Česko tají, jaké zbraně vozí do Libye a arabských zemí

Tereza Šídlová
10. 3. 2011 14:10
Do revolucí zmítaných zemí přitom odešla desetina z celkového vojenského exportu
Foto: Reuters

Praha - Unijní sedmadvacítka začne ve čtvrtek rozhodovat, jak vzít moc z rukou libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, který doma válčí se svými občany.

Zbraně mu přitom v posledních letech dodávaly i země EU.

České úřady tvrdí, že z tuzemska žádné zbraně Kaddáfí nedostal. Zdejší zbrojaři však do arabských zemí posílají vojenský materiál v nemalém množství.

Vývoz - určený pro ozbrojené složky těchto dnes "revolučních" států - tvořil v roce 2009 necelou desetinu z celkových vojenských exportních zisků. A neklidný Jemen se předloni stal pátou nejlukrativnější destinací pro české zbrojaře.

O jaké zbraně šlo, přitom české úřady tají.

Stop stav

"Se zeměmi na Blízkém východě a v severní Africe má Česko tradiční vztahy a součástí obchodu je i vojenský materiál," řekl Aktuálně.cz Jaroslav Kurfürst, ředitel Odboru společné bezpečnostní a zahraniční politiky EU ministerstva zahraničí.

Pokud není na zemi uvalené embargo, jako tomu do roku 2004 bylo v případě Libye, rozhoduje se prý případ od případu.

Právě Černínský palác "povolenky" vydává, má totiž v takových případech v zásadě "právo veta".

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na doporučení diplomatů pozastavilo licence pro vývoz do Libye a Egypta.

Egyptský prezident Husní Mubaraka a libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v roce 2002
Egyptský prezident Husní Mubaraka a libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v roce 2002 | Foto: Reuters

"S Egyptem měla v současné době Zbrojovka rozjednané obchody. Teď po zastavení licence panuje naprostý stop stav. Vývoz zbraní v Česku obecně podléhá přísným licenčním opatřením," řekl Aktuálně.cz mluvčí České zbrojovky Uherský Brod Karel Šimána.

V minulosti prý do Egypta šly ze zbrojovky například pistole pro policejní složky.

Přísně tajné

Čeští úřednicí trvají na tom, že Česko i na mezinárodní standardy tyto obchody hlídá velmi pečlivě.

"Hodně se udělalo pro to, abychom neměli pověst levného výprodeje skladů z dob Varšavského paktu," říkají.

Vojenský export v posledních letech i za těchto opatření mířil do Libye, Egypta, Jemenu i Tunisu. Ve dvou z těchto zemí už lidé své hlavy státy při krvavých nepokojích svrhli, v těch zbývajících stále vládci bojují o svou moc za použití síly.

Co konkrétně se do zemí vyváželo, ale české úřady neřeknou.

"Zaměstnanci organů státní správy jsou povinni podle zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem zachovávat mlčenlivost  o skutečnostech majících povahu obchodního a služebního tajemství, o nichž se dozvěděli v souvislosti s vydáváním povolení," sdělil jen mluvčí MPO Pavel Vlček.

Nejvíc vojenského materiálu šlo do Jemenu, kde se v těchto dnech stále demonstruje. V roce 2009 si tam čeští zbrojaři přišli na zisk deset a půl milionů eur. Víc vojenského materiálu se tehdy prodalo už jen na Slovensko, do Indie, Nepálu a Rakouska.

Zbraně na teroristy

Čeští úředníci to vysvětlují podporou boje proti terorismu.

Protestuje se i v Jemenu
Protestuje se i v Jemenu | Foto: Reuters

"Co se týče Jemenu, tam jsme se snažili být restriktivní v tom smyslu, aby jemenská vláda nebyla schopná použít tu vyvezenou techniku pro nějaký typ konfliktu, v němž by došlo k užití nediskriminatorní vojenské síly proti civilistům. Ale zároveň jsme nepovažovali za nutná omezení na techniku, kterou jemenská vláda mohla využít v boji proti teroristům nebo pirátům," vysvětluje Kurfürst.

Toto omezení prý může v praxi vypadat tak, že z Česka nikdo nedovolí vývoz zbraní nad ráži 30 milimetrů.

Proti vývozu do Libye a dalších zemí se už dříve ozvala česká pobočka organizace hájící lidská práva Amnesty International. Požadovala prověřit, co všechno do země svírané Kaddáfího diktaturou odešlo.

Podle českých úřadů mělo jít o náhradní díly vojenských automobilů a letecké techniky nebo o balistická hradla.

Zároveň aktivisté kritizují tajný režim takových obchodů.

"Úřady by měly být připraveny tyto informace zveřejnit a také obhajovat před veřejností, proč takové vývozy povolují. Je těžké zhodnotit typ vyvezeného zboží, když neznáme koncového uživatele," myslí si Eva Dobrovolná, koordinátorka pro mezinárodní otázky Amnesty Interntaional.

 

Právě se děje

Další zprávy