly vyjednávat s vybranými členskými zeměmi o přijetí určitého počtu Romů z ČR.

Podle představ romských aktivistů by pak Česko mělo těmto státům vyrovnat všechny výdaje spojené s převzetím Romů. Těm by zas podle sdružení mělo uhradit "novou budoucnost" v cizině.

Kromě šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové či komisaře pro lidská práva Rady Evropy Thomase Hammarberga se sdružení obrací i na premiéra Petra Nečase (ODS) a ministry obrany Alexandra Vondru (ODS) a zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Pod listem je podepsána šestice lidí, mezi kterými jsou i známí aktivisté Ondřej Giňa a Ladislav Bílý.

Členové sdružení si stěžují na dlouhodobé rasové násilí, diskriminaci, porušování lidských práv a anticikanismus. Před vstupem do EU se podle nich ČR snažila požadavky naplňovat a po něm se situace "dramaticky zhoršila". Pisatelé se zmiňují o rasistickém přístupu českých institucí a násilí ze strany neonacistů.

"V případě Romů není ČR skutečným právním státem a demokratickou zemí," uvedlo sdružení. Žádá Radu Evropy, EU a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby začaly jednat s desítkou z 15 starých členských zemí a Švýcarskem o tom, aby přijaly "určitý počet" Romů z ČR. Jmenují Německo, Francii, Británii, Nizozemsko, Belgii, Dánsko, Švédsko, Finsko, Itálii a Lucembursko.

Autoři listu píšou, že z Česka v posledních letech mnozí Romové do ciziny už odešli. Kanada kvůli přílivu uprchlíků pro Čechy znovu zavedla víza. Opatření v minulosti přijala i Británie.

Neúčinné mezinárodní instituce

"Aby se předešlo podobným a dalším komplikacím, je potřeba, aby evropské orgány a instituce zajistily diplomatická jednání s jednotlivými státy, které přijmou romské uprchlíky," míní aktivisté. Podle jejich návrhu by evropské úřady pak ČR uložily, že musí zaplatit zemím výdaje a Romům náklady na novou budoucnost.

Podle pisatelů je postup mezinárodních institucí zatím zcela neúčinný, i když mají o situaci v ČR dost informací. Měly by prý začít zlepšení vymáhat a přikročit případně i k sankcím. Romové se snaží a zakládají sdružení, změnit stav ale bez pomoci nedokážou, uvedla šestice aktivistů.

Minulý týden ČR za přístup k Romům kritizoval Hammarberg. Poukazoval na protiromské postoje v české společnosti a vyzval Prahu, aby zintenzivnila své snahy o integraci.

 

Právě se děje

Další zprávy