Nové fondy vylepší penzi jen lidem s vyššími platy

Petr Holub
22. 2. 2011 6:40
Vyplývá to z údajů o návrhu penzijní reformy, které má Aktuálně.cz k dispozici
Ministr Drábek představí reformu. Potěší ty, kdo budou hodně vydělávat.
Ministr Drábek představí reformu. Potěší ty, kdo budou hodně vydělávat. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Penzijní reforma, jejíž nejzákladnější parametry oznámila minulý týden vláda, pomůže vylepšit penze především lidem s vyššími příjmy.

Přechod do soukromých fondů, do nichž budou moci lidé nepovinně převést část pojistného, se totiž vyplatí těm, kdo více vydělávají. Lidé s nižšími příjmy na spoření u soukromých fondů ztratí.

Toto lze vyčíst z podrobnějších údajů o návrhu penzijní reformy, které má Aktuálně.cz k dispozici, i když oficiálně je kabinet představí až dnes.

Čtyři až pět procent

Politici a vládní experti se podle informací Aktuálně.cz na jednání ekonomických ministrů minulý čtvrtek shodli, že fondy investováním svěřených peněz  ročně vydělají 4-5 procent.

V příštích letech předpokládají průměrnou inflaci do tří procent, která výnosy sníží. Zároveň fondy dostanou možnost utratit dvě procenta ze svěřeného kapitálu na svůj provoz.

Občané tak od fondů dostanou zpátky zhruba stejnou částku, jakou jim svěřili. Proto se takzvaný opt-out, tedy zmíněný převod části pojistného do soukromých fondů, vyplatí zaměstnancům, kteří víc vydělávají a kteří přerozdělováním ve státním systému ztrácejí.

„Pro zaměstnance s průměrným platem bude opt-out příjmově neutrální," předpokládá expert Věcí veřejných Pavel Rusý.

Kdo jde do soukromého, přijde o státní

Podrobné výpočty, komu se přechod k soukromým fondům vyplatí, zatím vláda nemá k dispozici.

Poraženými mohou být zaměstnanci s podprůměrnými příjmy. Dnes odvádějí do penzijního systému 28 procent své hrubé mzdy.

Pokud předají tři procenta soukromým fondům, zároveň se jim podle vládního návrhu sníží státní důchod. Ten se dnes skládá ze základní sazby 2230 korun a procentní výměry, která se vypočte podle odvodů pojistného za posledních dvacet let nebo ještě delší období. Zatím neskončila debata, jestli se tato výměra sníží o 15 nebo 20 procent.

Kdo se tedy ve věku do 35 let přihlásí k soukromému fondu, pak sází na to, že v příštích třiceti letech bude mít nadprůměrný výdělek.

Naopak pro stávající systém hovoří pravidlo, že se jednou přiznané důchody budou valorizovat stejně jako dosud. Na žádost Věcí veřejných se budou zvyšovat nejen o inflaci, ale také o třetinu růstu reálné mzdy. Jejich hodnota by tedy měla reálně růst i v příštích letech.

60 miliard je hranice

Vládní experti si ve čtvrtek ujasnili i dopady reformy na státní rozpočet. Ministerstvo financí bude inkasovat cca 60 miliard za desetiprocentní zvýšení dolní sazby DPH. Tento předpoklad ovšem bude platit pouze za předpokladu, že poplatníci nezačnou šetřit nákupem lacinějšího zboží v supermarketech.

Tato částka by měla stačit na reformní náklady.

Soukromé spoření na důchod si podle vládních předpokladů zvolí 60 procent populace. Tím přijde státní systém o 20 miliard. O dalších 20 miliard se sníží odvody pojistného, které platí za zaměstnance podnik. Na stejnou částku mohou přijít ostatní náklady na reformu.

O šest miliard se zvýší daňové slevy na děti. Na pět až sedm miliard přijde valorizace důchodů, kterou si vynutí zvýšení DPH. Ministři totiž předpokládají, že se tím v průměry zvýší ceny o 1,7 procenta a tento nárůst bude třeba penzistům nahradit.

Expert odborů Martin Fassmann vypočetl, že nárůst DPH zvýší až o deset miliard náklady nemocnic, které nakupují zvláště léky, zdravotnický materiál, potraviny a zároveň utrácejí za teplo, tedy za zboží, které bude zdražením postiženo.

Vláda tak vysoký nárůst veřejných výdajů nečeká a tak bude podle jejích propočtů 60 miliard stačit.

Chraňte živnostníky a děti

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil, že se koaliční strany ještě nedohodly na pěti až deseti procentech reformní agendy.

Zatím není jasné, do jaké míry se změní sociální odvody živnostníků. Dnes odvádějí stejný procentní podíl ze svých příjmů jako zaměstnanci, základ pro pojistné však dělí dvěma. Průměrný živnostník tak odvádí do státního systému zhruba třetinu toho, co zaměstnanec.

Ministři uvažují o tom, že živnostníci nebudou svůj základ krátit, budou ale mít poloviční procentní sazbu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už slíbil, že se celkové odvody živnostníkům nezmění.

Věci veřejné ještě chtějí do reformy prosadit vyšší penze pro rodiče s více dětmi. Zvýšením DPH se právě jim nejvíc zvýší náklady a stát by jim to měl nějakým způsobem vrátit.

 

Právě se děje

Další zprávy