Kraje mohou vylepšit školy, dostaly na to 3,6 miliardy

ČTK ČTK
9. 3. 2011 17:21
Peníze uvolnila Evropská unie
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Hejtmani převzali na ministerstvu školství 3,6 miliardy korun z EU. Peníze mají jít na zkvalitnění výučování, výuku znevýhodněných dětí nebo na školní pomůcky.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas řekl, že kraj dostal 511 milionů korun, které použije na technické vybavení škol. Jihomoravský kraj zase z dotací podpoří přírodovědné a technické obory.

Kraje už přitom na školství mohly čerpat celkem 6,6 miliardy korun, dosud prý ale reálně vyčerpaly jen 700 milionů korun. Peníze jsou určeny základním a středním školám ze všech krajů kromě Prahy.

"Je tam vzdělávání pedagogů, vzdělávání neziskových organizací, které pracují s dětmi, ať handicapovanými a obecně dětmi, které (v nich) tráví volný čas," řekl ministr školství Josef Dobeš.

Peníze mohou kraje využít i na nákup moderních pomůcek, speciální vzdělávání nebo na asistenty pedagoga.

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška chce jeho kraj z dotací zatraktivnit přírodovědné a technické obory středních škol, o které děti nemají příliš velký zájem. Zároveň by prý tyto školy měly díky penězům z EU navázat užší spolupráci s firmami.

Dotace, které jdou z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, se musí vyčerpat do čtyř let. Kraje si nyní vyhlásí vlastní výzvy, do kterých se školy budou hlásit.

V rámci těchto grantů už bylo přitom rozepsáno na kraje 6,6 miliardy korun, reálně vyčerpáno bylo prý ale jen kolem 700 milionů korun. Podle úředníků ale školy mohou tyto peníze čerpat až do roku 2013. "Já se nebudu tajit, že to čerpání bylo poměrně pomalé a že musíme zrychlit," uvedl Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy