Stálo to 27 840 korun, ale příjmy politiků míří na síť

Bronislav Pavlík Martina Machová Bronislav Pavlík, Martina Machová
4. 3. 2011 5:30
Po Senátu navrhne i předsedkyně sněmovny, abychom si vše mohli přečíst na internetu
Tak tajné už to příště nebude... Momentka z poslaneckých lavic.
Tak tajné už to příště nebude... Momentka z poslaneckých lavic. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je 27 840 korun hodně, nebo málo?

Redakce Aktuálně.cz dala tuto částku původně "jenom" za informace, kolik peněz si z veřejného rozpočtu berou senátoři, aby zaplatili své kanceláře, asistenty, byty a auta. Vynaložené peníze nakonec zmohly víc.

Nejprve předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a po něm i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) veřejně oznámili, že zapracují na tom, aby data o příjmech všech zákonodárců byla pro všechny voliče volně přístupná na internetu.

"Je to správný postup, jak informovat veřejnost. Je to velký posun a průlom," komentoval Štěchovo rozhodnutí spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

Příští rok to bude (snad)

Takto vypadají data o senátorských náhradách
Takto vypadají data o senátorských náhradách | Foto: Aktuálně.cz

Do chvíle, kdy se na webu opravdu dozvíme, jak zákonodárci zacházejí s veřejnými penězi, ještě řada měsíců uplyne.

"S vedoucím kanceláře Senátu jsem se dohodl, že po skončení tohoto roku budou náhrady za rok 2011 na webu zveřejněny," řekl Štěch.

Už citovaný Oldřich Kužílek vzdálený termín zpochybňuje. "Je otázka, zda to musí být až příští rok, když už mají informace připravené," říká s narážkou na to, že díky požadavku Aktuálně.cz má kancelář horní komory spoustu dat k dispozici.

"Ještě to nemáme v detailech zpracované, máme na to určitý čas," odpovídá na dálku vedoucí kanceláře Senátu František Jakub.

Podle něj je sestavení údajů tak, jak je požaduje veřejnost či novináři, poměrně komplikované. Prý se neshoduje s podobou účetnictví, jak jej předepisuje ministerstvo financí. Na webu Senátu by se podle něj mohly informace o čerpání náhrad objevit na přelomu ledna a února příštího roku.

Se zveřejněním náhrad zpětně, třeba za loňský rok, se podle Jakuba nepočítá. "Rok 2010 byl specifický tím, že se měnilo obsazení Senátu a někteří senátoři tu již nejsou a za ně to nezveřejňujeme," uvedl.

Malé domů

Ve sněmovně je zatím zveřejňování náhrad pouze skutečným příslibem.

Všechny papíry zveřejníme, slibuje Miroslava Němcová. Na ilustračním snímku je s nynějšími poslankyněmi za Věci veřejné. V září 2009 přinesly do sněmovny toaletní papír.
Všechny papíry zveřejníme, slibuje Miroslava Němcová. Na ilustračním snímku je s nynějšími poslankyněmi za Věci veřejné. V září 2009 přinesly do sněmovny toaletní papír. | Foto: Aktuálně.cz

"Navrhnu to na komisi pro práci Poslanecké sněmovny, já s tím nemám problém," uvedla předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová.

"My už informace roky poskytujeme. Nikdy s tím nebyl žádný problém, nechtěli jsme je zaplatit. Na vyžádání kdokoli tyto informace měl," dodala v narážce na zmíněnou zkušenost redakce Aktuálně.cz, která musela v horní komoře za stejné věci platit.

Navzdory tomu, co první dáma sněmovny říká, však neposkytují parlamentní instituce údaje o takzvaných náhradách nějak ochotně. A ani zákonodárci nejsou rádi, když jsou prozkoumávány.

To zajímá jen závistivé novináře, řekl například senátor Luděk Sefzig, když se ho reportérka Aktuálně.cz ptala, proč si umístil kancelář, kterou mu platí senátní rozpočet, zrovna ve svém domě v Rokycanech.

Peníze až na prvním místě

Protože jde v náhradách o peníze, které až do minulého roku nebyly zdaněny, znamenají a znamenaly mnohdy pro zákonodárce nemalé vylepšení platu.

Faktura na téměř 28 tisíc korun
Faktura na téměř 28 tisíc korun | Foto: Martina Machová

Vědět, kolik kdo tímto způsobem pobírá, je důležité. Lze z toho zjistit, do jaké míry zákonodárci náhrady opravdu potřebují a jaký tedy mají vztah k veřejným penězům. Pro mnohé z nich, jak ukázal například starší případ sociálního demokrata Bohuslava Sobotky, mohou být peníze "navíc" prostředkem k tomu, jak ušetřit peníze na byt.

Deník Aktuálně.cz už řadu takových případů zveřejnil.

Nad informacemi - nyní koupenými z horní komory - například redaktoři (kromě citovaného případu senátora Sefziga) zjistili, že Tomáš Töpfer (ODS) pobírá měsíčně zhruba třicetitisícovou částku na kancelář, kterou si umístil v budově vlastního divadla. Díky tomu z většiny přispívá na pronájem, jenž divadlo, v němž je ředitelem, za své působiště platí.

Na podzim zase deník Aktuálně.cz popsal praxi skupiny středočeských poslanců, kteří bydlí těsně za hranicemi Prahy, často v místech obsluhovaných příměstskou dopravou, a přesto si nechávají vyplácet sedmnáctitisícový příplatek na byt v Praze.

Proč ne? Souhlasíme

Přesto je slib daný předsedou Milanem Štěchem mezi senátory respektován a Aktuálně.cz nezaznamenalo proti zveřejnění náhrad žádný hlas.

"Nemám s tím problém," reagoval bývalý předseda horní komory Přemysl Sobotka.

A jeden z nejdélesloužících členů horní komory Jaroslav Kubera jde ještě dál. "Já s tím m problém nemám, stejně to nebude třeba. Náhrady by se měly spojit do jednoho platu," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy