Arcibiskup Duka: Protest lékařů je neslušný

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 2. 2011 11:10
První muž katolické církve v Česku to řekl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz
Dominik Duka připomíná slova Krista: Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte
Dominik Duka připomíná slova Krista: Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka kritizuje formu protestů, jakou zvolili lékaři v tažení za vyššími platy.

V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz Duka řekl, že akce Děkujeme, odcházíme narušila vztahy mezi lékaři a pacienty.

"Je zapotřebí si uvědomit, že otázka zdravotnictví je postavena na vztahu k těm, kteří jsou slabší a potřebují pomoc, a to by se nikdy nemělo z té služby ztratit. Ve formě protestů se tento vztah trochu vytrácí," uvedl Dominik Duka, od jehož jmenování pražským arcibiskupem uplyne tuto neděli právě rok.

"Jsou lidé staří a nemocní, kteří jsou na pomoci lékařů závislí a vědí, co pro ně znamená, když se nedovolají včasné pomoci. Ti to určitě takto cítí," dodal Duka.

"Nemocný je náš pán"

Aktuálně.cz: Bojíte se, že jako pacient budete muset jít po prvním březnu do nemocnice a nebude tam lékař, který by vám pomohl?

Nemohu říct, že bych se přímo bál, ale fakt je, že ten způsob vyjádření i heslo "Náš exodus, váš exitus", škodí pozici elitního povolání, kterým je povolání lékaře. Já osobně nevěřím, že by tito lékaři neposkytli pomoc, a nevěřím, že za sebou zabouchnou dveře a odejdou.

Jedenáctého února slavíme Světový den nemocných, a to je výročí, kdy se putuje do Lurd. Dva roky tomu jsem se této pouti účastnil. Přijíždějí tam nemocní v doprovodu svých ošetřovatelů. To jsou lidé, kteří si vezmou dovolenou, zaplatí si cestu a celý týden se o svého svěřeného pacienta starají. Nemyslím, že by to museli naši lékaři dělat, to je gesto. Gesto, které vyrůstá z povědomí o maltézské pomoci, která se opírá o zásadu, že "Nemocný je náš pán".

A.cz: Mám tomu rozmět tak, že považujete chování lékařů za neetické?

Já bych nechtěl používat výrazy etické - neetické. Určitě by bylo možné považovat to, co je spravedlivé, za etické. Existuje ale určitá forma slušnosti. Lékař sám ví, jak důležitý je způsob, jakým jedná s pacientem.

A.cz: Nezabránilo by se tomu všemu, kdyby vláda lékařům vyhověla a dala jim, co chtějí?

V plzeňské fakultní nemocnici jim tyto peníze byly dány a oni reagovali tak, jak reagovali. (Lékaři odmítli, prý kvůli nedostatku záruk, pozn. red.) Takže to má asi ještě další konotace. Do těch bych ale nerad vstupoval, protože jsem v této věci laik. Úsporná opatření se ale musí dotýkat všech. Když dáme jednomu, musíme dát všem. Můžeme to udělat tak, že si stát rozebereme, ale kdo se pak o nás bude starat?

A.cz: Vy byste jako politik neustoupil?

Jako politik bych jednal, ale musel bych zachovat pevné hranice. Naštěstí politik nejsem...

Kristus řekl: Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Mají ale lékaři z tohoto pohledu právo stávkovat a protestovat?

Určitě ano. Zdravotnictví potřebuje reformu a nepochybuji o tom, že si lékaři zaslouží spravedlivou mzdu. Víme také, že peníze se dají najít. Ale nemohu souhlasit s formou.

A.cz: Církve jednaly s ministerstvem kultury a platy kněží jsou zmrazeny do roku 2014, i když jsou to vysokoškoláci a platy mají pod republikovým průměrem. Pro lékaře se ale našla miliarda a půl, neberete to jako políček od státu?

Určitě nebudou mnozí spokojení s mou odpovědí, ale Kristus řekl: Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte. Naši práci nelze chápat tak, že já poskytuji službu a zákazník platí. Náš plat má vycházet z principu, že musím žít, musím topit a mám určité potřeby, ale neměli bychom se stavět do roviny s ostatními. Už jenom proto, že nezodpovídáme za rodinu a budoucnost našich vlastních dětí. Otec a matka musí k platu přistupovat jiným způsobem než my.

A.cz: Myslíte, že duchovním může prospívat, že mají nižší platy než ostatní?

To nedokážu posoudit. Říkalo se, že chudoba cti netratí. Musíme mít do jisté míry jiné stimuly, než jenom ty finanční, to se ale právě týká i mnoha jiných povolání.

 

Právě se děje

Další zprávy